Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Με τα αρνητικά «ρεκόρ» να διαδέχονται το ένα το άλλο στο μέτωπο της πανδημίας επανέρχεται η συζήτηση για νέα μέτρα, ώστε να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Το μήνυμα πάντως που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως οι οποίες αποφάσεις δεν θα αφορούν στους εμβολιασμένους πολίτες, οι οποίοι – όπως τονίζεται – δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους.
Τέσσερις είναι οι βασικές επισημάνσεις που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας:
-Δεν θα υπάρξει άλλο lockdown
-Όσοι έχουν ήδη θωρακιστεί κάνοντας την επιλογή του εμβολίου δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς . Την ίδια ώρα οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με ελέγχους και με περισσότερα τεστ.
-Η ενίσχυση του συστήματος υγείας θα είναι διαρκής, ειδικά στις περιφέρειες που πιέζονται
-Η προσπάθεια ενίσχυσης των εμβολιασμών θα είναι συνεχής.
Στην κυβέρνηση σημειώνουν πως είναι μια πανδημία που αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Για το σκοπό αυτό ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αύξηση του αριθμού των πολιτών, που συμμετέχουν στην επιχείρηση Ελευθερία.
Το θετικό είναι πως τις τελευτές επτά ημέρες προγραμματίστηκαν 175.000 ραντεβού για πρώτη δόση (αύξηση 185% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο) και 275.000 ραντεβού για τρίτη δόση (αύξηση της τάξης του 200%). Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 15.000 αιτήσεις και έχουν ήδη εμβολιαστεί 13.000 άτομα, ενώ από ιδιώτες γιατρούς έχουν γίνει 5.000 εμβολιασμοί.
Τα μέτρα που απορρίπτει η κυβέρνηση
Με μια σειρά τοποθετήσεων κυβερνητικά στελέχη ξεδιπλώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πορευθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Το lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, ενώ στόχος είναι να μην χρειαστεί να υπάρξουν γενικευμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν και στους εμβολιασμένους.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως ακόμα και αν η επιτροπή ειδικών πει για lockdown η κυβέρνηση θα πει «όχι». Μάλιστα προσέθεσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία δε θα υποστεί καταστροφικές συνέπειες σε επίπεδο οικονομικό, δημοσιονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, ελευθεριών γιατί κάποιοι, ενώ έχουν τη λύση, επιλεγούν να μην τη χρησιμοποιούν.
«Καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων» υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας πως «κλειστά είναι μόλις 6 τμήματα στα πάνω από 80.000. Το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στο γενικό πληθυσμό μειώθηκε από 29% στο 25%».
Τα υπό συζήτηση μέτρα
Το ισχυρό τέταρτο κύμα της πανδημίας – που έχει ως αποτέλεσμα να σπάσει ακόμα και το ψυχολογικό όριο των 7000 κρουσμάτων – έχει σημάνει καμπανάκι. Προτεραιότητα δίνεται στην ενίσχυση του συστήματος υγείας και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί επίταξη γιατρών και υπηρεσιών υγείας. Το πρόβλημα είμαι εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα , όπου υπάρχει χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη και αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία.
Σε περίπτωση που οι προβλέψεις των ειδικών ακόμα και για 10.000 κρούσματα την ημέρα επιβεβαιωθούν, η λήψη πρόσθετων μέτρων θα αποτελεί μονόδρομο. Για παράδειγμα στο τραπέζι είναι το ενδεχόμενο τοπικών μέτρων – που θα είναι εστιασμένα σε ανεμβολίαστους – σε περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο. Παράλληλα εξετάζονται προτάσεις για την επιβολή περιορισμών στο ωράριο (π.χ. κλείσιμο καταστημάτων μετά τα μεσάνυχτα) στις πολύ επιβαρυμένες περιοχές και για την απαγόρευση των ορθίων στα μπαρ.
Η επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε άλλες επαγγελματικές ομάδες είναι κάτι που η κυβέρνηση δεν προκρίνει σε αυτή τη χρονική στιγμή. Ωστόσο το θέμα δεν έχει φύγει από το τραπέζι και θα επανεξεταστεί αν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων (π.χ. για συγκεκριμένες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων που είναι σε άμεση επαφή με τους πολίτες).
Τέλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση για τη «διάρκεια» του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Δηλαδή στο εξάμηνο να χρειάζεται και αναμνηστική δόση για να διατηρηθεί σε ισχύ το πιστοποιητικό.