Την απόφαση να συζητηθεί ως κατεπείγον το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ έλαβαν οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Σε μεταγενέστερο χρόνο θα έρθουν τα νομοσχέδια για τον ΑΔΜΗΕ και το Ταμείο Αποκρατικοποίησεων, όπως είπαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Υπέρ του κατεπείγοντος ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατά η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και το Ποτάμι, ενώ απουσίασε από τη συζήτηση η Ένωση Κεντρώων.
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως «αν το 1 δισ. ευρώ δεν εκταμιευθεί πριν από την 1-1-2016, επιστρέφει στον ESM και μετά πρέπει οι χώρες να ξαναπάνε στα κοινοβούλιά τους». Πρόσθεσε ακόμη ότι το ποσό πρέπει να εκταμιευθεί μέχρι τέλος της εβδομάδος, γιατί μετά κλείνει η Κομισιόν.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε ακόμη ότι «για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να υπάρχει μία στρατηγική έκθεση», που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, ενώ «για τον ΑΔΜΗΕ η συζήτηση του καλοκαιριού ήταν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να καταθέσει ένα πλαίσιο πώς μπορεί να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην ενέργεια χωρίς να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ. Το σχέδιο έχει κατατεθεί όπου ο ΑΔΜΗΕ παραμένει στον δημόσιο χώρο, γίνεται πιο δημόσιος στην αρχή. Αυτή η συμφωνία έχει γίνει».
Στο σημείο εκείνο τον διέκοψε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Οικονομικών εκνευρισμένος του είπε: «Απαντώ σε βουλευτή και με διακόπτετε; Είστε αγενής. Απλώς είστε αγενής».
«Τεκμαίρω από αυτά που ειπώθηκαν ότι υπάρχει στοιχειώδης συναίνεση για την εκταμίευση της δόσης και τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων. Οι ενστάσεις εγείρονται για μία σειρά από συμπληρωματικά θέματα: το ΕΣΠΑ, τις συμβάσεις για τις εθνικές οδούς και για δύο θέματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, τον ΑΔΜΗΕ και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων», είπε ο κ. Σταθάκης και εξήγησε πού συνίσταται το κατεπείγον για το ΕΣΠΑ και τις συμβάσεις των αυτοκινητόδρομων.
«Όλοι ξέρετε ότι είμαστε σε μεταβατικό στάδιο, από το παλαιό ΕΣΠΑ στο νέο ΕΣΠΑ. Αυτό δημιουργεί μία ροή νομοθετημάτων. Η νομοθεσία που εισάγουμε αφορά τους ενδιάμεσους φορείς και τρόπους επίλυσης διαχειριστικών προβλημάτων» είπε και πρόσθεσε πως «όλοι ξέρετε ότι οι συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και δεν υπάρχει άλλη ημερομηνία».
Με την πρόταση για το κατεπείγον συμφώνησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης και ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος που είπε ότι «κατεπειγόντως θα πρέπει ο ελληνικός λαός να ακούσει αλήθειες» και ότι «πρέπει να υπάρξει ρύθμιση και σταθερότητα στην αγορά». Επεσήμανε ότι «το 1 δισ. θα πάει για κοινωνικούς σκοπούς» και σημείωσε με έμφαση: «το δεκάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων συμπικνούται σε 20 χρόνια νομοθετικής εργασίας. Ναι, είναι κατεπείγον και ναι, βιαζόμαστε».
«Είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα νομοσχέδια που δεν έχουν έρθει ως κατεπείγοντα. Προτείνω να αναθεωρηθεί ο Κανονισμός ώστε όλα τα νομοσχέδια να θεωρούνται κατεπείγοντα και να γίνεται αυτή η κουβέντα μόνο όταν έχουμε την κανονική διαδικασία. Το κακό έχει παραγίνει. Αυτοί που προτείνουν αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία, μέχρι πρότινος ήταν τιμητές και κατηγορούσαν εμάς», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης αμφισβητώντας το κατεπείγον για το ΕΣΠΑ και για τις συμβάσεις για τις εθνικές οδούς «που τις είχε στα χέρια του ο κ. Σπίρτζης επί ένα χρόνο». «Δεν θα πρέπει να νιώθει άνετα στη θέση του», υποστήριξε.
Για «εξευτελιστική διαδικασία» έκανε λόγο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.
«Ο νέος τίτλος του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι υπουργός Οικονομικών και Κατεπείγοντος. Το κατεπείγον απευθύνεται στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να είναι συνένοχοι. Από σήμερα αναλαμβάνουν την ευθύνη αυτοί», είπε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και πρόσθεσε: «Πια δεν μπορείτε να νομοθετήσετε σε τίποτα. Επειδή καθυστερείτε, όλα γίνονται προαπαιτούμενα. Θα σας τα στέλνει το κουαρτέτο γραμμένα απ’ έξω και εσείς θα τα υπογράφετε».
«Κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια», σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Μάκης Μπαλαούρας.
«Να μας ρωτάτε άλλη φορά για να γλιτώνουμε χρόνο. Δεν θα ακούμε αυτές τις αερολογίες που ακούσαμε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που έχουν γίνει τιμητές και ανέλαβαν το ρόλο που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Βάζουν την ψευδή διαδικασία του κατεπείγοντος πρώτον, για να μην καταλάβουν ότι την μία μέρα ψηφίζουν άλφα και την άλλη μέρα νομοθετούν τα ακριβώς αντίθετα. Και δεύτερον, για να περάσουν άρον άρον τα ρουσφέτια τους», εκτίμησε ο εισηγητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.
newsroom naftemporiki.gr