Στα εθνικά θέματα και την τουρκική προκλητικότητα εστίασε ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια.
Ανέφερε ότι παρά την πανδημία η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της στάση αρχικώς με το να προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το ελληνικό πολιτικό σύστημα διά της βίαιης εισβολής δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο και στα νησιά και, παράλληλα, από τον Ιούλιο και μετά να μένουμε στη μακρότερη και πιο σοβαρή στρατιωτική κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το 1974 και την τουρκική εισβολή. Κρίσεις τέτοιου μεγέθους, είπε, απαιτούν εθνική ενότητα και ομοψυχία, απαιτούν συναίνεση και καταλλαγή των κομματικών παθών.
Αντέκρουσε τις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα «γύρισε με άδεια χέρια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι έκανε πολλά βήματα πίσω» λέγοντας ότι «δυστυχώς έχετε μείνει στην περίοδο που είχατε την ψευδαίσθηση, την αυταπάτη ότι εσείς θα βαρούσατε τον ζουρνά και οι Ευρωπαίοι θα χόρευαν στον χορό μας» και πρόσθεσε ότι «στην πραγματικότητα απέναντί μας έχουμε τη Γερμανία, η οποία δεν ήθελε με τίποτα οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη για την Τουρκία.
Η θέση της εδώ και εβδομάδες ήταν ότι θα έπρεπε πρώτα να συνεννοηθούμε με τη νέα αμερικανική ηγεσία και μετά να δούμε πώς θα δράσουμε από κοινού. Το πρόβλημα ήταν διττό. Δεν ήταν ότι είχαμε απέναντί μας μόνο την πιο ισχυρή χώρα της Ευρώπης. Επιπλέον, αυτή η χώρα ασκούσε την Προεδρία»
Παρ όλα αυτά ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες -θα μου πείτε μια ρητορική φράση- και επιπλέον είχαμε τα εξής θετικά στοιχεία: Πρώτο είναι ότι εκλήθη ο αρμόδιος Επίτροπος να ετοιμάσει για τον Μάρτιο έκθεση για την κατάσταση πραγμάτων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.
Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά να δει συνολικά την κατεύθυνση που έχουν πάρει οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Αυτό αφορά και στην τελωνειακή ένωση και στο προ-ενταξιακό καθεστώς της Τουρκίας, το οποίο της προσδίδει πολλά προνόμια. Πρώτη φορά έχουμε τέτοια προσέγγιση, να δούμε συνολικά τι κάνει η Ευρώπη με την Τουρκία.
Δεύτερον, ο Επίτροπος πήρε την εντολή να καταθέσει προτάσεις για διεύρυνση του καθεστώτος των κυρώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να δούμε και πιο αυστηρές κυρώσεις. Απομένει να το δούμε. Γραπτές προτάσεις. Τρίτον, αποφασίστηκε να περιληφθούν και άλλα πρόσωπα, φυσικά ή νομικά, στις κυρώσεις για τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από τουρκικά γεωτρητικά πλοία.
Μένει να δούμε αν θα γίνει δεκτή η κυπριακή πρόταση να περιλαμβάνονται και τουρκικές εταιρείες. Τέταρτον, η Ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζεται πλέον ενιαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πεδίο επιβολής κυρώσεων και παύει αυτή η διάκριση μεταξύ κυπριακής ΑΟΖ και ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
Επομένως, είπε ο κ. Άγγελός Συρίγος «ούτε κάναμε βήματα προς τα πίσω, ούτε γυρίσαμε με άδεια χέρια. Απείχαμε από αυτά που συμφωνήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο; Σαφώς απείχαμε. Είναι, όμως, γεγονός ότι έτσι λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι μικρά βήματα που απαιτούν εξοντωτικές διαπραγματεύσεις, για να αλλάξει κατεύθυνση το ευρωπαϊκό καράβι» και πρόσθεσε ότι «ένα βέτο, θα μετέτρεπε αυτομάτως το πρόβλημα από ευρωτουρκικό σε ελληνογερμανικό. Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, για να έχουμε την πολυτέλεια να ξοδέψουμε το βέτο ενώ βρισκόμαστε σε φάση πρωτοφανούς ρευστότητας, λόγω της πανδημίας, αλλά και της συνεχιζόμενης τουρκικής απειλής».
Πηγή: ΑΜΠΕ