Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 12.15 η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 12 ακριβώς, έφθασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Με διαφορά λίγων λεπτών ακολούθησαν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Ιωάννης Πλακιωτάκης και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.
Στις 12.10 έφθασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ενημέρωση της αντιπολίτευσης για το προσφυγικό, καθώς και να προσδιοριστεί διαδικασία εθνικού διαλόγου σχετικά με το ασφαλιστικό και την συνταγματική αναθεώρηση. Στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε χθες με τους αρχηγούς των κομμάτων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνηση επιδιώκει συντεταγμένο εθνικό διάλογο και καταγραφή απόψεων, χωρίς να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση.
Με ποιες θέσεις προσήλθαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα θέσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ως βασικό θέμα το προσφυγικό εν όψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ως δεύτερο θέμα, θα θέσει τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό προτείνοντας τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής, όπου κάθε κόμμα θα εκπροσωπείται από έναν εμπειρογνώμονα, ώστε η συζήτηση να γίνεται και σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση για το ασφαλιστικό μπορεί να χρειασθεί παραπάνω από 15 ημέρες και δεν είναι δεσμευτική η 15η Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ειπώθηκε ότι ο κ. Πλακιωτάκης συμμετέχει προκειμένου να ακούσει και πως για τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχύει ό,τι έχει ειπωθεί δημόσια.
Εκ μέρους του «Ποταμιού» ειπώθηκε ότι το κόμμα «ενδιαφέρεται για την ουσία της συζήτησης».
Το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει στην επιστολή που εστάλη χθες από την πρόεδρο του κόμματος Φώφη Γεννηματά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις σχετικές ανακοινώσεις. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, πηγές του κόμματος ανέφεραν «πως ό,τι πρόβλημα έχει προκύψει, έχει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και της 10μηνης διακυβέρνησής του» και πως το ζήτημα «θα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και κακώς άνοιξε η συζήτηση αυτή με διαρροές».
Από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων γίνεται λόγος για σημαντική ημέρα, καθώς δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν οι θέσεις του κόμματος ενώπιον των πολιτικών αρχηγών. «Η χώρα διέρχεται μια δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται η ελάχιστη συνεννόηση» σημειώνουν πηγές του κόμματος, οι οποίες διαψεύδουν παράλληλα σενάρια περί προσχώρησης της Ένωσης Κεντρώων σε κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο κόμμα του κ. Λεβέντη τάσσονται υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούμενης από τεχνοκράτες και επιμένουν στις προεκλογικές τους θέσεις και τα εννέα σημεία που έχει θέσει ο πρόεδρος του κόμματος, δηλώνοντας ανοιχτοί σε διάλογο.
Ένταση μεταξύ της Όλγας Γεροβασίλη και του Γιώργου Κουμουτσάκου
Έξω από την αίθουσα συσκέψεων ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη και του εκπροσώπου εκ μέρους της Ν.Δ. βουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου.
Ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την κυβερνητική εκπρόσωπο ότι επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα για το τι θα συζητηθεί εντός της σύσκεψης και έκανε λόγο για υπονομευτική κίνηση της όλης διαδικασίας. Από την πλευρά της, η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε ότι η ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους αφορούσε όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί από την πλευρά της κυβέρνησης και δεν υπήρξε προσπάθεια χαλιναγώγησης και δημιουργίας κλίματος.
Από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων παρενέβη ο Τέρενς Κούικ ο οποίος είπε ότι «είναι τραγικό από έναν διπλωμάτη να μιλάει έτσι».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