Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
Στο αισιόδοξο σενάριο για την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στις επόμενες ημέρες και το πολυπόθητο «τέλος» της πανδημίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα φαίνεται να ποντάρει η κυβέρνηση όπως αποκαλύπτουν οι νεότερες τοποθετήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της.
Σε χθεσινές δηλώσεις της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάκα, επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες από την έκρηξη των κρουσμάτων αλλά και τους δεκάδες θανάτους σε καθημερινή βάση προβλέποντας ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί ακόμη και μέσα σε μία εβδομάδα. «Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μια, δυο, τρεις εβδομάδες και θα δούμε τα κρούσματα να κατεβαίνουν και θα δούμε τα πράγματα να είναι καλύτερα» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και πρόσθεσε σε πολύ αισιόδοξο τόνο: «νομίζω θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα».
Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει πριν από μερικά εικοσιτετράωρα και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος εκτίμησε ότι ο κορωνοϊός θα τελειώσει πριν μπει η άνοιξη. «Σε 1-1,5 μήνα, ο κορωνοϊός θα έχει τελειώσει, ο τουρισμός θα πάει καταπληκτικά» ανέφερε χαρακτηριστικά. Προεξόφλησε δε ότι με την μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει στην Ελλάδα μοντέλο «ταχείας κλιμάκωσης – ταχείας αποκλιμάκωσης» όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική. Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και άλλα κυβερνητικά στελέχη σε συζητήσεις off the record στις οποίες υπογραμμίζουν την χαμηλότερη θνησιμότητα που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον αλλά και την αισιοδοξία τους ότι θα αποδώσουν τα μέτρα των τελευταίων ημερών καθώς και η σταδιακή άνοδος που καταγράφεται στον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Αντίθετες απόψεις σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Την αισιοδοξία αυτή για το επικείμενο «τέλος» της πανδημίας δεν φαίνονται να συμμερίζονται άλλες χώρες οι οποίες καταστρώνουν τα σχέδιά τους με βάση λιγότερο ελπιδοφόρα σενάρια. Χαρακτηριστικές ως προς αυτό ήταν οι δηλώσεις του νέου καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ο οποίος ανακοίνωσε νέα μέτρα και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει λήξη συναγερμού. «Η μετάλλαξη “Όμικρον” θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμη. Δεν είμαστε σε θέση να σημάνουμε λήξη συναγερμού για το σύστημα Υγείας μας» ανέφερε ο Γερμανός Καγκελάριος.
Αντίστοιχα στη Γαλλία, στα μέσα της εβδομάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ προειδοποίησε ότι η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει. Υπογράμμισε επίσης ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι μεν δύο ή τρεις φορές ηπιότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες αλλά λόγω της αύξησης των κρουσμάτων σε «στρατοσφαιρικά επίπεδα» θεωρείται αναπόφευκτο ότι θα προκαλέσει πίεση στα νοσοκομεία και στις υπηρεσίες υγείας.
Σε ανάλογο μήκος κύματος ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σε δηλώσεις του πριν από μερικά εικοσιτετράωρα ανέφερε ότι η μείωση κρουσμάτων δεν συνεπάγεται ότι τελειώνει η πανδημία. «Θα ήταν εντελώς ανόητο να πιστέψουμε ότι πέρασε η πανδημία» είπε ο κ. Τζόνσον. Παράλληλα επισήμανε μεν ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι «σαφώς ηπιότερη» από άλλες μεταλλάξεις αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη για την κατάστρωση «σχεδίου Β» με συγκεκριμένα μέτρα για την αποσυμφόρηση της πίεσης στο σύστημα υγείας. «Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, πρέπει να εμείνουμε στο σχέδιο Β» συμπλήρωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.