Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Σενάρια περί πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο, υπολογίζοντας ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα επιχειρηθεί λίγο πριν, επανέρχονται με ένταση στην επικαιρότητα, μετά τη χθεσινή προσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, στη Νέα Δημοκρατία, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επικυρώνοντας τη συμφωνία του με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αυτός είναι ο λόγος που το Μαξίμου αναγκάστηκε χθες να βγάλει νέο non paper σχετικό με πρόωρες εκλογές, στο οποίο ανέφερε ότι: «Δημοσιεύματα που φέρουν τον Πρωθυπουργό να συνομιλεί με συνεργάτες του και να είναι έτοιμος για εκλογές τον Μάρτη, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα».
Ωστόσο, η αριθμητική της συμφωνίας ήταν ούτως ή άλλως δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα – που ο κ. Θεοχάρης δεν μπορεί πια να υπολογίζεται από το Μαξίμου στο στρατόπεδο του «ναι» – γίνεται ακόμα δυσκολότερη. Όχι για την έγκριση της συμφωνίας – καθώς αυτή μπορεί να γίνει από λιγότερους από 151 βουλευτές αν οι ΑΝΕΛ, σε συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίσουν να αποχωρήσουν – αλλά για την πολιτική νομιμοποίηση της απόφασης της Βουλής και κατ΄ επέκταση της δυνατότητας της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να κυβερνά, ακόμα και αν αποφασίσει να χειριστεί ένα εθνικό ζήτημα όπως το Μακεδονικό, με σχετική πλειοψηφία.
Κριτής των εξελίξεων το Ποτάμι
Για να υλοποιηθούν τα σχέδια του Μαξίμου περί ψήφισης της Συμνφωνίας των Πρεσπών με απόλυτη πλειοψηφία, πρέπει το Ποτάμι – ήτοι οι κ. Σταύρος Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς και Σπ. Λυκούδης – να ψηφίσουν «ναι». Η αναφορά σε αυτές τις τρεις ψήφους γίνεται διότι ο Σπ. Δανέλλης συνεχίζει να στηρίζει αναφανδόν τη συμφωνία, ενώ οι Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – εφόσον δεν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη για το πρωθυπουργικό επιτελείο – συν τον κ. Δανέλλη, το Μαξίμου προσθέτει τις ψήφους της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και βουλευτή της ΔΗΣΥ Θ. Θεοχαρόπουλου ο οποίος εκφράζεται επί της αρχής θετικά, στην πράξη ωστόσο αντιμετωπίζει με μεγάλη δυσπιστία την συμφωνία, ενώ έχει να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις της Χαριλάου Τρικούπη. Σε μία από τις τελευταίες του παρεμβάσεις, ο κ. Θεοχαρόπουλος έχει συνδέσει τη θετική του ψήφο με την προκήρυξη εκλογών από τον κ. Τσίπρα, πριν από την κύρωση της συμφωνίας.
Στο τοπίο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το κυνήγι των θετικών ψήφων. Το πολιτικό φλερτ ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη ενισχύεται, με τους υπουργούς Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη και Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου, να προαναγγέλλουν την ψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε για δωρεάν νομική βοήθεια στους «κόκκινους» δανειολήπτες, μετά την ψήφο του υπέρ του προϋπολογισμού. Μπορεί δε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης να κάλεσε τον κ. Σαρίδη να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα κάνοντας λόγο για «τριγυριτζήδες», ωστόσο πηγές της κυβέρνησης φέρνουν τον κ. Σαρίδη στο στρατόπεδο του «ναι» της Συμφωνίας των Πρεσπών και ένα βήμα πριν την ένταξή του στον ΣΥΡΙΖΑ.
Με τις ψήφους των Δανέλλη και Παπακώστα, Παπαχριστόπουλου, Κουντουρά – για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία, οι ΑΝΕΛ λένε ότι έχει συμφωνήσει με την κομματική γραμμή και η ίδια τηρεί σιγή ιχθύος – και Σαρίδη, η «εναλλακτική πλειοψηφία στην οποία στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στις 150 ψήφους, καθιστώντας απόλυτο κριτή των εξελίξεων το Ποτάμι.