Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Σε συμφωνία για την απόκτηση τριών Γαλλικών φρεγατών προχωρά η ελληνική κυβέρνηση, κίνηση που ενισχύει περαιτέρω τη συμμαχία των δύο χωρών. Το θέμα θα βρεθεί στο «μενού» του δείπνου εργασίας που θα έχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων και οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο το πρωί. Να σημειωθεί πως στη γαλλική πρωτεύουσα μεταβαίνουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα που πιστοποιεί τις στενές σχέσεις των δύο κρατών, τα οποία άλλωστε έχουν κοινή οπτική για μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο. Να σημειωθεί πως ήδη υπάρχει συμφωνία με το Παρίσι για την προμήθεια Γαλλικών μαχητικών τύπου Rafale.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία αφορά τρεις φρεγάτες με τη δυνατότητα απόκτησης ακόμα μιας, ενώ στη συζήτηση περιλαμβάνονται και τρεις γαλλικές κορβέτες Gowind. Το συνολικό ποσό εκτιμάται πως είναι κοντά στα 5 δισεκατομμύρια και το πακέτο θα περιλαμβάνει και το σύνολο των οπλικών συστημάτων που μπορούν να φέρουν αυτά τα πλοία. Μάλιστα φαίνεται πως όσον αφορά στις κορβέτες η συμφωνία θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση ελληνικών ναυπηγείων.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για μια πιο συνθέτη συζήτηση που δεν περιορίζεται στις τρεις φρεγάτες αλλά έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις. Δηλαδή αυτό που συζητείται είναι η συμφωνία να περιέχει στοιχεία ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.
Τις εξελίξεις επιτάχυνε από ότι φαίνεται και η στρατηγική συμμαχία των ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία (η αποκαλούμενη AUKUS). Το Παρίσι που έχασε ένα γιγαντιαίο συμβόλαιο για την πώληση υποβρυχίων στην Αυστραλία ανέβασε…ταχύτητες όσων αφορά την κατάκτηση του προγράμματος των ελληνικών φρεγατών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα υπήρξε βελτιωμένη γαλλική πρόταση, που λειτούργησε ως επιταχυντής των εξελίξεων .
Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον τελευταίο μήνα έχει συναντηθεί συνολικά τρεις φορές με τον Γάλλο πρόεδρο. Η αρχή έγινε στη Μασσαλία, στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης με αφορμή την γαλλική πρωτοβουλία «Μεσόγειος, υποδειγματική θάλασσα έως το 2030». Ακολούθησε η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, η οποία είχε γίνει μια μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση της AUKUS.
Υπό το πρίσμα των αλλαγών που συντελούνται στη γεωπολιτική σκακιέρα – και ενώ έχει ανοίξει η συζήτηση για μια ευρωπαϊκή αμυντική ένωση – το νέο τετ α τετ των δύο ηγετών στο Παρίσι αποκτά ευρύτερη σημασία.