Skip to main content

Τ. Χατζηβασιλείου στη «Ν»: Η Ελλάδα αποκτά γεωπολιτικό brand name 

Συνέντευξη στην Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στο γεωπολιτικό «brand name» που αποκτά η χώρα αναφέρεται ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, σε συνέντευξη του στη «Ν». Την ίδια στιγμή υπογραμμίζει πως «η Τουρκία βρίσκεται σε γεωπολιτικό βραχυκύκλωμα», ενώ σημειώνει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδηγείται σε αψυχολόγητες κινήσεις.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία επισημαίνει πως : η συμφωνία των Πρεσπών, που έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είναι ιδιαίτερα προβληματική, είναι δεσμευτική για τους γείτονες. Προσθέτει δε πως είναι ξεκάθαρο ότι η τήρηση των συμφωνηθέντων και των κανόνων καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

Τέλος υπογραμμίζει πως «με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει» και επισημαίνει πως μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός. Παράλληλα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως η χώρα δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε νέο lockdown.

– H Τουρκία τους τελευταίους μήνες τραβά το σχοινί και δημιουργεί κλίμα έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με αυτά τα δεδομένα υπάρχει γόνιμο έδαφος για διάλογο; 

Η Τουρκία βρίσκεται σε γεωπολιτικό βραχυκύκλωμα. Αισθάνεται στόχος διεθνών συνωμοσιών που θέλουν την υποβάθμιση της θέσης της. Αυτό το σύνδρομο, σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα, οδηγεί τον Ερντογάν σε αψυχολόγητες κινήσεις. Ακόμα και η συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν διέψευσε τις τουρκικές προσδοκίες. Δεν βρέθηκε πολιτική λύση για τα F16, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος έστειλε αυστηρά μηνύματα, ακόμα και για τα ζητήματα κράτους δικαίου. Η Αθήνα, υπέρμαχος του διεθνούς δικαίου, σέβεται την καλή γειτονία και διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Με την Τουρκία πρέπει να μιλάμε, ακόμα και σε δύσκολες φάσεις. Εμμένουμε στις θέσεις μας και θέλουμε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με βάση το διεθνές δίκαιο. Άλλωστε, το να συζητάς είναι απόδειξη δυναμισμού και αυτοπεποίθησης στην εξωτερική πολιτική.

– H Ελλάδα προχώρησε πρόσφατα σε δύο αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα;

Οι συμφωνίες συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι ο αξιόπιστος πόλος στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι το παραδέχονται. Μαζί με τις διπλωματικές κινήσεις ενισχύονται οι ένοπλες δυνάμεις. Τα επόμενα βήματα ήδη υλοποιούνται. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα σχήματα συνεργασίας στη Μεσόγειο, οικοδομώντας στρατηγική σχέση με χώρες της περιοχής. Και επενδύει στο σχεδιασμό μεγάλων αναπτυξιακών έργων, όπως η ενεργειακή διασύνδεση με τη Αίγυπτο και το καλώδιο μεταφοράς δεδομένων με τη Σαουδική Αραβία, που ενισχύουν την περιφερειακή σταθερότητα και αναβαθμίζουν τον γεωπολιτικό μας ρόλο.

– Οι εξελίξεις στην Βόρεια Μακεδονία μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη στάση της γειτονικής χώρας ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών;  

Οι πολιτικές εξελίξεις βάζουν τη χώρα σε φάση περιδίνησης. Μια κυβέρνηση υπό το VMRO θα σήμαινε άνοδο του εθνικισμού. Η Αθήνα δεν θα ανεχθεί παραβίαση των αρχών καλής γειτονίας. Η συμφωνία των Πρεσπών, που έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είναι ιδιαίτερα προβληματική, είναι δεσμευτική. Κι αυτό το γνωρίζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια. Είναι ξεκάθαρο ότι η τήρηση των συμφωνηθέντων και των κανόνων καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

– Το ενεργειακό θέμα που είναι πλέον στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας έχει και γεωπολιτική διάσταση. Πόσο εύκολο είναι να γίνει η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη;  

Το ενεργειακό ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα. Ειδικά μετά την έξαρση της κλιματικής κρίσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οραματίζεται μια Ελλάδα που θα συνδέει ενεργειακά την Ευρώπη με την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ο σχεδιασμός για ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο θα επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της Βόρειας Αφρικής στο επίπεδο της ηλεκτροπαραγωγής. Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου μέσω της χώρας μας προς την Ευρώπη. Η διεθνής αξιοπιστία της Ελλάδας και το γεωπολιτικό της brand name αποτελούν τη βάση για να καταστεί ενεργειακός κόμβος.

– Εντός συνόρων καταγράφεται αναζωπύρωση της πανδημίας, με σημαντική άνοδο των νέων κρουσμάτων και αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Η κυβέρνηση λέει «όχι» σε οριζόντια μέτρα, ωστόσο αν αυξηθεί περαιτέρω το επιδημιολογικό φορτίο ποια θα είναι η απάντηση;  

Τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται σημαντικά ο ρυθμός εμβολιασμών και αυτό είναι ελπιδοφόρο. Όμως, με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό άνω του 90%. Σήμερα που διαθέτουμε εμβόλια και το 73% των ενηλίκων είναι εμβολιασμένοι, δεν μπορούμε να ξαναπάμε σε καθολικό lockdown. Σαφώς, η κατάσταση είναι δυναμική και οι ειδικοί παρακολουθούν τις εξελίξεις. Τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης υπηρετούν τρεις στόχους: Η χώρα δεν μπορεί να ξανακλείσει, οι εμβολιασμένοι δεν θα χάσουν τις διευκολύνσεις που απέκτησαν εφαρμόζοντας τις επιστημονικές οδηγίες και, τέλος, οι ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται περισσότερο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός. Απευθύνω έκκληση σε όποιον ανησυχεί για το εμβόλιο, να συμβουλευθεί τον ιατρό του. Εκείνος θα λύσει τις απορίες.