Skip to main content

Η εθνική συνεννόηση τέλειωσε, τα νομοσχέδια έρχονται

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με το δεύτερο πακέτο μέτρων και κυρίως με το ασφαλιστικό η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δοκιμάσουν στην κυριολεξία τις αντοχές τους, στην τελική ευθεία ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος τριετίας που λήγει σχεδόν με τη λήξη της κυβερνητικής θητείας και επιτρέπει συνεπώς στους επιτελείς του Μαξίμου να ελπίζουν ότι μπορούν αν πιστωθούν ενδεχόμενο πέρασμα της χώρας σε ανάπτυξη.

Για να φτάσουμε όμως εκεί η κυβέρνηση πρέπει εντός των επομένων δύο εβδομάδων να κυρώσει από τη Βουλή το νέο πακέτο μέτρων που συνδέεται με την υποδόση του 1 δισ. Το πακέτο μόνο εύκολα μέτρα δεν περιέχει, με «δυσκολότερο» τα «κόκκινα», κυρίως επιχειρηματικά δάνεια και την πώλησή τους σε ξένα funds.

Και φυσικά για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, κάτι που αποτελεί και τον διακαή πόθο του Μεγάρου Μαξίμου, πρέπει να γίνουν νόμος του κράτους το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών. Για τα δύο τελευταία η κυβέρνηση έχει λάβει μια σιωπηρή παράταση από τους θεσμούς ωστόσο πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να ψηφιστούν από τη Βουλή πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και η μόνη περίπτωση να πάει για το νέο έτος το ασφαλιστικό είναι να μην ολοκληρωθεί εγκαίρως ο κοινωνικός διάλογος.

Η εντολή που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είναι η κυβέρνηση «να προχωρήσει μόνη της» ενώ ειδικότερα για το ασφαλιστικό από το Μαξίμου επιμένουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις, κάτι που αποτελεί τη νέα «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με βασικό θέμα το ασφαλιστικό αλλά και το ν/σ για τα προαπαιτούμενα, με δεδομένη και την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. 

Το νέο ραντεβού πλέον της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση είναι στη Βουλή όπου αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη. Το έναυσμα έδωσε χθες το Μαξίμου με κυβερνητική πηγή να συσχετίζει, με διαρροή στο ΑΠΕ λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό, την αντιπολίτευση με τη διαπλοκή με στόχο «να πλήξουν την κυβέρνηση με άρμα την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών», απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε σκέψη για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Το τελευταίο βέβαια κόβει τις γέφυρες και με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ωστόσο ειδικά με το νεοεισελθέν στη Βουλή κόμμα υπάρχει η πρόταση των εννέα σημείων του προέδρου του, για την οποία ουδείς πρέπει να αποκλείει το επόμενο διάστημα να γίνει μια επαφή Τσίπρα-Λεβέντη.