Skip to main content

Εμβολιασμοί: Στα δύο η ΝΔ για την επέκταση της υποχρεωτικότητας

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε διεύρυνση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου την ώρα που υπουργικά στελέχη και βουλευτές διατυπώνουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις για το αν θα βοηθούσε ένα τέτοιο μέτρο στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

«Η υποχρεωτικότητα δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή μια από τις επιλογές» ανέφερε σε συνέντευξή του ο κ. Οικονόμου και υποστήριξε ότι η διεύρυνση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε άλλες κατηγορίες του πληθυσμού, πέραν των υγειονομικών, δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα. «Τα ποσοστά εμβολιασμού στους χώρους που κατά καιρούς κουβεντιάζουμε είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν να πει κανείς ότι με την υποχρεωτικότητα θα άλλαζαν πολύ τα πράγματα» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Μόλις μια ημέρα νωρίτερα, όμως,ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε αφήσει ανοικτό να διευρυνθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός με κυβερνητική απόφαση. «Δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να προχωρήσουμε στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων» είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Αναγνώρισε, πάντως, ότι στις χώρες του εξωτερικού, που έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από την Ελλάδα, δεν επιβάλλεται υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Ενδιάμεση θέση είχε εκφράσει λίγες ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η επέκταση ή όχι του εμβολιασμού θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Ερωτηθείς δε ποιες κατηγορίες του πληθυσμού μπορεί να αφορά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ο κ. Βορίδης διευκρίνισε:  «πρέπει κανείς να δει σε ποια σημεία υπάρχουν διαδόσεις, ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πού προκύπτει περισσότερο αυτό και αν αυτό γίνεται: για παράδειγμα σε ένα front desk δημόσιας υπηρεσίας σε σημείο, δηλαδή, που υπάρχει επαφή του κοινού με την υπηρεσία».

Σε διαφορετικό τόνο ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, διαχώρισε τη θέση του από τις εκκλήσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας. «Επτά με επτάμιση εκατομμύρια πολίτες είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν φυσική ανοσία. Πρέπει να πάνε και οι υπόλοιποι να εμβολιαστούν αλλά όσοι δεν θέλουν να πάνε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο» ανέφερε σχετικά με το θέμα ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «δεν ζούμε σε μια απολυταρχική κοινωνία».

Αναφανδόν υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών, ιδίως στους εργαζόμενους της εστίασης, τάχθηκε, όμως, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Βαρτζόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο μοναδικός τρόπος για την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού «είναι η υποχρεωτικότητα σε μεγάλες ομάδες» και έφερε ως παράδειγμα το χώρο της εστίασης. Πρότεινε επίσης να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των δημοσίων υπαλλήλων και των ιερέων. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι ο κ. Βαρτζόπουλος είχε προτείνει να εμβολιαστεί υποχρεωτικά το προσωπικό των τουριστικών επιχειρήσεων.

Σε διαφορετικό τόνο η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για περισσότερους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. «Έχουμε εξαντλήσει τα όριά μας στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου. Επομένως, πρέπει να επιστρέψουμε στην πειθώ» δήλωσε η πρώην υπουργός της ΝΔ σε συνέντευξή της. Σημειώνεται ότι η αναφορά της κυρίας Μπακογιάννη φαίνεται να απηχεί και τις θέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα επισήμανε ότι «η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού έχει εξαντλήσει τα όριά της». «Οι περισσότερες υποχρεωτικότητες προκαλούν μεγαλύτερες αντιδράσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις».