Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Δύο επιστολές προς τον ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, έστειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ σήμερα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπου ζητούμενο είναι η διαμόρφωση ενιαίας εθνικής θέσης ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα που εντείνεται συνεχώς.
Η πρώτη επιστολή εστάλη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και η δεύτερη στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Στις επιστολές παρουσιάζονται αναλυτικά τα ελληνικά επιχειρήματα αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Αναφέρεται επίσης η παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat του 2015 -η οποία προβλέπει τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου για την υπογραφή και ενεργοποίηση διεθνών συμφωνιών- την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζήτησε τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης – όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η Ελλάδα για την κυβέρνηση της Λιβύης ώστε να τονιστεί ότι δεν εκπροσωπεί ολόκληρη τη χώρα – δεν συμμορφωθούν. Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών θα γίνει την Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με τον Ερντογάν να απειλεί για αντίποινα στην απόφαση της κυβέρνησης να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη, συνεδριάζει το μεσημέρι, στις 13.30, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπου ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα για όλες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, καθώς και για τις κινήσεις της κυβέρνησης σε διπλωματικό επίπεδο.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αναλυτική συζήτηση και να καταστεί σαφές ότι απαιτείται να υπάρχουν χαμηλοί τόνοι στα εθνικά θέματα και να μην μπουν στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών – το έχει ζητήσει η κ. Γεννηματά – εφόσον κριθεί σκόπιμο, θεωρείται όμως ότι η κατάσταση αυτή την στιγμή δεν επιβάλει κάτι τέτοιο, ενώ η Αθήνα δεν επιθυμεί να κάνει κινήσεις με τις οποίες θα συμβάλει στη δημιουργία κλίματος έκτακτης κατάστασης, όπως θέλει η Τουρκία.
Για την Αθήνα είναι σημαντική η επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής της Λιβύης την Πέμπτη, ο οποίος όχι μόνο σημειώνει ότι η συμφωνία Τουρκίας – κυβέρνησης Τρίπολης είναι παράνομη, υποστηρίζει παράλληλα ότι είναι κόντρα στα εθνικά συμφέροντα της χώρας του καθώς προβλέπει λιγότερο θαλάσσιο χώρο για τη Λιβύη από όσο πραγματικά δικαιούται με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με τις εννέα θέσεις που έχει ήδη δημοσιοποιήσει, οι περισσότερες εκ των οποίων ακολουθούνται από την κυβέρνηση όπως το αίτημα για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας και της Λιβύης κ.λπ.