Πρόταση για δημοκρατικό διάλογο μέσα από ανοικτές διαδικασίες, «που συνάδουν με ένα κίνημα που θέλει ο πολίτης, ένα προοδευτικό κίνημα, ανοιχτό και δημοκρατικό» κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Παπανδρέου.
Κατά την επίσκεψή του το πρωί της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, εξήγησε πως προτείνει τρεις ουσιαστικές συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον ελληνικό λαό «και στα οποία μπορούμε να δώσουμε λύσεις και να εμπνεύσουμε, για την ανάπτυξη αυτής της μεγάλης δυναμικής παράταξης».
«Να αποφύγουμε ένα debate – reality show»
Όπως συμπλήρωσε, αυτή η πρόταση παραμένει στο τραπέζι, έχει ως στόχο έναν σοβαρό διάλογο, «ώστε να αποφύγουμε ένα debate – reality show».
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «δεν πρέπει να δεχθούμε, έξωθεν παρεμβάσεις που αφορούν στην αυτόνομη πορεία του κινήματός μας.
Έχουμε όλοι ευθύνη και όλοι κρινόμαστε. Και εντέλει, θα αποφασίσει και θα εγγυηθεί αυτήν την πορεία η μεγάλη συμμετοχή του ελληνικού λαού».
Επιστολή στην ΕΔΕΚΑΠ
Στο μεταξύ, και σε σχετική επιστολή που απέστειλε το μεσημέρι στην ΕΔΕΚΑΠ (Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης) του ΚΙΝΑΛ, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει:
«Αγαπητοί σύντροφοι,
Η Παράταξή μας, μετά και την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά, βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Στόχος μας πρέπει να είναι τα βήματα που θα μας οδηγήσουν στις κάλπες του Δεκεμβρίου να γίνουν με απόλυτα θεσμικό τρόπο και σοβαρότητα, ώστε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη κατά το δυνατόν συμμετοχή των δημοκρατών και προοδευτικών πολιτών.
Η Ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα πανδημίας και τα αυξανόμενα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, θέλει να ακούσει τις θέσεις μας για τα καυτά ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή και το μέλλον της.
Κατά συνέπεια, λόγω των πολύ διαφορετικών συνθηκών από το 2017, δεν ενδείκνυται να επιλεγεί ένα ντιμπέιτ όπως αυτό που έγινε στις εσωκομματικές εκλογές της χρονιάς εκείνης, ούτε οποιαδήποτε μορφή που να παραπέμπει σε ριάλιτι σόου.
Η πρότασή μας είναι να γίνουν τρεις θεματικές, διαδικτυακές – τηλεοπτικές συζητήσεις, όπου οι υποψήφιοι να μπορούν να συμμετάσχουν από οποίο σημείο της χώρας βρίσκονται και να έχουν επαρκή χρόνο ανάλυσης των θέσεων τους. Υπάρχουν σήμερα οι τεχνικές δυνατότητες ώστε οι νέες τεχνολογίες να αξιοποιηθούν χωρίς πρόβλημα.
Η επί της ουσίας παράθεση απόψεων θα συμβάλει στην προώθηση της εικόνας μιας πλουραλιστικής παράταξης που δεν αναλώνεται σε εσωτερικές διαμάχες, ούτε και μικροπολιτικές συζητήσεις.
Στον αγώνα αυτό είμαστε όλοι σύντροφοι και όχι αντίπαλοι. Η ενότητα, η ποιότητα του διαλόγου και η τεκμηρίωση των θέσεων μας, θα πείσουν τους Έλληνες πολίτες ότι μπορούμε, με τη δική τους συμμετοχή, να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές των εξελίξεων.
Με εκτίμηση
Γιώργος Α. Παπανδρέου».