Skip to main content

Reuters: Το Βερολίνο γνώριζε και ήταν σύμφωνο με τις προθέσεις Σαμαρά

Τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου και των Βρυξελλών φαίνεται πως εξασφάλισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πριν ανακοινώσει την απόφασή του για επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters. 

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο κ. Σαμαράς «φρόντισε να προετοιμάσει το έδαφος στην Ευρώπη πριν βάλει στοίχημα το μέλλον της χώρας. Αντίθετα με τον πρόσφατο προκάτοχό του, διασφάλισε πριν ρίξει τη βόμβα ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεν θα εναντιωθούν». 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, αν και η απόφασή του της περασμένης εβδομάδας για επίσπευση της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής έπιασε εξ απήνης το ελληνικό κατεστημένο και τις αγορές, ένας στενός κύκλος εκλεκτών γνώριζε την κίνησή του. Ανάμεσά τους, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο ο πρωθυπουργός μίλησε επανειλημμένως στο τηλέφωνο τις ημέρες πριν από την 8η Δεκεμβρίου.

Το Βερολίνο φέρεται να υποστήριξε εμμέσως την απόφαση για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής. «Ο Σόιμπλε δεν ώθησε τον Σαμαρά προς αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα που ανακοινώθηκε, ο Σόιμπλε πιστεύει ότι η επιλογή του Σαμαρά δεν ήταν κακή», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Η τακτική κίνηση του Σαμαρά να στοιχηματίσει για να σώσει την κυβέρνηση και την καριέρα του, χωρίς να αποξενώσει τους εταίρους στην Eυρωζώνη αντανακλά την επισφαλή θέση της χώρας εντός του ευρώ, αναφέρει το τηλεγράφημα και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά την ανάκτηση της χαμένης κυριαρχίας με το τέλος του μνημονίου που επέβαλε εξουθενωτικά μέτρα λιτότητας. Ωστόσο, έπειτα από την οικονομική κατάρρευση πριν από πέντε χρόνια, οι επενδυτές εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι είναι σε θέση να σταθεί μόνη στα πόδια της. Η υποστήριξη εκ μέρους των Βρυξελλών και του Βερολίνου, ακόμη και σιωπηρή, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική εγγύηση». 

Το πρακτορείο ειδήσεων παρατηρεί ότι η Ελλάδα έμαθε με σκληρό τρόπο το μάθημά της, έπειτα από την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου το 2011 να ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα αν η Ελλάδα θα δεχθεί ή όχι το μνημόνιο, κίνηση που έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων και προκάλεσε την κατάπληξη και την οργή τους.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι σήμερα -εξαιτίας των πιέσεων για νέες δημοσιονομικές περικοπές- ο κ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος συνειδητοποίησαν ότι η τελική αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς την οριστική έκβαση της προεδρικής εκλογής. 

«Ειδικά ο κ. Βενιζέλος επεδίωκε την εγκατάλειψη του επίσημου χρονοδιαγράμματος», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα. Την εβδομάδα που προηγήθηκε της ανακοίνωσης της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, η ελληνική κυβέρνηση αισθανόταν ότι «η αξιολόγηση ήταν “όμηρος” της πολιτικής αβεβαιότητας, οδηγώντας στη διατύπωση απαιτήσεων όπως η μείωση της κατώτερης σύνταξης», δήλωσε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι θα αποτελούσε πολιτική αυτοκτονία για τον Πρωθυπουργό το να ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν νέα μέτρα λιτότητας και στη συνέχεια να ψηφίσουν για την προεδρική εκλογή, τον Φεβρουάριο. 

Σύμφωνα με άλλη πηγή, μετά τις επαφές με τον Σόιμπλε, ο Αντώνης Σαμαράς συζήτησε την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. 

Πηγή: ΑΜΠΕ