Skip to main content

6ο Thessaloniki Summit – Τζέφρι Πάιατ: Η Ελλάδα είναι ο ισχυρός εταίρος που αναζητούσαν οι ΗΠΑ στην περιοχή

Θεσσαλονίκη – Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Η Ελλάδα είναι ο ισχυρός εταίρος που αναζητούσαν οι ΗΠΑ στην περιοχή, τόνισε από το βήμα του 6ου Thessaloniki Summit – στο πλαίσιο συζήτησης με τον δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις – ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, δηλώνοντας επίσης εντυπωσιασμένος από το πόσο έχει αλλάξει η Θεσσαλονίκη στα τελευταία πέντε χρόνια, έχοντας επιτύχει να προσελκύσει πολύ σημαντικές επενδύσεις από πολύ μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως η Pfizer, Cisco και Deloitte και όχι μόνο και χαρακτηρίζοντας ηγετικό το ρόλο της πόλης στην περιοχή ως πύλη για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Όσον αφορά στην ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη, ο Αμερικανός πρέσβης υποστήριξε ότι η στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδος δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία, ότι Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν κοινά συμφέροντα και κοινά διακυβεύματα και ότι οι ΗΠΑ είδαν στην Ελλάδα ένα εταίρο για την ενίσχυση της Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ενώ απέφυγε να σχολιάσει την τουρκική προκλητικότητα και σημείωσε – όταν ρωτήθηκε σχετικά – ότι ήδη έχουν γραφεί πολλά για τη συνάντηση Μπάϊντεν-Ερντογάν, σημειώνοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι Ελλάδα και ΗΠΑ συμφωνούν στην αποτροπή στρατιωτικών εντάσεων στην περιοχή και συνεργάζονται για αυτό. 

Παράλληλα επισήμανε ότι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, έχουν εντυπωσιαστεί με τον τρόπο που η Ελλάδα ενίσχυσε τον στρατηγικό της ρόλο, που είχε αποδυναμωθεί στα προηγούμενα χρόνια και με το πώς τον διευρύνει αποτελεσματικά με επιτυχημένες κινήσεις στη Μέση Ανατολή, την περιοχή του Κόλπου, τη Βόρειο Αφρική, με μία πολιτική συγκλίσεων που εκφράζεται και μέσα από μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις όπως η πρόσφατη Blue Flag στο Ισραήλ. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι ο σχήμα του ‘3+1’ – Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ- μπορεί να διευρυνθεί και να γίνει ‘3+χ’, με την προσθήκη της Αιγύπτου αλλά και άλλων κρατών σε μία ευρύτερη συνεργασία.
Όσον αφορά τα Βαλκάνια, ο κ.Πάιατ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι  ΗΠΑ στηρίζουν τις ευρωπαϊκές προοπτικές των Βαλκανικών κρατών, στηρίζουν και τη συμμαχία της Ελλάδας με Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ, ότι διευρύνεται ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και “η χώρα κερδίζει το μομέντουμ που είχε χάσει”, ενώ εξήρε τις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι αυτή άνοιξε το δρόμο της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια και έδωσε προοπτική στις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας. Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε ο κ. Πάϊατ, υποστηρίζουν σταθερά την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., θέση που επίσης υποστηρίζει η Ελλάδα. Παράλληλα, δήλωσε ανήσυχος για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα και εκτίμησε ότι  η Αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στα κύρια σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας.

Αναφορικά, δε, με τη μεγάλη προμήθεια της χώρας μας σε οπλικά συστήματα από τη Γαλλία, ο πρέσβης των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν το παραμικρό θέμα με αυτή την επιλογή, η οποία δεν αποκλείει μελλοντικές συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα και με αμερικανικές εταιρείες.

Ν.Μπακατσέλος

“Ως Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, διαπιστώνουμε την ισχυρή βούληση των αμερικανικών εταιρειών να ενταθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα και προς άλλους επίδοξους επενδυτές. Συγκεκριμένα, οι στρατηγικές επενδυτικές επιλογές εταιρειών όπως οι Pfizer, Cisco και Deloitte, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, είναι κινήσεις ουσίας και προφανέστατα διαμορφώνουν έναν οδικό χάρτη προσέλκυσης περισσοτέρων επενδύσεων”, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος. 

Οι μακροχρόνιες παθογένειες που ταλάνιζαν την ελληνική οικονομία – πρόσθεσε ο κ.Μπακατσέλος – έχουν μειωθεί αισθητά, η ανάπτυξη είναι μια ορατή πραγματικότητα, οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές για την Ελλάδα και σε αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο “η πολιτική σταθερότητα, αλλά και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας μέσα από ισχυρές, διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες, που ξεκινούν από την ‘Αμυνα και εκτείνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας”.