Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ, πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ και φοροελαφρύνσεις, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η πενθήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου, παρουσία των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, και αναμένεται να κορυφωθεί την προσεχή Τετάρτη, με τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας.
Από την πρώτη στιγμή, βέβαια, τα κόμμα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για έναν «άδικο προϋπολογισμό», ο οποίος προβλέπει υψηλό πλεόνασμα, περιορισμένες μειώσεις φόρων και μεγάλες ελαφρύνσεις για τους επιχειρηματίες.
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, υπεραμύνθηκαν του προϋπολογισμού, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τον πρώτο αναπτυξιακό προϋπολογισμό των τελευταίων ετών.
Ειδική μνεία κάνουν και στις φοροελαφρύνσεις που περιλαμβάνει, τις οποίες είχε προαναγγείλει – το προηγούμενο διάστημα – ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης θέτει στο επίκεντρο τους πολίτες και τις ανάγκες τους, εφαρμόζοντας πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής», ανέφερε, χαρακτηριστικά, η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Νόνη Δούνια.
Εστιάζοντας στο κοινωνικό του πρόσημο, το οποίο αφορά τις παρεμβάσεις για την οικογένεια και την υπογεννητικότητα, η «γαλάζια» βουλευτής σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός θέτει τα θεμέλια για «ισχυρή ανάπτυξη με μεγαλύτερο εισόδημα για όλους».
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έσπευσε να αναφερθεί στο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, απορρίπτοντας τους «πανηγυρισμούς» της Ν.Δ. για τη «φοβερή μείωση που έκανε».
Χαρακτηριστικά, ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατ. ευρώ, ενώ η συμβολή της Νέας Δημοκρατίας στην περικοπή του φόρου ανέρχεται σε μόλις 63 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ο Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε τη «ριζική αλλαγή της πολιτικής που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας», ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι διατηρεί τον σκληρό πυρήνα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Υψηλά πλεονάσματα, υπερταμείο και δημόσια περιουσία υπό ξένη διοίκηση και διαχείριση, υπερφορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, φιλοδωρηματική αντιμετώπιση των αδυνάμων. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 θα μπορούσε να υπογράφεται από τους συνεταίρους Τσίπρα-Καμμένο και από τον δήθεν αριστερό λογιστή τους»
Επικουρικά, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ανέδειξε το ζήτημα των μειώσεων δαπανών στον χώρο της υγείας και της πρόνοιας, κάνοντας λόγο για έναν προϋπολογισμό, ο οποίος «συνεχίζει απαρέγκλιτα την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων των προηγούμενων κυβερνήσεων».
«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τις περικοπές από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υπηρετηθεί η στρατηγική κατεύθυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης που αποδέχονται όλα τα αστικά κόμματα, και της οποίας παράμετρος είναι η συμπίεση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους και η περαιτέρω μείωση της εργατικής δύναμης για να αυξάνουν τα κέρδη το κεφάλαιο» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Την ίδια ώρα, ο βουλευτής της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως «ρεαλιστικής προοπτικής που επιτυγχάνει τον στόχο του πλεονάσματος, αλλά τη μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης»
«Ο προϋπολογισμός του 2020 δεν τάζει τον ουρανό με τα άστρα. Προβλέπει, όμως, επιτέλους, έναν ουρανό καθαρό χωρίς βαρυσυννεφιές» σημείωσε, με νόημα.
Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, επέλεξε να εστιάσει στις δαπάνες του υπουργείου Άμυνας, επισημαίνοντας ότι πάνω από 4 δισ. ευρώ, κάθε χρόνο, κατευθύνονται για τις νατοϊκές ανάγκες.
«Ο προϋπολογισμός, της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως πριν της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετεί την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που είναι ενταγμένη στο στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και γεωστρατηγικής αναβάθμισης, που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να επεκτείνουν τη δράση τους» υποστήριξε, επιπλέον.
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, έκανε λόγο για πλέγμα μέτρων της ΝΔ που περιλαμβάνει την περικοπή του μερίσματος, την κατάργηση της 13ης σύνταξης, τον μη περιορισμό της προκαταβολής φόρου και τη διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Κριτική άσκησε και στην επιλογή του κ. Μητσοτάκη να μην διεκδικήσει τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα, κάτι το οποίο βρισκόταν στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για το 2020.
naftemporiki.gr