Skip to main content

Απ. Τζιτζικώστας: Kανείς δεν θα ξαναπαίξει με τη Ν.Δ. σαν να ήταν βιλαέτι του

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

«Κανείς δεν θα ξαναπαίξει με τη Ν.Δ. σαν να ήταν βιλαέτι του» διαμηνύει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ξεκαθαρίζοντας ότι από το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής θα τελειώσουν τα παιχνίδια που κάποιοι ήξεραν και η Ν.Δ. θα γυρίσει σελίδα για να ξαναβρεί τις κοινωνικές της αναφορές με τον φιλελεύθερο χώρο.

Σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», ο υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ. απαντά στο ζήτημα της συναίνεσης σημειώνοντας ότι αν προκύψουν εκλογές, αυτό θα οφείλεται στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «βλέπει παντού εχθρούς». Ο κ. Τζιτζικώστας τάσσεται μάλιστα ξεκάθαρα υπέρ της ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της τόνωσης της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων, της μείωσης του κράτους, της γραφειοκρατίας και της σύνδεσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Λέτε «όχι» σε μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται πρόωρες κάλπες στο άμεσο μέλλον;

«Λέω όχι σε μία συνενοχή όπως αυτή που σκόπιμα και -επιτρέψτε μου την έκφραση- “πολιτικάντικα” επιχειρεί ο κ. Τσίπρας. Αλλωστε τις προάλλες δήλωσε ότι αισθάνεται ασφαλής με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, εξαπέλυσε -συναινετικά υποθέτω- νέες επιθέσεις στα “σκυλιά” όπως αποκάλεσε όσους δεν χειροκροτούν το “καραβάνι” του και το μόνο που δεν επιδιώκει έμπρακτα είναι η συνεννόηση. Δύο χρόνια τώρα, έχει επενδύσει στη στείρα, επιθετική και καταστροφική, όπως αποδείχτηκε για τη χώρα, συγκρουσιακή πολιτική.

Θεωρώ λοιπόν προσχηματικές τις κινήσεις του. Προσπαθεί να συσπειρώσει το κόμμα του και ταυτόχρονα αναζητά άλλοθι και συνενόχους. Ως προς το ενδεχόμενο νέων εκλογών στο άμεσο μέλλον, όπως λέτε, η ευθύνη είναι δική του, δεν είναι δική μας. Η δική μας ευθύνη είναι να είμαστε έτοιμοι και από τις 21 Δεκεμβρίου να ασκήσουμε υπεύθυνα τον θεσμικό μας ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση και με ένα εθνικό σχέδιο αναγέννησης της χώρας και με τη δική μας διακυβέρνηση να βάλουμε και πάλι τη χώρα σε τροχιά σταθερότητας και ανάκαμψης. Τριών μηνών κυβέρνηση είναι, ας βρει ο κ. Τσίπρας τον τρόπο να διευρύνει το κυβερνητικό σχήμα. Αν δεν μπορέσει, τότε να παραιτηθεί και μετά θα συζητήσουμε με μόνο γνώμονα φυσικά το συμφέρον της χώρας».

Ασκείτε σκληρή κριτική στα οικονομικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αλήθεια είναι ότι στη φιλοσοφία τους δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από εκείνα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εσείς προτείνετε κάποιο εναλλακτικό μοντέλο;

«Το φιλελεύθερο… Κοιτάξτε υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση στον κόσμο, που καλό είναι να την εξηγήσουμε. Είναι εντελώς διαφορετικό το μίγμα πολιτικής που ακολουθεί σαν σχέδιο “έκτακτης ανάγκης” μια κυβέρνηση για να μειώσει δραστικά ελλείμματα και μαύρες τρύπες στην οικονομία της, από τη βασική φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής που πρέπει να εφαρμόσει μόλις επιστρέψει σε μια στοιχειώδη κανονικότητα.

Για παράδειγμα, η υπερφορολόγηση, η έκτακτη φορολογία, η συρρίκνωση των δημοσίων επενδύσεων, οι οριζόντιες μεγάλες περικοπές σε μισθούς, δεν είναι στοιχεία της φιλελεύθερης πολιτικής. Είναι, είτε προσωρινά είτε αναγκαστικά μέτρα, που έχουν πλήξει τους πολίτες τα τελευταία χρόνια και είναι τεράστια η ανάγκη να διορθωθούν. Αντίθετα, κάθε πολιτική ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της τόνωσης της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων, της μείωσης του κράτους και της γραφειοκρατίας, της σύνδεσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας κ.λπ. είναι σωστά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν και μάλιστα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».

