Skip to main content

Βούτσης: Aδιανόητο οι αναφορές βουλευτών στη Βουλή να γίνονται αντικείμενο δικαστικών διώξεων

«Είναι αδιανόητο οι αναφορές βουλευτών από το βήμα της Βουλής να γίνονται αντικείμενο δικαστικών διώξεων. Κάτι παρόμοιο δεν συνέβη όχι μόνο κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο αλλά ούτε καν τα χρόνια πριν από τη δικτατορία, όπου είχε ήδη ξεκινήσει η απορρύθμιση της πολιτικής ομαλότητας», δήλωσε σήμερα ο τ. Προέδρος της Βουλής και βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Βούτσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις αιτήσεις άρσης ασυλίας Βουλευτών τόνισε «Αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω μια πολιτική δήλωση. Δεν θα αναφερθώ στα πραγματικά περιστατικά διότι για λόγους πολιτικής αξιοπρέπειας είναι προφανές ότι δεν δέχομαι το ότι καθ΄ υπαγόρευση του εκδότη κ. Κουρτάκη ήρθε ξανά το ζήτημα του κ. Πολάκη και με έναν ενδιάμεσο αυτοεξευτελισμό από ορισμένους, ευτυχώς πολύ λίγους, βουλευτές της πλειοψηφίας οι οποίοι δημόσια είχαν πει ‘Συγγνώμη Γιάννη, κάναμε λάθος’.

Είναι ντροπή. Δεν θα αναφερθώ επίσης στο ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δηλώσεις ακόμα και αρχηγών κομμάτων μέσα στη Βουλή ακριβώς πάνω στην ύλη της ομιλίας της κας. Αδαμοπούλου, για θύλακες ή προβλήματα που παρουσιάζονται και έχουν παρουσιαστεί διαχρονικά σε δημόσιες εκδηλώσεις, διαδηλώσεις μέσα από ακραία στοιχεία ενδεχομένως και από τα σώματα ασφαλείας». 

Ο κ. Βούτσης, σημείωσε ότι «Στην προγενεστέρα περίοδο και το γνωρίζετε καλά διότι είχαμε συνεργαστεί, είχαν έρθει επανειλημμένως εγκλήσεις για κορυφαία ζητήματα σε σχέση με ομιλίες, τις οποίες είχαμε κάνει μέσα στη Βουλή είτε που αφορούσαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, είτε τις γερμανικές αποζημιώσεις, είτε και την Χρυσή Αυγή σε σχέση με ορισμένα πρόσωπα που εγώ ο ίδιος είχα κατονομάσει ότι συμμετείχαν στην εκδήλωση που είχε γίνει για να εισβάλλουν στη Βουλή, με όλα τα επεισόδια που είχαν γίνει. Μας είχε έρθει πλήθος εξωδίκων ακριβώς γι’ αυτές τις αιτιάσεις και ονομαστικά μάλιστα για βουλευτές.

Δεν είχε διανοηθεί προφανώς κανείς επ’ αυτών πέραν της δικαστικής οδού που είτε οι Παμμακεδονικές οργανώσεις είχαν επιλέξει είτε η Χρυσή Αυγή, να κάνουν έγκληση σε αυτά τα ζητήματα». «Θέλω να είμαι πάρα πολύ ευθύς», ανέφερε.

«Η σημερινή συνεδρίαση πραγματικά μπορεί να έχει ή να αποκτήσει ένα ιστορικό χαρακτήρα με ιδιαίτερα αρνητικό πρόσημο. Θα σας πω κάτι που γνωρίζουμε όλοι. Διότι έχει γραφτεί και είναι στοιχείο της ιστορίας αυτού του χώρου, της ιστορίας του κοινοβουλευτισμού, της ιστορίας της περιπέτειας της χώρας μας πριν από 60 χρόνια και είχε γίνει μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», τόνισε.  

Τότε, πρόσθεσε ο κ. Βούτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ και αργότερα αρχηγός κόμματος της Αριστεράς, συγκεκριμένα ο Ηλίας Ηλιού είχε πει από βήματος της Ελληνικής Βουλής, ονομαστικά, και μάλιστα σε καθεστώς προδικτατορικό, μετεμφυλιακό, για τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν ταγματάρχης τότε, ότι είχε κάνει προβοκάτσια στα τανκς του ελληνικού στρατού, στον Έβρο. 

«Και είχε πει μάλιστα, ότι προσέξτε διότι κάτι μου λέει ότι αυτός ο κύριος θα μας δέσει μετά από ένα ενάμιση χρόνο. Γιατί το αναφέρω; Διότι δεν διανοήθηκε κανείς, τότε σε εκείνο το καθεστώς, και προ της αναθεώρησης του μεταπολιτευτικού συντάγματος,  να εγκαλέσει βουλευτή κόμματος και να πει ότι είναι συκοφαντική δυσφήμηση, διότι δεν υπήρχαν στοιχεία γι’ αυτήν την προβοκάτσια που έκανε ο Παπαδόπουλος. Ουδείς και από καμία πλευρά των κομμάτων είχε θέσει τέτοιο ζήτημα», συμπλήρωσε ο Ν. Βούτσης.

«Τώρα σχεδόν 60 χρόνια μετά κάνουμε αυτήν τη συζήτηση. Το ότι γίνεται αυτή η συζήτηση και πραγματικά συναινώ απολύτως και ενώνω τη φωνή μου με τους συναδέλφους από τα κόμματα που έθεσαν το παρεμπίπτον ζήτημα με την ιστορική και πολιτική του διάσταση, είναι εκτός συζήτησης.

Πέραν από την κακουργηματική δράση σε δημόσιο χώρο, πέραν της συκοφαντικής δυσφήμησης, της προσωπικής, που ενέχει στοιχεία ηθικά και άλλα, να έρχεται για συζήτηση η μια ή η άλλη υπόθεση και να ερίζουμε μεταξύ μας ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν οι αναφορές από το βήμα της Βουλής να γίνονται αντικείμενο δικαστικών διώξεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.