Skip to main content

Π. Σκουρλέτης: Χωρίς σχέδιο απέναντι στην κρίση η επιλογή της κυβέρνησης

Την έλλειψη ενός καλά επεξεργασμένου σχεδίου, με μακροχρόνιο ορίζοντα, που θα εξειδικεύει τις κατευθύνσεις των επιστημόνων, ταυτόχρονα με την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να κάνει τα λιγότερα δυνατά στον τομέα της στήριξης της αγοράς και της εργασίας, διαπίστωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στο MEGA , τόνισε ότι δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία για την υλοποίηση των κατευθύνσεων των επιστημόνων «Η επιτροπή των επιστημόνων ορθώς βάζει το γενικό πλαίσιο έτσι ώστε να λαμβάνεται η μεγαλύτερη μέριμνα για την προστασία της δημόσιας Υγείας. Από εκεί και πέρα, αυτές τις κατευθύνσεις, αυτά τα όρια, πρέπει, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί, να τα εξειδικεύουν σε ένα λειτουργικό σχέδιο. Εκεί νομίζω ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία», σημείωσε. 

Το λεγόμενο click away, είπε ο κ. Σκουρλέτης, «θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να το υποστηρίξουν δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. Είναι μια “παρηγοριά στον άρρωστο”, στην πράξη ίσως να μη μπορέσει να λειτουργήσει».

«Θα έπρεπε να δούμε και μια κατηγορία επαγγελμάτων η οποία εκ των πραγμάτων δεν συσχετίζεται με πολύ κόσμο, με συνωστισμό. Να φέρω ένα παράδειγμα που μου έρχεται τώρα στο νου, οι επιδιορθώσεις υποδημάτων. Οι τσαγκάρηδες. Οι οποίοι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν επανέλθει, λόγω της οικονομικής κρίσης. Πας, αφήνεις τα παπούτσια σου και φεύγεις. Δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Γιατί δεν θα μπορούσε να ανοίξει αυτό το επάγγελμα; Άρα, λείπει μια αναγκαία μικροεπεξεργασία που θα μπορούσε να απελευθερώσει μια σειρά από μικρές επιχειρήσεις. Ή και κατά τόπους», υπογράμμισε. 

Αναμένονται σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, οι οποίες σχετίζονται και με την κυβερνητική πολιτική, είπε ο κ. Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι «Αν ληφθούν υπόψη τα ελλιπέστατα μέτρα εκ μέρους της κυβέρνησης για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αντιλαμβάνεστε –μιας και συζητάμε αυτές τις μέρες τον Προϋπολογισμό- ότι η ύφεση δεν θα είναι μόνο λίγο παραπάνω από το 10% για την τρέχουσα χρονιά, κάτι που προφανώς θα επηρεάσει και την επόμενη, αλλά ίσως θα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα».

«Μιλάμε, λοιπόν, για έλλειψη ενός επεξεργασμένου σε βάθος, σχεδίου και για μια πολιτική επιλογή από την κυβέρνηση, να κάνει τα λιγότερα δυνατά στον τομέα της στήριξης της αγοράς και της εργασίας»., τόνισε.  

Ο κ. Σκουρλέτης, υπογράμμισε ότι απέτυχε ο επικοινωνιακός αντιπερισπασμός με το θέμα της εξοχικής κατοικίας που νοικιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 

«Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που η ΝΔ αποφάσισε, να βγάλει αυτό το “πολύ μεγάλο” θέμα. Είναι λίγες ημέρες μετά την γκάφα ολκής –προκλητική θα έλεγα εγώ- με την παρουσία του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα και σε μία στιγμή που έχει ξεφύγει ο έλεγχος στα ζητήματα της πανδημίας, το σύστημα Υγείας έχει λυγίσει στη μισή χώρα, ενώ η οικονομία πηγαίνει κατά διαόλου. Εκείνη τη στιγμή αποφασίζει η ΝΔ, με βάση τους φωστήρες της επικοινωνιακής στρατηγικής της, να ανοίξει ένα  θέμα που δεν είναι προνομιακό γι’ αυτήν», πρόσθεσε. 

«Ο κόσμος ξέρει τι είναι ο κάθε ένας, τι είναι ο κ. Τσίπρας, από πού προέρχεται, τι είναι ο κ. Μητσοτάκης, τι είναι η οικογένειά του, από πού προέρχεται. Αφήστε, λοιπόν, τον κόσμο να κρίνει με το αλάνθαστο αισθητήριό του τι αντιπροσωπεύει ο καθένας, πως ζει και τι κάνει. Στο τέλος της ημέρας ο καθένας κρίνεται από την πολιτική του, διότι αυτή είναι που επηρεάζει και την καθημερινότητα των πολιτών», σημείωσε. 

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης, δήλωσε ότι «Ελπίζω την άλλη φορά οι επικοινωνιολόγοι της ΝΔ να είναι πιο νουνεχείς και να αναλάβουν το κόστος ή να έχουν το σθένος, να απαντήσουν πάνω στα τρέχοντα ζητήματα. Όταν έχουμε πάνω από 3.000 νεκρούς, δεν πετάμε “την μπάλα στην κερκίδα”. Όταν τα πράγματα έχουν ξεφύγει, τότε πρόσωπο με πρόσωπο αναμετριέσαι με την πανδημία, με την κρίση κι αν δεις ότι δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις, τότε καλείς να σε στηρίξουν. Πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε διατυπώσει την πρόταση να βρεθεί ένα κοινό σχέδιο στην Υγεία, με κοινό υπουργό. Η αλαζονεία, η αυταρέσκεια και ο κομπασμός εκ μέρους της κυβέρνησης την οδήγησαν να απορρίψει αυτή την πρόταση».