«Δεν συναινούμε στη συνέχιση των ίδιων συντηρητικών πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας. Καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης από το βήμα της Βουλής.
Αναφερόμενος στις απαιτήσεις των δανειστών μας είπε πως είναι «απαράδεκτες» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτόπαγιδεύτηκε αφού εφάρμοσε την τακτική «πρώτα υλοποιώ τις δεσμεύσεις και μετά θα διαπραγματευτώ»
Τόνισε πως η αλλαγή πολιτικής είναι αδήριτη ανάγκη και αναφερόμενος στο ζήτημα των εκλογών είπε: «Οι εκλογές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια δημοκρατική διαδικασία, μέσα από την οποία ο λαός επιλέγει το περιεχόμενο της πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί».
«Δεν είναι οι εκλογές το κακό», συνέχισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και ζήτησε «εθνική συνεννόηση» και όχι μονομερείς ενέργειες στην διαπραγμάτευση, λέγοντας πως εύκολη διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν υπάρχει, αντίθετα σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει διαφορετική διαπραγμάτευση.
«Εύκολες λύσεις στα προβλήματα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως δίκαιες λύσεις. Δεν προκρίνουμε μονομερείς ενέργειες και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Γι’ αυτό τονίζουμε πως η διεκδίκηση της λύσης πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας και τη δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Επιπλέον πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες η «Ιφιγένεια» της Ευρωζώνης που τιμωρείται προς παραδειγματισμό των υπολοίπων».
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να υπάρξει αλλαγή πορείας της χώρας, με πολιτική αλλαγή που θα φέρει μια προοδευτική διακυβέρνηση. Μια διακυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί με ουσιαστικό τρόπο και θα εφαρμόσει στο εσωτερικό της χώρας μια πολιτική εξόδου από την κρίση που θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής», δεσμεύθηκε ο Φ. Κουβέλης και τόνισε ότι η πολιτική της χώρας πρέπει να εξασφαλίζει:
- σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης χωρίς λήψη νέων επαχθών μέτρων και με διευθέτηση του χρέους με σημαντική ελάφρυνσή του.
- τη μετάβαση σε μια νέα φάση απαλλαγής από μονόπλευρες συντηρητικές πολιτικές λιτότητας και ύφεσης
«Η απαλλαγή από το μνημόνιο πρέπει να στηριχθεί σε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους. Μια νέα συμφωνία όχι ως μετονομασία του μνημονίου, αλλά ως μια νέα, ποιοτικά και δομικά διαφορετική πολιτική διαχείρισης του ελληνικού ζητήματος», υπογράμμισε.
Τέλος ζήτησε «συμφωνία για ρεαλιστικούς στόχους δημοσιονομικής πολιτικής και πραγματική αυτονομία της ελληνικής κυβέρνησης για τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει για την επίτευξή τους».