Γιατί δεν δέχεστε να συνδιαμορφώσετε με την κυβέρνηση μια βιώσιμη λύση για το ασφαλιστικό;

«Μα, ειλικρινά, εγκαλείτε εμάς για το κυβερνητικό σχέδιο που σβήνεται και γράφεται με την τρόικα; Μας κάλεσε κανείς μετά τις εκλογές σε πραγματικό διάλογο, σε μια διακομματική συνεννόηση, ή μας κάλεσε εσπευσμένα στο Προεδρικό Μέγαρο σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα μάτια του κόσμου, εντός και εκτός Ελλάδας; Δεν υπάρχει φιλοσοφία συνεργασίας σε αυτή την κυβέρνηση, υπάρχει κουλτούρα σύγκρουσης και απαξίωσης όλων όσοι δεν συμφωνούν με τις εγκληματικές και παρωχημένες πρακτικές τους, η οποία καλλιεργείται σε όλα τα πεδία άσκησης πολιτικής.

Αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο με τον κ. Τσίπρα: Οτι τρέφεται πολιτικά, ζει και αναπνέει αναζητώντας “εχθρούς” σε μια εντελώς ανώριμη και χωρίς κατεύθυνση λογική. Δεν θα μπορούσε, αν ήθελε, να έχει ήδη ανοίξει διαύλους διαλόγου όχι μόνον στο ασφαλιστικό, αλλά στην Παιδεία, στη Δικαιοσύνη, στα θέματα ασφάλειας του πολίτη; Το επιδίωξε ή κάνει το ακριβώς αντίθετο; Ξέρετε, σε εποχές κρίσης η εθνική συνεννόηση είναι θεμελιώδης προϋπόθεση ανάκαμψης μιας χώρας. Στην Ελλάδα, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, θα ευτελιστεί και αυτή, θα θυσιαστεί στον βωμό των κομματικών σκοπιμοτήτων».

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τη σχεδιαζόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση;

«Πιστεύω βαθιά ότι για να χτίσουμε ένα μέλλον προοπτικής και ασφάλειας για τη χώρα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές, μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές, τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος. Εχω περιγράψει αναλυτικά και με σαφήνεια στις ομιλίες μου τις βασικές κατευθύνσεις ως προς τη Συνταγματική Αναθεώρηση, την οποία θα προετοιμάσει και θα υλοποιήσει η Νέα Δημοκρατία, ως η επόμενη κυβέρνηση του τόπου.

Για παράδειγμα, προτεραιότητά μας θα είναι η αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, αλλά και η κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή. Εχω επίσης προτείνει συνταγματική πρόβλεψη για το “πόθεν έσχες” των πολιτικών προσώπων και την ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό σώμα ανώτατων δικαστικών, την ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την άμεση εκλογή του από τους Ελληνες πολίτες. Βασική μας επίσης προτεραιότητα είναι η επιδίωξη ενός σταθερού εκλογικού συστήματος με κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, που θα μπορεί να αλλάζει μόνο με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες».

Σας βρίσκει σύμφωνο η απόφαση της Ν.Δ. να υπερψηφίσει επί της αρχής το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών;

«Η Νέα Δημοκρατία εξ όσων γνωρίζω έχει επιφυλαχθεί για τη στάση που θα κρατήσει στην ολομέλεια. Εκείνο που είναι σαφές είναι ότι οι βουλευτές θα αποφασίσουν με βάση τη συνείδησή τους σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Προσωπικά πιστεύω ακράδαντα στην απόλυτη προστασία της ιδιωτικής ζωής, κεντρική έκφανση της οποίας είναι η ελευθερία επιλογής συντρόφου. Οποιαδήποτε διάκριση με βάση αυτή την επιλογή είναι απαράδεκτη. Από την άλλη όμως πιστεύω ότι νομικές συνέπειες, κληρονομικές, ασφαλιστικές και άλλες πρέπει να συνδέονται μόνο με την προστασία του θεσμού της οικογένειας που αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της κοινωνίας».

