Skip to main content

Αυξάνεται η πίεση στη ΔΗΜΑΡ

Αυξάνεται η πίεση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, εν όψει της δεύτερης, αλλά κυρίως της τρίτης και τελευταίας ψηφοφορίας στη Βουλή, στις 29 Δεκεμβρίου,  για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός που προκαλεί έντονη εσωστρέφεια στο εσωτερικό της Αγίου Κωνσταντίνου.

Η χθεσινή πρόταση τεσσάρων σημείων του Πρωθυπουργού για την εκλογή του Σταύρου Δήμα επαναφέρει θέλοντας και μη στο προσκήνιο την πρόταση των οκτώ βουλευτών, μεταξύ αυτών και των τριών της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη, Νίκης Φούντας και Θωμά Ψύρρα οι οποίοι  είχαν υπογράψει την πρωτοβουλία των οκτώ για συναινετική εκλογή ΠτΔ.

Την Δευτέρα οι δύο πρώτοι επιχείρησαν να «δραπετεύσουν», δια του ΣΥΡΙΖΑ, από τη δύσκολη θέση λέγοντας ότι μόνο αν συναινέσει και η Κουμουνδούρου με την πρόταση του Πρωθυπουργού θα ψηφίσουν «ναι». Ο τρίτος, ο κ. Ψύρρας, δεν απαντά στο τηλέφωνο του γεγονός που ερμηνεύεται ως «ναι», πιθανότατα στην τρίτη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία.

Σημερινό δημοσίευμα των «Νέων» εμφάνιζε τη ΔΗΜΑΡ ένα βήμα πριν τη «διάλυση» προκειμένου ο κάθε βουλευτής να απεγκλωβιστεί από την επίσημη θέση για «όχι» στον Σταύρο Δήμα και να ψηφίσει κατά συνείδηση. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε τόσο από τον κ. Τσούκαλη, όσο και από τον υπεύθυνο Τύπου Χρήστο Μαχαίρα. Η αλήθεια ωστόσο είναι κάπου στη μέση.

Η Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ –πλην ίσως του κ. Ψύρρα- θα συνταχθεί με την επίσημη θέση του κόμματος και δεν πρόκειται να ψηφίσει, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, για ΠτΔ από την παρούσα Βουλή.

Σε περίπτωση όμως εκλογών –πιθανώς στις 25 Ιανουαρίου- η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου ορισμένων στελεχών και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, θα βγάλει στην επιφάνεια τις διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporoki.gr οι συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η πρόταση του κ. Κουβέλη είναι η ΔΗΜΑΡ να κρατήσει την κομματική της αυτοτέλεια, ενώ η πλευρά Τσίπρα απαντά ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει να διακινδυνεύσει το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

 Ωστόσο δεν έχουν παρθεί ακόμη αποφάσεις και δεν αποκλείεται η συμμετοχή στελεχών τη ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τη διάλυση ή την αναστολή λειτουργίας της Αγίου Κωνσταντίνου. Αν στο πάζλ προσθέσει κανείς την αντίδραση της μειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ -που είναι πάντως μικρότερη του αναμενομένου- και τους τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ  (Τσούκαλη, Ψύρρας, Φούντα) που δεν επιθυμούν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκύπτει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το ποια είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Από την Κουμουνδούρου πάντως με εσωτερικό έγγραφο χαρακτηρίζουν  «ανυπόστατα» τα δημοσιεύματα ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ζητά τη διάλυση της ΔΗΜΑΡ» και τα αποδίδουν στον «πανικό του κυβερνητικού σχήματος εξαιτίας της επικείμενης κατάρρευσης του». 

Σύμφωνα πάντως με έμπειρο στέλεχος του κόμματος, αυτή τη στιγμή αυτός που βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο» είναι ο Φώτης  Κουβέλης, αφού μετά τη λήξη της 29ης Δεκεμβρίου «δεν θα έχει να διαπραγματευτεί αυτό που διαπραγματεύεται σήμερα: την ψήφο των 10 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για την εκλογή ΠτΔ».

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος σε περίπτωση πρόωρων εκλογών μια πιθανή συνεργασία με την Κουμουνδούρου, ειδικά στην περίπτωση που υπάρξει αναστολή λειτουργίας του κόμματος, «θα οδηγήσει τους τρεις βουλευτές και μικρή αλλά σημαντική μερίδα στελεχών, στο δρόμο που διάλεξε ο πρώην γραμματέας Σπύρος Λυκούδης: στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη».

Αλλά αυτό μικρή σημασία θα έχει, αφού η βουλή θα διαλυθεί και ο καθείς θα αναζητήσει την νέα πολιτική του στέγη κάτι που θα σημάνει και τη διάλυση του κόμματος που ιδρύθηκε το 2010 μετά το 6ο συνέδριο του Συνασπισμού.   

Δημήτρης Χατζηνικόλας