Ομόφωνα υιοθέτησε η Βουλή των Ελλήνων το ψήφισμα με το οποίο καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να αναγνωρίσει Κράτος της Παλαιστίνης και να καταβάλει καθε διπλωματική προσπάθεια για την άμεση επανέναρξη απευθείας μεταξύ των δύο πλευρών αξιόπιστων ειρηνευτικών διαδικασιών».
Την απόφαση, την οποία διάβασε στο Σώμα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενέκριναν οι βουλευτές από όλες τις πτέρυγες δι’ εγέρσεως, και στη συνέχεια χειροκρότησαν παρατεταμένα, μαζί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος καθόταν στα έδρανα τον ξένων προσκεκλημένων.
Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, η σταθερή προσήλωση του ελληνικού λαού στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γίνονται αναφορές στο ψήφισμα του ΟΗΕ που αναγνώρισε στην Παλαιστίνη το καθεστώς του κράτους μη μέλους, στα ψηφίσματα Κοινοβουλίων ευρωπαϊκών κρατών αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ εκφράζεται «ιδιαίτερη ανησυχία» για τη διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ, την κλιμάκωση της βίας και τη συνέχιση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας.
Αλ. Τσίπρας: Θα προχωρήσουμε στα αναγκαία βήματα, στον κατάλληλο χρόνο
Χθες Δευτέρα, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον κ. Αμπάς, ο κ. Τσίπρας ρωτηθήκε από Παλαιστίνιο δημοσιογράφο γιατί η Ελλάδα παρά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τις 138 χώρες σε σύνολο 193 χωρών μελών του ΟΗΕ, καθυστερεί και η ίδια να προβεί σε αυτήν την ενέργεια.
Ο Πρωθυπουργός απάντησε πως η Ελλάδα θα κρίνει ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος για να προχωρήσει στα αναγκαία βήματα, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική και θετική συμβολή στην ειρηνευτική διαδικασία, εξηγώντας ότι μια βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό μπορεί να έρθει μόνο μέσα από ουσιαστικές συνομιλίες, στις οποίες η χώρα μας θα παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο.
«Ως τότε» πρόσθεσε «επιτρέψτε μας να είμαστε εμείς αυτοί που θα κρίνουμε πώς μπορεί ο ρόλος της Ελλάδας να είναι περισσότερο εποικοδομητικός, σε αυτήν τη διαδικασία και σε αυτήν την κατεύθυνση».