«Διπλωματία του θεαθήναι» χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ25 την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κυπριακής Δημοκρατίας και καταθέτει σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.
Το ΜέΡΑ25 τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του, ότι η τριμερής συνάντηση «ήταν masterclass “εφαρμοσμένου πολιτικάντικου τυχοδιωκτισμού” για το πώς μπορείς να διακηρύξεις τα πάντα και τα αντίθετά τους! ΚΑΙ εξορύξεις ρυπογόνων υδρογονανθράκων ΚΑΙ κλιματική αλλαγή, ΚΑΙ προστασία των διωκόμενων Αφγανών ΚΑΙ “συντονισμένη δράση των τριών χωρών” για να εμποδίζουν του αιτούντες διεθνούς προστασίας να την αιτηθούν».
Αυτή η εξόχως αντιφατική ατζέντα της τριμερούς, προσθέτει το ΜέΡΑ25, «επιβεβαιώνει τον επικοινωνιακό της χαρακτήρα». Επικρίνει στην συνέχεια τον πρωθυπουργό γιατί «η Μητσοτάκης Α.Ε. προσπαθεί να οικοδομήσει προφίλ ισχυρής Ελλάδας που διεκδικεί ρόλο παίκτη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει -επικοινωνιακά- πάνω στη λεόντεια, και πανάκριβη, αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και την αντίστοιχη με τις ΗΠΑ».
Το ΜέΡΑ25, υπογραμμίζει η ανακοίνωση, «έχει εξαρχής εκφράσει χωρίς περιστροφές τη θέση του πως καμία διμερής ή τριμερής συμφωνία δεν επιλύει τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου, πολύ δε περισσότερο όταν αυτές οι συμφωνίες θέτουν τις εξορύξεις υδρογονανθράκων ως καταλύτη για τη σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή (sic). Το αντίθετο ισχύει: οξύνουν τις εντάσεις, οδηγούν σε κούρσα εξοπλισμών και στο βάθος αντηχεί ένα «ευχαριστούμε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών».
Το ΜέΡΑ25 προτείνει:
– Η ελληνική κυβέρνηση να συγκαλέσει στην Αθήνα Διεθνή Περιφερειακή Διάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Μοναδικό θέμα μα συζήτησης η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδων σε όλη την Αν. Μεσόγειο.
– Η Διεθνής Περιφερειακή Διάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου:
– αποκλείει τους επιδιαιτητές
– ελαχιστοποιεί τις εντάσεις
-επιτρέπει τον διαχωρισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας από τις υπόλοιπες ελληνοτουρκικές διαφορές (περιορίζοντας τη δυνατότητα της ‘Αγκυρας να θέτει προβοκατόρικα διμερή θέματα) και τέλος
– αναγκάζει την ‘Αγκυρα είτε να αυτο-απομονωθεί (αρνούμενη να προσέλθει επειδή δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία) είτε να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.