Skip to main content

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας στα διεθνή ΜΜΕ

Εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κάνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σε δημοσιεύματά τους για το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

H Wall Street Journal αναφέρει ότι «τις ερχόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει τους αναποφάσιστους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν να χάσουν τις έδρες τους, αν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές».

Συμπληρώνονται ακόμη οι χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι παραμένει αισιόδοξος πως θα εκλεγεί πρόεδρος και πως είναι βέβαιος ότι οι βουλευτές θα κατανοήσουν ότι η χώρα δεν θα πρέπει να μπει σε νέες περιπέτειες. 

Οι New York Times μνημονεύουν την πρόσφατη ομιλία του «ηγέτη του αριστερού κόμματος» ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη και την αναφορά του στις χρηματοπιστωτικές αγορές που «έχουν αναγκάσει την Ελλάδα να χορεύει στους ρυθμούς τους» και στο ότι τώρα θα σέρνει εκείνος τον χορό και οι αγορές θα ακολουθούν. 

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε μια «κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα» και προστίθεται ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιθανότητα πρόωρων γενικών εκλογών». Επίσης, εκτιμάται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία την επόμενη χρονιά, «ανοίγοντας την πόρτα σε μια απότομη αλλαγή στις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη και ακόμη και σε μια επανεξέταση της συνεχιζόμενης δέσμευσης για την ιδιότητα του μέλους, με κάθε κόστος, στο ευρωπαϊκό νόμισμα».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης και σε εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και σε μια «γενική αίσθηση» ότι «θα μπορούσε η Ευρώπη να επιβιώσει», καθώς «νέα τείχη προστασίας» έχουν σχεδιαστεί.

Ιστοσελίδες εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων προβάλλουν ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press με αναφορά στο αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών. 

Σε ανταπόκριση του Bloomberg σχολιάζεται το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας με την επισήμανση ότι «ήταν η πρώτη προσπάθεια να πετύχει ο κ. Σαμαράς την εκλογή, ως νέου Προέδρου, του υποψηφίου που ο ίδιος επέλεξε».

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού καταγράφονται και εδώ και στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «η προοπτική πρόωρων εκλογών έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές φέρνοντας πίσω μνήμες της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης του 2012, όταν κινδύνευσε η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Σε άλλη ανταπόκριση από την Αθήνα για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, τονίζεται ότι «η επίσπευση της προεδρικής εκλογής ήταν έκπληξη για το ελληνικό κατεστημένο, αλλά ο κ. Σαμαράς είχε προηγουμένως συζητήσει τα σχέδιά του με Βρυξέλλες και Βερολίνο».

«Οι Έλληνες βουλευτές απέτυχαν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα κατά την πρώτη ψηφοφορία, αλλά το αποτέλεσμα αφήνει ελπίδες ότι μπορεί να εκλεγεί στην τελική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου», αναφέρουν από την πλευρά τους οι Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί, μάλιστα, δηλώσεις αξιωματούχων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τα ονόματά τους. «Λάβαμε αρκετές ψήφους ώστε να έχουμε ακόμη πιθανότητες αν και θα χρειαστεί να πείσουμε αρκετούς να μας ακολουθήσουν», φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος της Νέας Δημοκρατίας. «Είναι δύσκολο έργο να αλλάξουμε άποψη σε 20 βουλευτές, ιδιαίτερα με το πολιτικό κλίμα να χαρακτηρίζεται από μεγάλη πόλωση. Ίσως πρέπει να ετοιμαζόμαστε για εκλογές σε ένα μήνα», σημείωσε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τους FT.

Τέλος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα «που πιθανώς να αποσταθεροποιήσουν την Ευρωζώνη» αναφέρεται σε δημοσίευμά της και η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απογοητεύτηκαν» από το γεγονός ότι μόνον 160 βουλευτές στήριξαν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, ενώ αναφορά γίνεται και στη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι «υπάρχουν ακόμη δύο γύροι μπροστά μας».

