Skip to main content

Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Τσίπρα: Οι κόντρες, οι ατάκες και τα μηνύματα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Τα «ξίφη» τους διασταύρωσαν χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης  ήταν επικεντρωμένο στα εθνικά θέματα, ωστόσο κόντρες υπήρξαν και για ζητήματα της επικαιρότητας όπως για παράδειγμα η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου.  

O Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ιστορική» την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, εστιάζοντας στο ό,τι «θωρακίζει την πατρίδα στην ταραγμένη Μεσόγειο» και παράλληλα «σηματοδοτεί το πρώτο τολμηρό βήμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης». Παράλληλα σημείωσε πως για την κυβέρνηση άμυνα και διπλωματία είναι δύο όψεις της εθνικής ασπίδας, ενώ εστίασε στην ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. «Οι πολίτες και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη απαντήσει με ένα υπερήφανο «ναι». Κάθε «όχι» λοιπόν που θα ακουστεί σήμερα στη Βουλή θα είναι ένα «όχι» στη δική τους βούληση» υπογράμμισε. 

Η συμφωνία δεν είναι «ιστορική» αλλά «ανισοβαρής» σημείωσε  από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε». Μίλησε για συμφωνία που «δεν καλύπτει τα εθνικά μας συμφέροντα και μας εμπλέκει σε εξαιρετικά επικίνδυνες περιπέτειες στο εξωτερικό». Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανέδειξε και ένα νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας, που «αποστασιοποιείται από την λογική του πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας που η Ελλάδα πρέπει να αποτελεί στην περιοχή της»

Οι δυο «μονομάχοι» συγκρούστηκαν και για τα οικονομικά της συμφωνίας. «Το προπολεμικό δίλημμα ‘ψωμί ή κανόνια’, δεν ισχύει πια στις μέρες μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η χώρα μπορεί να έχει και τα δύο. Παράλληλα υπογράμμισε πως η τιμή των φρεγατών έφτασε τελικά πολύ χαμηλότερα της αρχικής προσφοράς, καθώς η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε  τη συγκυρία για να διαπραγματευτεί σκληρά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως σε λιγότερο από ένα  χρόνο «φούσκωσε» τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας με πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς εισηγήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και χωρίς πρόβλεψη για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Σφοδρή σύγκρουση ξέσπασε και για το αν η συμφωνία αφορά και την αποστολή Ελλήνων στο Σαχέλ. Στο θέμα αναφέρθηκε ο  Αλ. Τσίπρας, λέγοντας  μεταξύ άλλων  στα «πόσα φέρετρα στρατιωτών με την ελληνική σημαία βάζετε το όριο για την αποχώρηση από το Σαχέλ; Στην περιοχή του Σαχέλ για ποιον θα διακινδυνεύουν τη ζωή τους;» . «Οι λαϊκισμοί σας περί επιστροφών φερέτρων με την Ελληνική σημαία είναι ό,τι αθλιέστερο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα από τότε που ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. 

Η «μάχη» της ατάκας 

Από την κοινοβουλευτική μάχη δεν έλειψαν και οι «ατάκες» ανάμεσα στον Κ. Μητσοτάκη και του Αλ. Τσίπρα. «Πήγατε  από το «όχι» στις γραβάτες στο «όχι» στις φρεγάτες» είπε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός. «Ο κ. Μητσοτάκης γελάει γιατί νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι χρήματα της οικογένειάς του  και πάει και ψωνίζει φρεγάτες και Rafale σαν να ψωνίζει σε πολυκατάστημα γραβάτες» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Παράλληλα δεν έλειψαν και οι.. ιστορικές αναδρομές. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο . «Η πρώτη φρεγάτα μας θα πλεύσει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας εντός του 2025. Εκεί όπου κάποιοι συνοδοιπόροι σας άπλωναν κόκκινα χαλιά και προσκυνούσαν τα νερά σε κιτς τελετές για τους Σαλαμινομάχους. Όλα αυτά γιατί πρέπει να κρινόμαστε αλλά δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε. Γιατί μόνο έτσι τελικά συγκρινόμαστε» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη στάση της Νέας Δημοκρατίας όταν  ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν  θα πω ψέματα, όπως εσείς που λέγατε προεκλογικά ότι δήθεν θα ασκήσετε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και τώρα ζητάτε την ενταξιακή πορεία της από τους εταίρους μας. Και σήμερα δεν τολμάτε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας γιατί φοβάστε τον Μπογδάνο και τον Σαμαρά και άλλους βουλευτές σας» σημείωσε.

Οι αναφορές στον Μπογδάνο

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην πρόσφατη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε βέλη στον πρωθυπουργό λέγοντας πως όταν έβαζε τον κ. Μπογδάνο στα ψηφοδέλτια ήξερε  πολύ καλά ποιον έβαζε.  Μάλιστα κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη  ότι στη δευτερολογία του « έβγαλε τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει στην ψυχή του. Έκανε μία εμπρηστική και διχαστική ομιλία που δεν αρμόζει σε πρωθυπουργό για να αποφύγει να απαντήσει στα ερωτήματα».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη διαγραφή του κ. Μπογδάνου είπε: «Από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκα πρόεδρος της ΝΔ και σίγουρα από τότε που ανέλαβα πρωθυπουργός, ανέλαβα μια δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, να μην ξύνουμε τις πληγές του παρελθόντος αλλά να εργαζόμαστε για να τις επουλώσουμε». Για να προσθέσει «και αυτή τη δέσμευσή μου κάνω πράξη, και όποιος ξεπεράσει τα όρια τα οποία θέτουμε ως παράταξη συνολικά σε αυτή την κατεύθυνση θα γνωρίζει ότι δεν έχει θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ».

Τα «ναι» και τα «όχι».

Με 191 «ναι» πέρασε από τη Βουλή η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, ενώ υπήρξαν 109 «όχι». Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, ο ανεξάρτητος – μετά τη διαγραφή – Κ. Μπογδάνος και η επίσης ανεξάρτητη Κ. Αδάμου (η οποία το 2019 είχε εκλεγεί με το ΜέΡΑ 25). Κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25.