Skip to main content

Οι σχεδιασμοί του Μαξίμου στον δρόμο προς τις κάλπες

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Αλλεπάλληλες προσπάθειες για να αποσυνδέσει τη διάρκεια του υπολοίπου της θητείας της από τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών κάνει η κυβέρνηση, τη στιγμή που οι πολίτες που επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με βάση τις δημοσκοπήσεις, φτάνουν πλέον το 62%.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να μην έχει πάρει ακόμα τις οριστικές του αποφάσεις, αλλά όλα θα κριθούν από τη δυνατότητα ή όχι της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους για να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, διαδικασία που – όπως όλα δείχνουν – θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο. 

Η επικρατούσα εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι οι 151 θα βρεθούν, χωρίς τις ψήφους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Εκτιμούν δηλαδή ότι στις 145 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να υπολογίσουν σε τέσσερις ψήφους από το Ποτάμι (Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης και Σπύρος Δανέλλης), στην ψήφο της Κατερίνας Παπακώστα και την ψήφο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου. Σε αυτές, δεν αποκλείουν να προστεθούν και ψήφοι από βουλευτές των ΑΝΕΛ που θα διαφωνήσουν με τον Πάνο Καμμένο, όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Έλενα Κουντουρά, ενώ δεν αναμένουν άλλες διαρροές από το ΚΙΝΑΛ.

Οι υπολογισμοί αυτοί μεταφέρονται από κυβερνητικές πηγές και δεν βασίζονται σε τοποθετήσεις των βουλευτών. Π.χ. πριν από λίγες ημέρες το Μαξίμου υπολόγιζε για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην ψήφο του ανεξάρτητου βουλευτή – τότε – Χάρη Θεοχάρη, αλλά ο κ. Θεοχάρης συμφώνησε με τον κ. Μητσοτάκη την ένταξή του στη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, στη βάση αυτών των υπολογισμών γίνονται οι σχεδιασμοί του Μαξίμου για τον επόμενο ανασχηματισμό και την έναρξη νέων ζυμώσεων για αλλαγές στους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς.

Δηλαδή, το βασικό σενάριο που προκύπτει από κυβερνητικές πηγές είναι ότι προς το τέλος του Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα κάνει ανασχηματισμό που θα σηματοδοτεί αφενός την οριστικοποίηση του διαζυγίου με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και αφετέρου την πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής. Ήταν ενδεικτική η σπουδή με την οποία ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς έσπευσε να εξάρει τη δήλωση του γραμματέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτη Μαλέλη ότι «κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι όλεθρος για την τόπο». Οι διορθωτικές κινήσεις που ακολούθησαν από την Χαριλάου Τρικούπη δεν κατάφεραν να αλλάξουν το κλίμα που δημιούργησε η τοποθέτηση Μαλέλη και οι «επιθέσεις φιλίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής στη βάση μίας μελλοντικής «προοδευτικής συμμαχίας» θα συνεχιστούν, καθώς στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η πολιτική αυτή πιέζει και διχάζει το Κίνημα Αλλαγής, οι ψήφοι του οποίου είναι απαραίτητοι στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στη Νέα Δημοκρατία. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν  ότι οι τέσσερις υπουργικές θέσεις που θα μείνουν σίγουρα κενές με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ αλλά και εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών (Νάσος Ηλιόπουλος, Κατερίνα Νοτοπούλου, Πάνος Καμμένος, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά – στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η Έλενα Κουντουρά δεν θα ακολουθήσει την κομματική γραμμή)  θα καλυφθούν από πρόσωπα με τα οποία θα θελήσει να σηματοδοτήσει τη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ σε αυτόν τον στόχο θα υπακούουν και οι υπόλοιπες αλλαγές που θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός. Σε αυτήν την κατεύθυνση, κυβερνητικές πηγές αφήνουν να διαρρεύσει ότι θα υπάρξει σαφές άνοιγμα προς την κεντροαριστερά αλλά και τη λαϊκή δεξιά.

Οι διαρροές αυτές συνδέονται άμεσα με τη συζήτηση για το χρόνο των εκλογών, καθώς η άποψη που επικρατεί είναι ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πάει με τη νέα της σύνθεση ως τις τριπλές εκλογές του Μαΐου και όχι ως την εξάντληση της τετραετίας. Σε αυτό το σενάριο, αδυνατίζει η προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας, δηλαδή στα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, η οποία πάντως έχει ακόμα ισχυρούς υποστηρικτές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημαντικό ρόλο, εκτιμούν στην κυβέρνηση, ότι θα διαδραματίσει το δεύτερο πακέτο «θετικών κινήσεων», όπως τις χαρακτηρίζουν, στις οποίες περιλαμβάνουν τη συμφωνία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για το νέο πλαίσιο προστασίας της Α΄ κατοικίας, νέο σχέδιο ρύθμισης των χρεών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία (με πληροφορίες να κάνουν λόγο για 120 δόσεις και κούρεμα της βασικής οφειλής και των προσαυξήσεων έως και 90%), την κατάθεση του νομοσχεδίου για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που υποδέχονται προσφυγικές ροές, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10%, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και τη συνολική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.  Στο σχεδιασμό είναι όλα αυτά να έχουν γίνει νόμοι του κράτους μέσα στον Ιανουάριο.

Ενίσχυση προεκλογικού κλίματος

Στην κυβέρνηση ανησυχούν επειδή το κλίμα υπέρ των πρόωρων εκλογών ενισχύεται και αυτό σίγουρα αποτελεί εμπόδιο στα σχέδιά τους. Στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος που έδειχναν ότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους επιθυμούν εκλογές, προστέθηκε και αυτή της MRB για την εφημερίδα Real News. Ειδικότερα, το 30% των ερωτηθέντων θέλουν να γίνουν εκλογές πριν από τον Μάιο του 2019, το 32% με ευρωεκλογές το Μάιο του 2019, ενώ το 31,3% θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας και το 6,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν ξέρει ή δεν απαντά. Δηλαδή, το 62% ζητεί πρόωρες εκλογές.