Skip to main content

Βουλή: Έκθεση για την νομική τους κατάσταση ζητούν οι Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Τη σύνταξη έκθεσης της νομικής υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων που θα προβάλλει τις νομικές διαστάσεις της σημερινής κατάστασης της ελληνικής μειονότητας ζητά η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών.

Το ζήτημα αποκάλυψε χθες στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, ο Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, Νικόλαος Ουζούνογλου, ο οποίος ανέφερε μάλιστα ότι έχει αποσταλεί και σχετική επιστολή στο Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων. «Εκείνο το οποίο ζητάμε είναι κατά πόσο μια κοινότητα έχει το δικαίωμα να αναζωογονηθεί από θεσμική και νομική πλευρά» εξήγησε ο κ. Ουζούνογλου και κάλεσε την ελληνική Βουλή «αφού εξετάσει τις συνέπειες των πολιτικών παραβιάσεων που έχουν ασκηθεί από το κράτος της Τουρκίας τον τελευταίο αιώνα, μετά από τη Συνθήκη της Λοζάνης, να συντάξει έκθεση προβάλλοντας τις νομικές διαστάσεις της σημερινής κατάστασης της μειονότητας». Πρόσθεσε δε ότι αντίστοιχη ενέργεια έχει γίνει στην Τουρκία αλλά όχι στην Ελλάδα. «Το νομοθετικό σώμα της χώρας μπορεί να βοηθήσει» πρόσθεσε και χαρακτήρισε το θέμα «ύψιστης σημασίας». Επιπλέον, σημείωσε ότι η διασαφήνιση και κατοχύρωση του νομικού καθεστώτος θα βοηθήσει στην επίλυση ζητημάτων σχετικά με τα δικαιώματα των μαθητών που φοιτούν στα ομογενειακά σχολεία αλλά και θέματα διπλής φορολόγησης.  

Δημογραφικό: Η Πόλη κινδυνεύει να μείνει χωρίς Ρωμιούς

Ο κ. Ουζούνογλου τόνισε στα μέλη της επιτροπής ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής μειονότητας σήμερα είναι το δημογραφικό.  «Η Πόλη κινδυνεύει άμεσα να μείνει χωρίς Ρωμιούς» δήλωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι γι’ αυτό το λόγο έχει τεθεί σε εφαρμογή από πέρυσι τον Νοέμβριο ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Ελπίς» και έχει ως στόχο την υποστήριξη της νέας γενιάς εκπατρισμένων Ελλήνων της Ανατολής. «Το 1960 ήμασταν 120.000 και σήμερα είμαστε ένας πολύ μικρός αριθμός» είπε ακόμη ο κ. Ουζούνογλου και υπογράμμισε ότι το κράτος της Τουρκίας έχει υποχρέωση να προβεί σε μέτρα αποκατάστασης. «Θα μου πείτε μπορεί να επιστραφεί ο χρόνος στις αρχές του ‘60;  Όχι, δεν μπορεί. Αυτό είναι φύσει αδύνατον» σχολίασε αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία μπορεί να πράξει πάρα πολλά «για να κατορθώσει αυτή η κοινότητα να συνεχίσει να υπάρξει κάτω από συνθήκες ευνομίας και ισοπολιτείας».

Ψηφιοποιείται το αρχείο των περιουσιών των Ελλήνων

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των Κωνσταντινουπολιτών ενημέρωσε επίσης τη Βουλή ότι έχει αρχίσει ψηφιοποίηση του αρχείου των περιουσιών που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν οι Έλληνες της Ανατολής, συνεπεία της Συνθήκης της Λωζάννης. «Είναι ένα τεράστιο έργο, είχαμε μια άριστη συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, έχει φωτογραφηθεί όλο το υλικό, είναι 3.500 λογιστικά βιβλία» ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή ψηφιοποιείται περιοχή – περιοχή, σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, ώστε κάθε απόγονος προσφύγων απόγονος βέβαια «να μπορεί να βρίσκει την περιουσία που εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει καθώς και την αξία της».