Προσλήψεις 3.500 ατόμων στα νοσοκομεία το 2016 και αύξηση των δαπανών για τα νοσοκομεία για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016 κατήγγειλε τους διοικητές των νοσοκομείων που «αποκαλύπτουν» ελλείψεις επειδή η κυβέρνηση προτίθεται να τους αλλάξει.
Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν «πραγματικά προβλήματα» στα νοσοκομεία ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι «έχουμε διοικητές νοσοκομείων που επειδή είναι υπ’ ατμόν καταγγέλλουν ελλείψεις φαρμάκων». «Αυτή είναι η τραγικότητα της αντιπολίτευσης», σχολίασε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το 2016 για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια θα υπάρξει πραγματική ενίσχυση στη δημόσια υγεία», τόνισε ο υπουργός Υγείας υπογραμμίζοντας ότι «οι προβλέψεις του προϋπολογισμού στον χώρο της υγείας υπηρετούν ένα κοινωνικό σχέδιο που προβλέπει την καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων ανθρώπων» – θέμα για το οποίο σύντομα θα έρθει νομοσχέδιο. «Το πραγματικό πολιτικό ζήτημα είναι ότι έχουμε πολύ χαμηλές δαπάνες δημόσιας υγείας. Ήταν στο 5%, δηλαδή κάτω από το 6% του ΑΕΠ που ήταν ο μνημονιακός στόχος», είπε ο υπουργός Υγείας και επεσήμανε ότι «ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 6,5% με 7%».
Για το σκοπό αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης, είπε ο κ. Ξανθός, προβλέπει «προσλήψεις 3.500 για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια», ενώ «για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια έχουμε αναστροφή της τάσης για συνεχή μείωση των δαπανών των νοσοκομείων». Ο υπουργός είπε ότι το 2015 το όριο των δαπανών για τα νοσοκομεία ήταν 1,388 δισ. ευρώ. «Επειδή εντοπίσαμε ότι το όριο αυτά ήταν απολύτως προβληματικό, το αυξήσαμε κατά 150 εκατ. τον Οκτώβριο αναιρώντας στην πράξη το μεσοπρόθεσμο. Και τώρα αυξάνουμε κατά άλλα 48 εκατ. ευρώ το όριο γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι δεν θα παρέχουμε υγεία σε κάθε πολίτη», τόνισε χειροκροτούμενος και ανακοίνωσε ότι το 2016 οι δαπάνες των νοσοκομείων θα αυξηθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι υπάρχει αύξηση των εσόδων πάνω από 200 εκατ. που προέρχεται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και αύξηση εσόδων από την μεταβίβαση πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος, είπε, είναι «η αύξηση και η σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, χωρίς να υπάρξει αύξηση του συνολικού ποσοστού δαπανών για την υγεία που είναι στο 9%, δηλαδή κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε νομοσχέδια για την αναδιοργάνωση συστήματος προμηθειών και φαρμάκων στα νοσοκομεία, την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, την ολική φροντίδα για τα άτομα με εξαρτήσεις και την αναδιοργάνωση της δημόσιας υγείας.