Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Αστάθεια και εκνευρισμός επικρατεί στην κυβέρνηση, η οποία παρά τις προσπάθειες να εκπέμψει μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας, δείχνει ότι αδυνατεί να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και τον έλεγχο του πολιτικού κλίματος.
Οι παλινωδίες του Πάνου Καμμένου έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος και το κόμμα του, δεν επιτρέπουν στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν με βάση τον εκλογικό τους σχεδιασμό. Αποτέλεσμα είναι τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών για τον Μάιο, αλλά και τον Μάρτιο ή και τον Φεβρουάριο, να επανέρχονται συνεχώς στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με την κυβέρνηση να δείχνει αδύναμη να τα ελέγξει.
Τελευταίο επεισόδιο στο κυβερνητικό σήριαλ, ήταν η από τηλεοράσεως αποπομπή του Τέρενς Κουίκ από το κόμμα των ΑΝΕΛ – ο κ. Κουίκ είναι υπουργός, αλλά όχι βουλευτής Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θ. Τοσουνίδης είπε στο Kontra Channel ότι ο κ. Κουίκ «έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος», λόγω της στάσης του στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και επέμεινε ότι «τα υπόλοιπα στελέχη των ΑΝΕΛ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει ομόφωνα να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση, σε περίπτωση που φτάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή».
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΑΝΕΛ διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση πριν από την ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν πρόκειται να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση, ωστόσο δύσκολα σε αυτή τη φάση μπορεί να προβλεφθεί το κλίμα και οι πιέσεις που θα υπάρξουν έναντι μίας απονομιμοποιημένης κυβέρνησης, με τον κ. Τσίπρα να προχωρά σε νέο, αναγκαστικό ανασχηματισμό.
Ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει απόψε από το Παλέ Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στη δέσμευσή της να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη σημερινή Βουλή, στην οποία θα πει ότι υπάρχει πλειοψηφία, ωστόσο ενστάσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας, για τις οποίες το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ενήμερο.
Ωστόσο η αριθμητική της συμφωνίας και τα σενάρια για την επόμενη μέρα δείχνουν ότι χωρίς το Ποτάμι – τηρεί στάση αναμονής κλίνοντας προς το «ναι» με δύο απώλειες τους Γ. Αμυρά και Γρ. Ψαριανό – και με δεδομένο ότι οι ΑΝΕΛ θα επιμείνουν στη σημερινή τους θέση, δύσκολα θα συγκεντρωθούν οι 151 ψήφοι που χρειάζονται. Εκτός αν έχει βάση το σενάριο που διακινείται και αναφέρει ότι Τσίπρας και Καμμένος έχουν συμφωνήσει οι ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία και να μπορεί να κυρωθεί με λιγότερες ψήφους, δηλαδή με πλειοψηφία επί των παρόντων.
Μέχρι στιγμής πάντως, στα 145 «ναι» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ, ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, ο Ι. Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων που είπε ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό (αλλά ο Β. Λεβέντης δεν τον διαγράφει επειδή αν το κάνει θα διαλύσει την κοινοβουλευτική του ομάδα), η Κατερίνα Παπακώστα που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά του ό,τι λέει η ίδια, την υπολογίζουν στα «ναι».
Από εκεί και πέρα, μένει να δείξουν τι θα κάνουν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς κα ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, ο ανεξάρτητος βουλετής Χάρης Θεοχάρης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η βουλευτής των ΑΝΕΛ και υπουργός Έλενα Κουντουρά, για την οποία κυβερνητικές πηγές λένε ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά οι ΑΝΕΛ υποστηρίζουν ότι είναι σύμφωνη με τη γραμμή του κόμματος για καταψήφιση και αποχώρηση από την κυβέρνηση.