Την ανάγκη να διασφαλιστούν και να στηριχτούν οι αγρότες, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, αλλά και οι αγροτικές περιοχές κατά την μετάβαση στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, σε μία πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και σκιώδης εισηγητής για τον μεταβατικό κανονισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, Πέτρος Κόκκαλης.
Ο κ. Κόκκαλης, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόσθεσε ότι η διετία κατά την οποία θα ισχύει ο μεταβατικός κανονισμός, τα Κράτη Μέλη θα έχουν το χρόνο να σχεδιάσουν το αύριο του αγροδιατροφικού τομέα με τρόπο βιώσιμο για τους παραγωγούς, τους καταναλωτές, το περιβάλλον και την ύπαιθρο.
Ειδικότερα σημείωσε ότι :
«Σήμερα καλούμαστε να διασφαλίσουμε το ισχύον πλαίσιο στήριξης για τα επόμενα δύο χρόνια και μάλιστα ενισχυμένο. Έτσι:
– Ενσωματώνουμε στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης τους πόρους του Μέσου Ανάκαμψης για το ‘21 και το ‘22, για να στηρίξουμε την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση του αγροδιατροφικού τομέα με έμφαση στους νέους αγρότες.
– Συνεχίζουμε τη στήριξη των γεωργών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τομέα, που πλήττονται από την πανδημία.
– Διατηρούμε αυξημένο προϋπολογισμό για τα μικρά νησιά του Αιγαίου δεδομένης της ιδιαίτερης γεωγραφικής τους θέσης.
– Εισάγουμε απαραίτητες ρυθμίσεις για τη στήριξη του ελαιόλαδου και των επιτραπέζιων ελιών, των οπωροκηπευτικών και της αμπελοκαλλιέργειας.
Κυρίως, όμως, με τη σημερινή μας ψηφοφορία, δίνουμε το χρόνο στην αποτελεσματική κατάρτιση των Εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ μετά το 2022, απαιτώντας παράλληλα πραγματική ανοιχτή διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων, στο δρόμο για τη Μετάβαση του 2030».