Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών συνεχίζει να τροφοδοτεί την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», ολοκληρώθηκε από την επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής και οι διατάξεις του εισάγονται στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, έχει προαναγγείλει την κατάθεση τροπολογίας για την χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και σε άλλες ομάδες επαγγελματιών, πέραν των ήδη δικαιούχων (μηχανικοί, οικονομολόγοι, δικηγόροι) και την κατάθεση τροπολογίας για ρύθμιση των οφειλών 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών, για τους οποίους, από την εκκαθάριση του 2019, προέκυψε οφειλή, κατά μέσο όρο 1.400 ευρώ.
Την προσεχή Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, την αντιπαράθεση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, φαίνεται πως θα εξακολουθήσει να πυροδοτεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η κυβέρνηση και η ΝΔ επιμένουν ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ένα ανακουφιστικό μέτρο που φέρνει «ζεστό» χρήμα στους Έλληνες σε μια περίοδο που το χρειάζονται. Από την άλλη, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για επικοινωνιακού τύπου νομοσχέδιο και προειδοποιεί πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όχι μόνο συνεπάγεται μικρό όφελος, αλλά θα επιφέρει και απώλειες σοβαρές στον ΟΑΕΔ.
ΝΔ: Μέτρα ανακούφισης που έχουν ανάγκη οι πολίτες
«Οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει σε απαξίωση του ΟΑΕΔ, προφανώς δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες των εργαζομένων και των επιχειρήσεων», είπε νωρίτερα ο εισηγητής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, κι επέμεινε ότι η ελάφρυνση που συνεπάγεται η προβλεπόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι θα επέλθει. «Ακόμα και ένα ευρώ, είναι κάτι που ο πολίτης, αυτή τη στιγμή, με τον κορωνοϊό, με την οικονομική δραστηριότητα σε λογική ανάσχεση, λόγω της πανδημίας αλλά και συνολικά, γιατί έχει δοκιμαστεί τα προηγούμενα χρόνια, τα χρειάζεται. Στην Ολομέλεια θα μιλήσουμε με αριθμούς ώστε να ενημερωθεί και ο ελληνικός λαός», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και κατηγόρησε για «ατεκμηρίωτη κριτική», για «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» και για «μικροσυνδικαλιστικά κίνητρα», όσους συνδικαλιστικούς φορείς είπαν ότι τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θα είναι μεγαλύτερα από αυτά που επιχειρεί να λύσει. «Οι άνεργοι δεν θίγονται, τα χρήματα που παίρνουν με τα επιδόματα τους δεν θίγονται, οι συντάξεις δεν θίγονται. Οι Έλληνες θα ελαφρυνθούν», είπε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και εκτίμησε ότι δύσκολα κάποιο κόμμα θα πει «όχι» στο να πάρουν οι εργαζόμενοι μια βοήθεια που έχουν τόσο ανάγκη.
«Δεν θέλετε να βοηθηθούν οι άστεγοι και οι κακοποιημένες γυναίκες;», είπε επίσης ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, σχολιάζοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πλειονότητα των διατάξεων συμπληρώνει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης, κάτι που θα μπορούσε να γίνει με απλές υπουργικές αποφάσεις.
ΣΥΡΙΖΑ: Ρυθμίσεις αναντίστοιχες της τραγωδίας
«Το νομοσχέδιο αυτό είναι ψευδεπίγραφο, επικοινωνιακής κατανάλωσης, αναντίστοιχο της τραγωδίας που ζει η χώρα εξαιτίας ιδεολογικών εμμονών της κυβέρνησης κατά του δημόσιου τομέα και υπέρ του ιδιωτικού. Δεν ενισχύει εργαζόμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου. Η βουλευτής ανέφερε ότι «καυχιέται ο κ. Βρούτσης ότι μπαίνει ζεστό χρήμα στις τσέπες των εργαζομένων αλλά οι μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών σημαίνουν, για το 72% των εργαζομένων, από 2,8 έως 14 ευρώ μήνα». Εμείς προτείνουμε αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 ευρώ στα 750 ευρώ. αναδρομικά από το ’20 και για το ’21, είπε η Θεανώ Φωτίου και κατήγγειλε ότι οι επιχειρήσεις ούτε σώζονται, ούτε σε νέες προσλήψεις θα προχωρήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, είπε, τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων.
«Η μείωση των εισφορών υπονομεύει τον ΟΑΕΔ και τα προγράμματά του για ανέργους και εργαζόμενους και προαναγγέλλει την ανάθεση της κατάρτισης στην ιδιωτική πρωτοβουλία κατά το σχέδιο Πισσαρίδη», προειδοποίησε η Θεανώ Φωτίου. «Τα άρθρα που αφορούν την πρόνοια είναι τροποποιήσεις νόμων του ΣΥΡΙΖΑ ή μετατροπή ΚΥΑ για υφιστάμενες δράσεις σε νόμο και αγνοούν τη φτωχοποίηση του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει τροπολογίες για Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης και πλήρες δώρο Χριστουγέννων από το κράτος, δωρεάν ρεύμα, φυσικό αέριο και ίντερνετ σε πληττόμενα νοικοκυριά και μέτρα άμεσης ενίσχυσης των αναπήρων», είπε επίσης η βουλευτής.
