Skip to main content

Προϋπολογισμός: Μετωπική στη Βουλή σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο

Με «διαξιφισμούς» για την οικονομία και υπό τη σκιά των νέων δεδομένων που έχει δημιουργήσει η πανδημία συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται σε υψηλούς τόνους τόσο στο υγειονομικό πεδίο όσο και στο κρίσιμο μέτωπο της οικονομίας.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την Τρίτη με την ομιλία του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών. Από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις έγινε εμφανής η διαφορετική στόχευση που έχουν τα κόμματα αλλά και το πως βλέπουν την επόμενη ημέρα.

Η κυβερνητική πτέρυγα σημειώνει πως με την έλευση του εμβολίου αλλά και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης η οικονομία θα γυρίσει σελίδα. «Ξεπερνώντας την κρίση, η Ελλάδα θα αποτελέσει αναπτυξιακό παράδειγμα στην Ευρώπη. Μέσα από αυτή την ανάπτυξη, θα υπάρξουν θέσεις εργασίας, θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην οικονομία» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του υπουργού  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Αυτό που υπογραμμίζεται από την κυβέρνηση είναι πως πρόκειται για έναν «αναπτυξιακό προϋπολογισμό», ενώ βαρύτητα δίνεται στην υλοποίηση μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Είναι ενδεικτική η αναφορά του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου πως το 2021 θα είναι «χρονιά πρόκληση για την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Παράλληλα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξαπολύουν σφοδρά πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, μιλώντας για «λαϊκισμό» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  «Ας φανταστούμε τι θα είχε συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε να είναι σήμερα κυβέρνηση, σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Καραγκούνης. 

Διμετωπική επίθεση

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για τους χειρισμούς της στο θέμα της πανδημίας όσο και για την ανεπαρκή στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβερνητική πτέρυγα για έλλειψη «ενσυναίσθησης» και μιλά για έναν προϋπολογισμό που δεν έχει κοινωνικό πρόσημο. 

Απευθυνόμενη στην κυβερνητική πτέρυγα η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε πως «τα θεμέλια της Κοινωνίας τρίζουν. Η χώρα έχει δοκιμαστεί σκληρά από τις «νέες» ιδέες του μακρινού παρελθόντος σας. Το αναπτυξιακό μοντέλο της Κυβέρνησης χρεωκόπησε τη χώρα και μας οδηγεί στην κατάρρευση της δημόσιας υγείας». Σημείωσε πως ο πρωθυπουργός πρόσφατα δήλωσε ότι ο Άγιος Βασίλης στο σάκο του θα έχει εμβόλια και υπογράμμισε «δεν θα έχει όμως αναστολές πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όπως, ωστόσο, είχατε υποσχεθεί».

Για έναν προϋπολογισμό  «εικονικό, ψεύτικο και κυρίως προκλητικό» μίλησε από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς, λέγοντας «είναι λογικό εν μέσω πανδημίας να προβλέπετε μείωση των δαπανών για την υγεία;»  Κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη ενσυναίσθησης, ενώ σημείωσε πως η χώρα πρέπει να μπει σε προοδευτική τροχιά. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, τονίζοντας «θεωρείται φυσιολογικό να «πεθάνουν»  150.000 επιχειρήσεις έως τον Ιούνιο όπως προειδοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών;»

Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σε υψηλούς τόνους κριτική  στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ασκούν βουλευτές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. «Σχέδιο επί χάρτου και μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό για το 2021 ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης. Ανέφερε πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του 3ου τριμήνου ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια  ευρώ και η συνολική υστέρηση εσόδων για το 2020 υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια  ευρώ, μεγαλύτερη και από τα χρόνια των μνημονίων.

«Άδικο και ταξικά  μεροληπτικό» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό από το ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης, σημειώνοντας ότι χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται κατακόρυφα, τα χρέη να αυξάνονται επικίνδυνα και την προοπτική του λουκέτου να πλησιάζει. Αναφερόμενος στην επιστρεπτέα προκαταβολή, υπογράμμισε ότι τα ποσά που αντιστοιχούν στις μικροεπιχειρήσεις πέρα του ότι επιστρέφονται κατά το ήμισυ, δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις μεγάλες τρέχουσες ανάγκες.

Από την Ελληνική Λύση η Σοφία – Χαϊδω Ασημακοπούλου ανέφερε ότι απουσιάζουν παντελώς ουσιαστικά κίνητρα στήριξης των επενδύσεων αλλά και της κοινωνίας. Χθες ο Βασίλης Βιλιάρδος είχε επισημάνει πως απαιτείται αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. 

Για έναν υφεσιακό προϋπολογισμό που κινείται στα όρια της μυθοπλασίας  έκανε λόγο η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Αγγελική Αδαμοπούλου. Απευθυνόμενη στην κυβερνητική πτέρυγα είπε πως  «εμείς διαφωνούμε με αυτόν τον προϋπολογισμό και δεν σας δίνουμε την συνενοχή» και σημείωσε πως οι κρίσεις  «δεν ξεπερνιούνται με “ναι”  σε όλα και με τις πολιτικές που μας οδήγησαν ως εδώ». 

naftemporikigr