Στη Συγγρού λένε ότι οι εκλογές θα γίνουν πάση θυσία ό,τι πρόβλημα και αν προκύψει την Κυριακή. Μήπως αυτό ενέχει κινδύνους για το αδιάβλητο της διαδικασίας;

«Οχι, δεν τίθεται κανένα θέμα εγκυρότητας της διαδικασίας. Νομίζω άλλωστε ότι το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου αποκλείει ακόμη και τη σκέψη -αν υπήρχε, που δεν το πιστεύω- για κάτι τέτοιο. Ξέρετε, δεν υπάρχει “τραύμα” που να μην έχει και μια θετική πλευρά. Την αρνητική την είδαμε και τη βιώσαμε δυστυχώς επώδυνα. Η θετική πλευρά είναι ότι κανείς πλέον δεν θα τολμήσει να ξαναπαίξει με τη Νέα Δημοκρατία λες και είναι βιλαέτι του. Τα παιχνίδια που κάποιοι ήξεραν, τελείωσαν».

Προαναγγείλατε ότι αν νικήσετε θα συγκροτήσετε αμέσως σκιώδη κυβέρνηση. Σκοπεύετε να αναθέσετε χαρτοφυλάκια στους τρεις αντιπάλους σας για την προεδρία της Ν.Δ.;

«Θα πρέπει να υπάρξει σκιώδης κυβέρνηση για δύο λόγους. Πρώτον, διότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται επί μήνες σε μια εκκρεμή κατάσταση, οι βουλευτές και τα στελέχη της πρέπει να έχουν σαφές αντικείμενο για να ασκήσουν αποτελεσματική αντιπολίτευση και, δεύτερον, ο πολιτικός χρόνος, όπως βλέπετε, πυκνώνει όλο και περισσότερο. Η κυβέρνηση, παρά τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας, ούτε σταθερή είναι ούτε με ορίζοντα τετραετίας. Αρα πρέπει να ανασυγκροτηθούμε άμεσα. Οσον αφορά στους συνυποψηφίους μου, επιτρέψτε μου πρώτα να περιμένω τι θα πουν οι κάλπες, ο κόσμος μας, αλλά και τι θα πουν οι ίδιοι».

Εχετε δεσμευτεί ότι θα σπάσετε «τα συστήματα» στη Ν.Δ. Ποια πρόσωπα εκφράζουν αυτά τα συστήματα;

«Οσα πρόσωπα έχουν συστηματικά και με ιδιοτέλεια μετατρέψει ένα ζωντανό πολιτικό οργανισμό σε ένα κλειστό, φοβικό κόμμα, όσοι δεν θέλουν την παράταξη μεγάλη και όσοι νιώθουν ότι θα ξεβολευτούν, καταλαβαίνουν καλά τι λέω και κυρίως να ξέρουν ότι το εννοώ. Η θορυβώδης αγωνία τους για να μη χάσουν τα κεκτημένα τους το αποδεικνύει. Τίποτε παραπάνω».

Η «σκιά»του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά βαραίνει πράγματι τις εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ.;

«Νομίζω ότι δεν είναι σκιές οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι. Είναι παρόντες με σάρκα και οστά, με πολιτική άποψη και μεγάλη πολιτική εμπειρία! Δεν θέλω να σχολιάσω την παραφιλολογία των τελευταίων ημερών. Ξέρετε, δεν υπάρχει πια αντοχή ούτε ανοχή του κόσμου της παράταξης σ’ αυτό το είδος της παραπολιτικής ή παρασκηνιακής λογικής. Και δεν υπάρχει γιατί τα προβλήματα του εργαζόμενου, του αγρότη, του επιχειρηματία, του ελεύθερου επαγγελματία είναι τόσο μεγάλα και τόσο καταλυτικά, ώστε το λιγότερο που απαιτούν από εμάς είναι να τους σεβαστούμε, να βάλουμε επιτέλους τον κόσμο μπροστά από εμάς, πάνω από εμάς.

Τώρα ως προς τα πρόσωπα, εγώ σέβομαι όλους όσοι κράτησαν το τιμόνι της παράταξης και της χώρας στα χέρια τους. Αλλά είμαι ξεκάθαρος: Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να γυρίσει σελίδα, πρέπει να ξαναβρεί τη δυναμική, τις κοινωνικές της αναφορές με τον φιλελεύθερο χώρο που σε μεγάλο βαθμό έχουν χαθεί. Πρέπει να βγει μπροστά ηγετικά, να αλλάξει πρώτα η ίδια για να αλλάξει στη συνέχεια τη χώρα. Πιστέψτε με, αυτό θα γίνει την Κυριακή όχι γιατί το λέω εγώ αλλά γιατί θα το πει ο κόσμος μας. Η αλλαγή θα γίνει πραγματικότητα».