Skip to main content

SZ: Ερντογάν, ο αναγκαίος απρόβλεπτος εταίρος

Εκτενές δημοσίευμα σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung. Όπως αναφέρεται στον υπότιτλο του δημοσιεύματος «Τουρκία και Λιβύη συμφωνούν να εκμεταλλευθούν φυσικούς πόρους που δεν τους ανήκουν καν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την Ελλάδα και την Κύπρο».

«Οι δύο χώρες δεν έχουν καν κοινά θαλάσσια σύνορα, οι ακτές τους απέχουν πάρα πολύ μεταξύ τους. Και ανάμεσα σε αυτή την τεράστια θαλάσσια περιοχή βρίσκονται πολλά ελληνικά νησιά, ανάμεσά τους η Ρόδος, η Λέσβος και η Κρήτη. Η Άγκυρα και η Τρίπολη δεν τα έλαβαν καν υπόψη στη συμφωνία τους» σημειώνει η SZ.

H εφημερίδα γράφει ότι «Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Αθήνα φαίνονται ανήσυχοι για την κλιμάκωση». «Η σχέση ανάμεσα στις γειτονικές χώρες Ελλάδα και Τουρκία είναι τεταμένη. Αυτό το διάστημα είναι επιβαρυμένη και από το συνεχιζόμενο προσφυγικό ρεύμα από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου. Και τα γεγονότα στην Άγκυρα δεν υπόσχονται ηρεμία» επισημαίνει η SZ και συνεχίζει: «Η εφημερίδα Χουριέτ έκανε λόγο την Τετάρτη για ένα δεύτερο Memorandum ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη. Πρόκειται για στρατιωτική συνεργασία. Αυτό το σχέδιο δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα στο τουρκικό κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο δημόσια ότι θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, εάν λάμβανε ‘σχετική’ πρόσκληση. Σχολιαστής στη Χουριέτ προειδοποιεί πάντως πως ‘η Λιβύη δεν είναι Συρία’. Αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην άλλη πλευρά της Μεσογείου ‘δεν μπορεί η Τουρκία να την δικαιολογήσει με νόμιμα συμφέροντα ασφάλειας’. Θα πρέπει να υπολογίζει με ξεκάθαρες διεθνείς αντιδράσεις».

Η SZ αναφέρεται στην συμπαράσταση της Ε.Ε. και στο σχετικό ανακοινωθέν που προετοιμάζει η Σύνοδος Κορυφής για να καταλήξει όμως ότι: «Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα των σχέσεων με την Άγκυρα. Ακόμα και εάν η Άγκυρα δέχεται σκληρή κριτική για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου και τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, η Τουρκία παραμένει για πολλούς ένα εταίρος στο ΝΑΤΟ και στην προσφυγική πολιτική. Οι απειλές του Ερντογάν να στείλει ανεξέλεγκτα πρόσφυγες στην Ευρώπη δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα καθόσον για πολλούς ο Ερντογάν είναι ‘απρόβλεπτος’».

«Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Βερολίνο και οι προκάτοχοί του»

Δημοσίευμα αφιερωμένο στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη φιλοξενεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ένας εντελώς νέος, χαμαιλεοντικός και αποφασιστικός τύπος Έλληνα υπουργού είναι από αυτήν την Πέμπτη στο Βερολίνο στον ομόλογό του υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάγιερ. Μέχρι τώρα ‘οι υπουργοί για την οικονομική ανάπτυξη’ ήταν άλλης πάστας. Από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση ερχόταν πριν από πέντε χρόνια, ένας υπουργός που θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένας καλός ανθυπολοχαγός και εκτελεστικό όργανο του κόμματος. Μετά από αυτόν ακολούθησε με την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ένας προσωπικά ευκατάστατος πολιτικός, ο οποίος προπαγάνδιζε αριστερές ιδέες αλλά στην πράξη άφηνε την εντύπωση ενός ανθρώπου σαν να έχει παραλύσει» υποστηρίζει  η FAZ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «ο 47χρονος Άδωνις Γεωργιάδης θέλει τώρα να κερδίσει τον χαμένο χρόνο για τις ιδιωτικοποιήσεις και να προσελκύσει νέους επενδυτές: Για το λόγο αυτό, κατά τη γνώμη του, υπάρχουν τώρα ‘φανταστικές προϋποθέσεις’, όπως δηλώνει ο Γεωργιάδης: ‘Είναι πολύ πιο εύκολο τώρα να είσαι μεταρρυθμιστής, γιατί η ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη….’Οι Έλληνες γνωρίζουν τώρα πως ο δρόμος οδηγεί μπροστά και θέλουν να προχωρήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα’».