Κίνημα Αλλαγής: Ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων
Το Κίνημα Αλλαγής έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει πολλές διατάξεις του σχεδίου νόμου, που εκτιμά ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση, επισημαίνει ωστόσο ότι απαιτούνται βελτιώσεις, αποσαφηνίσεις και γενναιότερες ρυθμίσεις. Σε σχέση με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει γιατί την θεσμοθετεί μόνο για ένα έτος, για το 2021, την ίδια ώρα που την προβάλλει ως μόνιμο μέτρο. Είπε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων, δηλαδή πρόβλεψη ώστε οι εργοδότες να μην κάνουν καμία καταγγελία σύμβασης εργασίας, μέχρι 31.12.2021, το διάστημα κατά το οποίο θα ισχύει το ευνοϊκό μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. «Είμαστε υπέρ της ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά παράλληλα απαιτείται και η διασφάλιση των εσόδων του ΟΑΕΔ», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής.
ΚΚΕ: Ατομική ευθύνη του εργαζόμενου η ασφάλιση
Την «ταξική διαχείριση της πανδημίας», κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βαπτίζει επίταξη την αγορά υπηρεσιών από τις ιδιωτικές κλινικές με αδρή αμοιβή». Κυρίως, κατήγγειλε ότι η πανδημία έχει μετατραπεί σε ευκαιρία για να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι επιχειρηματικοί όμιλοι με «ζεστό» χρήμα και να ξεμπερδέψουν με δικαιώματα που είχαν υποχρεωθεί να παραχωρήσουν μετά από σκληρούς αγώνες. Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο Χρήστος Κατσώτης είπε ότι, ενώ η κυβέρνηση την παρουσίασε ως μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, στην πραγματικότητα δεν είναι ενίσχυση των εργαζομένων, αλλά είναι μείωση των μεικτών αποδοχών των εργαζομένων, είναι μείωση του μισθού που μέρος του είναι οι ασφαλιστικές εισφορές. «Η ρύθμιση αυτή είναι ενταγμένη στην κατεύθυνση απαλλαγής του κράτους και της εργοδοσίας, από την ασφάλιση. Απαλλαγή που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, την μετατροπή της ασφάλισης από κοινωνική σε ατομική ευθύνη του εργαζόμενου», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και προειδοποίησε ότι θα μειωθούν τα έσοδα του ΟΑΕΔ που αναλογούν σε εισφορές για την αντιμετώπιση της ανεργίας και κοινωνικά προγράμματα.
Ελληνική Λύση: Να σε κάψω Γιάννη…
Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης κατέθεσε παρατηρήσεις επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ιδίως αυτά που έχουν προνοιακό χαρακτήρα και ζήτησε διαφάνεια στη διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων, προς όφελος των πολιτών. «Θέση μας είναι η ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας με εργασία, η ενίσχυση των παραγωγικών διαδικασιών με ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης, μέσω της παραγωγής, η ενίσχυση της περιφέρειας» είπε η Μαρία Αθανασίου και πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο ενισχύει σε επιδοματικό επίπεδο, το οποίο αρκεί απλώς και μόνο για βιολογική επιβίωση και τη χειραγώγηση των Ελλήνων. Αφορά σε ευπαθείς ομάδες που αυξήθηκαν λόγω των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων, που τώρα επιχειρείται να διασωθούν με επιδόματα και με ψίχουλα. Ο λαός μας λέει “να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι» είπε. Αναφερόμενη στις διατάξεις για τις εργατικές κατοικίες του Ολυμπιακού χωριού, είπε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν απαραιτήτως τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, καθώς και οικογένειες που έχουν εξαρτώμενα μέλη με αναπηρία ή χρόνια πάθηση.
ΜέΡΑ25: Ψίχουλα στους εργαζόμενους, μπόνους στις μεγάλες επιχειρήσεις
«Στην παρούσα συγκυρία η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιχειρεί να επιλύσει», συμφώνησε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, με όσα είπαν ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΟΑΕΔ. «Έχουμε μια υποβάθμιση και αποδόμηση του ΟΑΕΔ, αφού προβλέπεται η μείωση των εισφορών που δίνονται υπέρ ΟΑΕΔ», είπε η βουλευτής και επισήμανε ότι το μόνο που κατάφερε και η πρώτη μείωση του καλοκαιριού ήταν να δημιουργήσει έλλειμμα στον ΟΑΕΔ, ύψους 200 εκατ. ευρώ. «Με άλλα λόγια, μειώνονται θεσμοθετημένοι πόροι που σχετίζονται με τους ανέργους και δίνονται ψίχουλα στην πλειοψηφία των εργαζομένων. Από την άλλη, δίνεται μπόνους σε επιχειρηματίες, ιδιαίτερα σε όσους απασχολούν πολλούς εργαζόμενους, καθώς η αναλογία της μείωσης είναι υπέρ των εργοδοτών. Το σημαντικότερο όμως είναι η στέρηση ουσιαστικών πόρων από τον ΟΑΕΔ, που σχετίζονται με την αναγκαία χρηματοδότηση μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης», είπε η βουλευτής σημειώνοντας ότι πλήττονται προγράμματα σημαντικά όπως αυτά που στηρίζουν ηλικιακές ομάδες ανέργων που είναι αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