Διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών όχι τώρα, αλλά μήνες αργότερα, μέχρι το τέλος του 2015, πρότεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν τα περιθώρια συναινετικής εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή στις 29 Δεκεμβρίου.
Στην ομιλία του σε συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι λυπάται γιατί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να απορρίψουν ακαριαίως την πρότασή του, χωρίς να ζητήσει κανείς διευκρινίσεις, χωρίς συζήτηση και η άρνηση πολλές φορές είναι «απόλυτη και σκωπτική» και από τον ΣΥΡΙΖΑ, και από τους ΑΝΕΛ και από τη ΔΗΜΑΡ. Αντιθέτως εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η εν λόγω πρόταση βρήκε θετική ανταπόκριση από ανεξάρτητους βουλευτές.
«Συναινετική εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου ή αν αυτό δεν επιτευχθεί εκλογές ταχύτατα για να κερδίσουμε χρόνο», είπε.
Αναφερόμενος στην υπόθεση Χαϊκάλη τόνισε ότι τις τελευταίες μέρες βλέπουμε και ακούμε «νοσηρά φαινόμενα» τα οποία κάνουν επιτακτική την ανάγκη θωράκισης των θεσμών και αλλαγής του εκλογικού νόμου, με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, λέγοντας πως δεν έχει νόημα στις σημερινές συνθήκες. Μάλιστα χαρακτήρισε «παράλογο και δημοκρατικά άδικο» το μπόνους των 50 εδρών.
Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε τι μπορεί να προσδοκά και σημείωσε: «Πέρασε οριστικά η λογική των αυτοδυναμιών και δεν υπάρχει η λογική των διπλών εκλογών, δεν υπάρχουν τα περιθώρια να παίζει κανείς με τους θεσμούς. Δεν έχουμε περιθώρια να φάμε όλο το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε εκλογικές αναμετρήσεις». Ταυτόχρονα επισήμανε ότι οι εκλογές δεν θα κριθούν προεκλογικά, αλλά το διάστημα από την προκήρυξη μέχρι τη διεξαγωγή τους.
Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές και κάλεσε τα μέλη και στελέχη του σε πλήρη οργανωτική ετοιμότητα για το ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Βενιζέλος επανέφερε την πρόταση για τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, διευκρινίζοντας ότι δεν σημαίνει συμμετοχή σε κυβέρνηση αλλά ένα σχήμα αξιόπιστης και έντιμης συνεργασίας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και είναι ο μόνος τρόπος δίκαιης συμμετοχής στην εθνική ευθύνη.
Κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, ότι καλλιεργούν ένα κλίμα και επιδίδονται, δυστυχώς, σε μια οργανωμένη προσπάθεια βαθιάς και μακροπρόθεσμης καταστροφής των προϋποθέσεων της εθνικής συναίνεσης, ακόμα και μετά τις βουλευτικές εκλογές, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, και σχολίασε: «Μπορεί να μην μετέχουν ο κ. Χαϊκάλης και ο κ. Αποστολόπουλος στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, αλλά πρόσωπα που μπορούν να βοηθήσουν στην αξιοποίηση του επιτεύγματος που έχει πετύχει ο λαός με τις θυσίες του».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε με έμφαση ότι θα αγωνιστεί μέχρι το τέλος για να αποτρέψει περαιτέρω διάσπαση του κόμματος και υπογράμμισε: «Έχω προσωπικά κάνει τεράστιες προσπάθειες για την ενότητα του χώρου σε όλες τις φάσεις της πολιτικής μου διαδρομής. Και θα κάνω και τώρα. Δεν θα σταματήσω, ούτε τη μέρα της κατάθεσης των ψηφοδελτίων στον Αρειο Πάγο, να αγωνίζομαι για τη συστράτευση όλων των στελεχών, για την ενότητα του χώρου, για να μην ζήσουμε την εικόνα μιας περαιτέρω διάσπασης, χωρίς λογική, χωρίς πραγματικό πολιτικό στόχο, γιατί δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια , αλλά και γιατί αυτό συνιστά προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και στους ιστορικούς αγώνες της παράταξης».
Παράλληλα ζήτησε πλήρη κινητοποίηση των μελών και στελεχών λέγοντας: «Γιατί πρέπει να αντιδράσει θετικά η κοινωνία, να ασκήσει τις δικές της πιέσεις για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Πρέπει να ετοιμαστούμε για το προγραμματικό μας συνέδριο, να απευθυνθούμε στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές και στις εκλογές του 2012, αλλά και γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο των εκλογών. Και πρέπει, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά να είμαστε έτοιμοι για μια σύντομη και σκληρή προεκλογική εκστρατεία».
Πηγή: ΑΜΠΕ