Στο μεταξύ, και σήμερα ο ιταλικός Τύπος αναφέρεται αναλυτικά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Ελλάδα, αναποτελεσματική η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο, ο Σαμαράς ψάχνει ψήφους», τιτλοφορεί άρθρο της η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», με τον δημοσιογράφο Έττορε Λιβίνι να τονίζει ότι «ο Σταύρος Δήμας κατάφερε να κερδίσει τη στήριξη εκατόν εξήντα βουλευτών σε σύνολο τριακοσίων, αριθμός ψήφων που απέχει πολύ από το απαιτούμενο όριο των διακοσίων ψήφων».

Η «Λα Ρεπούμπλικα» γράφει ότι «το πραγματικό ματς θα κριθεί τις επόμενες ημέρες και οι πιθανότητες πρόωρης προσφυγής στις κάλπες παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές, όπως επιβεβαιώνεται και από τη ρητορική που επικρατεί τις ώρες αυτές στην ελληνική πολιτική, μια ρητορική η οποία είναι, ήδη, προεκλογική».

Με δηλώσεις του σε συνέδριο της ιταλικής Ένωσης Συνεταιρισμών (Legacoop) τις οποίες δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα «Ιl Sole 24 Ore», o Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν αναφέρθηκε και πάλι στην πολιτική επικαιρότητα στην Ελλάδα:

«Η φάση αυτή της κρίσης θα ξεπεραστεί, δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος επέκτασής της στην Ιταλία», τόνισε ο Πάντοαν. Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα του 2014/2015 δεν είναι η Ελλάδα του 2010/2011. Κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες φορολογικής βελτίωσης, πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί την οδό των μεταρρυθμίσεων. Από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει η μέγιστη διάθεση να στηριχθεί η πορεία αυτή, υπάρχει διάθεση συνεργασίας».

Με άρθρο του, το οποίο φέρει τον τίτλο «Το ελληνικό τόλμημα και οι φόβοι των Βρυξελλών», ο Αντόνιο Φερράρι γράφει στην «Κοριέρε Ντέλα Σέρα» ότι «το τόλμημα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει κατά δύο μήνες τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου βασίζεται σε δυο ψυχολογικούς παράγοντες: στον φόβο ότι ένα άλμα στο κενό μπορεί να ζημιώσει ανεπανόρθωτα τη θεραπεία που επέβαλε η τρόικα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Θεραπεία η οποία πετυχαίνει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Και στην ελπίδα, η γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων να κάμψει το πάθος της αντιπολίτευσης».

Ο Αντόνιο Φεράρι προσθέτει ότι «παραμένουν κάποιες ελπίδες εκλογής Προέδρου κατά την τρίτη ψηφοφορία, διότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές και τα δυο μικρά κόμματα της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα μπορούσαν να επιτρέψουν να συγκεντρωθούν οι αναγκαίες, εκατόν ογδόντα ψήφοι».

Το άλλο σενάριο, προσθέτει η «Κοριέρε», είναι «η άμεση προσφυγή στις κάλπες, με εκλογές που μπορεί να ορισθούν για τις 25 Ιανουαρίου».

Ο Ιταλός απεσταλμένος σημειώνει ότι «τα γκάλοπ δίνουν σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά προσθέτει ότι «δεν θα είναι σε θέση να βρει συμμάχους για τη σύσταση κυβερνητικής συμμαχίας».

«Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έχει μεγάλη ικανότητα στην επιβίωση μέσα σε μια ομάδα η οποία αγνοεί την σαγήνη της ομοιογένειας, δεν είναι και τόσο ανυπόμονος να επισπεύσει την κατάκτηση της κυβέρνησης», καταλήγει ο Φεράρι.

Η εφημερίδα των καθολικών επισκόπων Ιταλίας «Αβενίρε», τιτλοφορεί άρθρο της «Ο Δήμας δεν έχει τις αναγκαίες ψήφους. Η Ελλάδα προς τις κάλπες». «Οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός είναι όλο και πιο απομονωμένος και για την τρίτη ψηφοφορία κάποιοι άρχισαν να πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει έκπληξη, με την παρουσίαση ενός υποψηφίου που να είναι αποδεκτός και από τον Τσίπρα», γράφει η «Αβενίρε», η οποία χαρακτηρίζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «χρυσό νέο της ελληνικής πολιτικής».

Πηγή: ΑΜΠΕ