Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
Κάθε σκέψη για επιβολή lockdown ή για διεύρυνση της υποχρέωσης εμβολιασμού στους ένστολους -παρά την έκδηλη ανησυχία της για έκρηξη της πανδημίας- απέρριψε χθες η κυβέρνηση με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη,να περιγράφει ενδεχόμενο lockdown στην Ελλάδα ως αντίθετο με τα επιστημονικά δεδομένα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να χαρακτηρίζει την υποχρέωση εμβολιασμού ως ένα μέτρο χωρίς ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα.
Με διαφορά λίγων ωρών ο υπουργός Υγείας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκαν χθες στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών και κατέστησαν σαφές ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να σηκώσει κανένα από αυτά τα δύο «χαρτιά» που εξετάζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι είναι «επιστημονικοί» λόγοι αυτοί που επιβάλλουν να μην κηρυχθεί lockdown στην Ελλάδα. Ειδικότερα, σημείωσε ότι έχει εμβολιαστεί πλέον στην Ελλάδα το 73% του ενήλικου πληθυσμού κάτι που σημαίνει ότι αυτοί οι πολίτες δεν κινδυνεύουν με βαριά νόσηση. Ωστόσο, μετά από σχετική παρατήρηση δημοσιογράφων κ. Πλεύρης επιβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στις ΜΕΘ περισσότεροι από 100 πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες οι οποίοι αντιστοιχούν, μάλιστα, στο 18% όσων νοσούν βαριά από κορωνοϊό στην Ελλάδα. Πάντως, ο κ. υπουργός Υγείας δεν έκρυψε την ανησυχία του για αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας τις επόμενες ημέρες. Πιό συγκεκριμένα σημείωσε ότι ακόμη και σε ένα «καλό σενάριο» τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα κορυφωθούν στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου ενώ σε ένα «κακό» σενάριο οι αρνητικές εξελίξεις θα συνεχιστούν και θα κορυφωθούν μετά τα Χριστούγεννα.
Νωρίτερα η κυβέρνηση είχε επίσης απορρίψει με τον πιο σαφή τρόπο και τα σενάρια για ενδεχόμενη αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω της επέκτασης της υποχρέωσης του εμβολιασμού σε περισσότερες κατηγορίες του πληθυσμού. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επισήμανε ότι η πρακτική της επιβολής υποχρεωτικών εμβολιασμών δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. «Εδώ που τα λέμε και η ιστορία του μέτρου στους υγειονομικούς τι σου έδωσε; Δεν απέδωσε μείζονα πράγματα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και μάλιστα υπογράμμισε ότι η απειλή της αναστολής εργασίας δεν λειτουργεί ως μέσο πίεσης για ένα τμήμα του πληθυσμού. «Υπάρχει κόσμος εκεί που επιμένει. Είναι χωρίς μισθό 2 με 2,5 μήνες και παρόλα αυτά δεν πάνε να εμβολιαστούν!» ανέφερε περιγράφοντας ως αναποτελεσματική τη συγκεκριμένη πρακτική.
Σημειώνεται ότι κατά της διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας σε δημόσιους υπαλλήλους και ένστολους τάχθηκε χθες και ο κ. Πλεύρης ο οποίος επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι ενδεχόμενη αναστολή εργασίας για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους θα προκαλούσε πρόβλημα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Υπενθυμίζεται ότι κατηγορηματικά κατά της διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ένστολους έχει ταχθεί και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος επικαλέστηκε υγειονομικούς λόγους.