«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας – όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – εξακολουθεί να επιδεινώνεται, εξαιτίας της εποχικότητας και της ύπαρξης πληθυσμών χωρίς ανοσία. Συνεπακόλουθα, και το Σύστημα Υγείας δέχεται ισχυρή πίεση, παρά την εντυπωσιακή του ενίσχυση τους τελευταίους 18 μήνες» είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Γιάννης Οικονόμου επισήμανε πως τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο η αύξηση των κρουσμάτων είναι αντιστρόφως ανάλογη με την εμβολιαστική κάλυψη κάθε περιοχής. Στη χώρα μας, σημείωσε, μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παρατηρείται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που έχουν και τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Ταυτόχρονα, από τα στοιχεία που δίνουν καθημερινά τα νοσοκομεία, προκύπτει ότι 9 στους 10 πολίτες που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. «Επιβεβαιώνονται έτσι ο έρευνες που έγιναν τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό και αποδεικνύεται περίτρανα ότι η μόνη ασφαλής και αποτελεσματική άμυνα απέναντι στη φονική επιδημία είναι ο εμβολιασμός» επανέλαβε.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, που τέθηκαν σε εφαρμογή από το περασμένο Σάββατο, και τους εκτεταμένους ελέγχους που διενεργούνται, «υπάρχει προοδευτική αύξηση στον προγραμματισμό των εμβολιασμών από ανθρώπους που μέχρι πρότινος ήταν ανεμβολίαστοι. Ενδεικτικά, την εβδομάδα 1-7 Νοεμβρίου υπήρξαν περίπου 149.000 καινούρια ραντεβού. Έστω την έσχατη ώρα, κάποιοι προβαίνουν στην επιλογή υπέρ της ζωής και της δημόσιας υγείας» υπογράμμισε.
Όπως υπενθύμισε, από την περασμένη Παρασκευή είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τα άτομα άνω των 18 ετών (εφόσον έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης), καθώς και η πλατφόρμα για τη δεύτερη δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson (εφόσον έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από την πρώτη δόση).
«Εκστρατεία υπερβολών, ψεμάτων, κατατρομοκράτησης»
Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε πως «τις τελευταίες ημέρες η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία υπερβολών, ψεμάτων, αλλά και κατατρομοκράτησης των πολιτών». Γι’ αυτό, είπε, θα ήθελε να διευκρινίσει κάποια σημεία σε σχέση με την πανδημία. Όπως ανέφερε, «ο κορωνοϊός βρίσκεται μαζί μας τα τελευταία δύο χρόνια, μαστίζει η πανδημία τον πλανήτη και ο ορίζοντας πλήρους ελέγχου του είναι ακόμα απροσδιόριστος. Συνεπώς, όσοι φαντασιώνονται μια κοινωνία περίκλειστη, προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στην πατρίδα και υπονομεύουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, από τη στιγμή που έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός και έχουμε αξιοσημείωτες ιατρικές δυνατότητες».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως η πανδημία βρήκε την Ελλάδα στη μεταμνημονιακή περίοδο, «με το ΕΣΥ εξασθενημένο από την αδράνεια του ΣΥΡΙΖΑ. Όλο αυτό το διάστημα η Ελλάδα έκανε τα πάντα: προχώρησε εγκαίρως σε γενικό lockdown, όταν έπρεπε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και πρωτοστάτησε στα συστήματα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων. Πριν ακόμη βρεθεί το εμβόλιο, ενίσχυσε το ΕΣΥ υπερδιπλασιάζοντας τις ΜΕΘ, προσλαμβάνοντας περίπου 12.000 υγειονομικούς, αξιοποιώντας δωρεές και εντάσσοντας σε ένα κοινό σχέδιο τους ιδιωτικούς φορείς υγείας. Μέσα σε εβδομάδες έγιναν στη χώρα – σε σχέση με το ΕΣΥ – όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες.
Αλλά και μετά, όταν ανακαλύφθηκε το εμβόλιο, η Ελλάδα πήρε αμέσως θέση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προμήθειά του. Οργάνωσε την αξιοθαύμαστη επιχείρηση “Ελευθερία” και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθιέρωση του “Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού”. Συγκρότησε, επίσης, κινητά συνεργεία εμβολιασμού που ταξίδεψαν στα νησιά και σε κάθε μακρινό χωριό. Ταυτόχρονα, διέθεσε δωρεάν δεκάδες εκατομμύρια self-test. Ενώ στην επικράτεια διεξάγονται τώρα κάθε μέρα σχεδόν 300.000 έλεγχοι για τον εντοπισμό κρουσμάτων.
Από την αρχή της πανδημίας, τα κύματά της ακολουθούσαν και κύματα ενημέρωσης. Δεν αναφέρομαι μόνο στα δημόσια μηνύματα του πρωθυπουργού, τις τακτικές ενημερώσεις του υπουργείου και των επιστημόνων και τις αλλεπάλληλες συζητήσεις στη Βουλή. Αναφέρομαι και στις ειδικές καμπάνιες που υπήρχαν όλο αυτό το διάστημα σε διάφορες φάσεις: Από τα μέτρα ατομικής υγιεινής στην αρχή, μέχρι το πώς θα εμβολιαστούμε αργότερα. Και από τις οδηγίες για τις μεγαλύτερες ηλικίες, μέχρι τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και την καμπάνια που τρέχει αυτές τις μέρες».
Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «ήταν από τις πρώτες στον πλανήτη που αντιλήφθηκε αμέσως ότι η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται αμιγώς ιατρικά. Με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Κράτους και με ένα σύνθετο πλέγμα ρυθμίσεων ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού, αντισταθήκαμε σθεναρά στον ιό και εξακολουθούμε να αντέχουμε, με την οικονομία, την κοινωνία και την εκπαίδευση πλήρως λειτουργικές. Όσοι κάνουν λόγο για τα παραδείγματα άλλων χωρών σήμερα, ας μη χάνουν τη συνολική εικόνα. Η Ελλάδα, σε όλο το διάστημα της πανδημίας, έχει κατορθώσει να πληρώσει μικρότερο τίμημα σε όλα τα επίπεδα.
Η κυβέρνηση μιλά με ειλικρίνεια και ακολουθεί μια στρατηγική εξισορροπητική και μετρημένη: Ανοιχτή οικονομία και κοινωνία, γιατί αυτό απαιτεί η λογική, αυτό θέλει και η πλειοψηφία. Και ταυτόχρονα, προσπάθεια επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά και περιορισμού των απωλειών συνανθρώπων μας. Οι απώλειες θα ήταν πολύ λιγότερες αν οι πολίτες είχαν αγκαλιάσει μαζικότερα τον εμβολιασμό. Οι απώλειες θα είναι λιγότερες αν πείσουμε περισσότερους να εμβολιαστούν και αν τηρούμε τα μέτρα. Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Επίσης, αυτό που όλοι γνωρίζουν, είναι ότι η διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα, σε όλα τα επίπεδα, δεν μπορεί να συγκριθεί με τον ερασιτεχνισμό, την αναποτελεσματικότητα και την αφέλεια με την οποία διαχειρίστηκε όσες κρίσεις του έτυχαν κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του ο κ. Τσίπρας. Έτσι έχει η κατάσταση και χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους, ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στον ιό και να κρατήσουμε όρθια την πατρίδα, μέσα στο περιβάλλον που υφίσταται αυτή κρίση» δήλωσε ο κ. Οικονόμου.
«Επίταξη επιστημόνων Οι απαντήσεις σε ερωτήσεις
Σε ερώτηση για την έξαρση της πανδημίας, σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να κάνει ό,τι απαιτείται για την ενίσχυση του ΕΣΥ κι έχει ανακοινώσει κίνητρα για να προστεθούν και ιδιώτες γιατροί. «Αν δεν αποδώσουν και εφόσον απαιτηθεί, θα προχωρήσουμε στην επιστράτευση, στην επίταξη των υπηρεσιών των επιστημόνων» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως «όταν το υπουργείο Υγείας θεωρήσει άμεση την ανάγκη της επίταξης, θα προχωρήσουμε όπως το έχουμε κάνει και στο παρελθόν».
Επιπλέον είπε ότι οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι εκτεταμένοι και πως αυξήθηκαν τα ραντεβού για εμβολιασμό. «Παρακολουθούμε τα δεδομένα. Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους να εμβολιαστούν» ανέφερε.
Για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας σε κατηγορίες εργαζομένων, όπως πχ στον χώρο της εστίασης, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως τούτη τη στιγμή δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα του κόσμου και πως είναι στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων να ρυθμίσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοί τους θα προστατευθούν καλύτερα από τον κορωνοϊό.
Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που δεν αναγνωρίζει η σχετική εφαρμογή επισκεπτών στην Ελλάδα από μη ευρωπαϊκές χώρες. Απάντησε ότι πρόκειται για τεχνικό θέμα και πως τα πιστοποιητικά αυτά αναγνωρίζονται έντυπα με την επίδειξή τους.
Για το χρονικό ορίζοντα που έχει θέσει η κυβέρνηση για να αποφασίσει τυχόν επικαιροποίηση των μέτρων που εφαρμόζονται, εξήγησε πως η κατάσταση είναι δυναμική και θα εξεταστεί αν θα χρειαστούν προσαρμογές.
«Δεν θέλουμε η χώρα να ξανακλείσει. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν μέσα από την παρότρυνση των εμβολιασμών, την εφαρμογή των μέτρων και την ενίσχυση του ΕΣΥ» υπογράμμισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι «το lockdown δεν βρίσκεται στο τραπέζι για την κυβέρνηση».
«Αν έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς και αν τηρήσουμε τα μέτρα, θα αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τον κορωνοϊό» τόνισε.
Για όσους βάζουν θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς οι ανεμβολίαστοι μπορούν να εισέρχονται στα σούπερ μάρκετ χωρίς τεστ, δήλωσε πως εκεί οι άνθρωποι πηγαίνουν για να προμηθευτούν τρόφιμα και είναι λίγο πιο ιδιαίτερη η συνθήκη.
Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε γιατί η Βουλή έκλεισε όταν βρέθηκε θετικός ο υπουργός Μεταφορών, ενώ τα σχολεία για να κλείσουν πρέπει να βρεθούν θετικοί οι 50+1 μαθητές. Αφού σημείωσε πως τα πρωτόκολλα είναι σε ισχύ και πως από τα 80.000 τμήματα στα σχολεία έχουν κλείσει ελάχιστα, δήλωσε πως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ενδεικτικό παράδειγμα για το τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Βουλή δεν ξανάνοιξε την επόμενη ημέρα; Είναι πράγματα ασύνδετα και άσχετα. Προσπαθούν να συγκρίνουν άσχετα πράγματα για να δημιουργήσουν σύγχυση στον κόσμο. Αυτός είναι ο τρόπος που προσεγγίζουν την πανδημία. Σύγχυση, υπερβολές, μηδενισμός, κατατρομοκράτηση. Η κοινωνία γνωρίζει, καταλαβαίνει και η δική μας επιλογή είναι να συνεχίσουμε στη γραμμή της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας, της ειλικρίνειας» απάντησε.
Ερωτηθείς αν στη σύσκεψη στο Μαξίμου οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης ζήτησαν να μπορούν να εισέρχονται στις επιχειρήσεις τους και ανεμβολίαστοι με τεστ, απάντησε πως δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