Skip to main content

Τι προβλέπει η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου σε ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αναμένεται να καθοριστεί με την έκδοση ειδικής ημερήσιας διάταξης αυτή την Πέμπτη από τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Η ψηφοφορία διεξάγεται ονομαστικά και οι βουλευτές δεν έχουν τη δυνατότητα να δικαιολογούν την ψήφο τους.

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 200 ψήφοι.

Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο, τότε η ψηφοφορία θα επαναληφθεί στις 23 Δεκεμβρίου. Αν και τότε δεν συγκεντρωθούν 200 ψήφοι, θα διεξαχθεί και τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου, όπου το όριο της εκλογής θα μειωθεί στα τρία πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή στις 180 ψήφους. Αν δεν επιτευχθεί και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη πλειοψηφία, τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες και προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές.

Η επόμενη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, θα επαναλάβει την ονομαστική ψηφοφορία, όπου θα απαιτείται και πάλι πλειοψηφία 180 βουλευτών. Αν και πάλι δεν υπερψηφιστεί πρόεδρος, τότε το όριο πέφτει στους 151 βουλευτές. Σε περίπτωση που δεν αναδειχτεί και τότε Πρόεδρος, τότε διεξάγεται και τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία εκλέγεται ο υποψήφιος ακόμη και με σχετική πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί οποιοσδήποτε είναι Ελληνας πολίτης. Το αξίωμα του Προέδρου είναι ασυμβίβαστο με οποιοδήποτε άλλο αξίωμα, θέση ή έργο.