Skip to main content

Γ. Κατρούγκαλος: Να είναι θέμα πολιτικού διαλόγου το ασφαλιστικό

Δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε την υπογραφή ενός μνημονίου με αντίθετες όψεις από την πολιτική μας ιδεολογία, στόχος όμως είναι οι πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο για να επιστρέψει η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας τη Δευτέρα στην επίσημη παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου, της ΕΣΕΕ και του ΙΝΕΜΥ στο ξενοδοχείο «Χίλτον».

Όπως είπε, «θέλουμε την επιστροφή στην κανονικότητα του ευρωπαϊκού μοντέλου». Σημείωσε δε ότι δεν πρέπει θεωρηθεί η κρίση κανονικότητα, αλλά ούτε μόνοδρομος που δεν επιτρέπει να ξεφύγουμε από τη λιτότητα και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και πολιτικές.

Ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε πάντως ότι για την παιδεία και το ασφαλιστικό σύστημα απαιτείται διάλογος και συναίνεση. Στον εργασιακό τομέα, συνέχισε ο ίδιος, η Ελλάδα αποτελεί τον καθρέπτη του μέλλοντος της Ευρώπης «γι’ αυτό θέλουμε να μην είναι αυτό ένα διμερές θέμα με τους θεσμούς αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα».

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, το οποίο θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης το επόμενο διάστημα, εκτίμησε ότι «πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικών συγκλίσεων αν είναι δυνατόν αλλά τουλάχιστον να είναι θέμα πολιτικού διαλόγου». «Διότι, το θέμα δεν είναι μόνο αν θα εξασφαλίζει συντάξεις και στη νέα γενιά αλλά και ένα δίκαιο σύστημα για αξιοπρεπείς συντάξεις και καλύτερη αναδιανομή υπέρ των πιο αδύναμων στρωμάτων», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας σχολίασε ότι στόχος είναι αυτό να βασίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα και να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, χωρίς να οδηγεί στη «φτωχοποίηση» των Ελλήνων με τη μείωση του μισθολογικού κόστους. «Θα ευχόμουν να είναι λάθος κάποιες από τις προβλέψεις της έκθεσης, όπως η έκταση της ύφεσης για φέτος και εφόσον μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα μετά την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, θα επιστρέψουμε σε θετικό πρόσημο στην οικονομία από τα μέσα του 2016», συνέχισε ο υπουργός.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης εκπροσώπησε τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και ανέφερε ότι η Ελληνική οικονομία βαδίζει προς την σταθεροποίηση και τα πρώτα δείγματα προς αυτή την κατεύθυνση, με την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, τα έσοδα από τον τουρισμό και τις εξαγωγές, είναι θετικά. Υπενθύμισε ότι από τα μέσα του 2016 αναμένεται η ανάκαμψη και η αύξηση της απασχόλησης, ενώ  έδωσε έμφαση σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο σύνθετων παραγωγικών συμπλεγμάτων με οριζόντιες συνεργασίες νέων επιχειρηματικών εργαλείων και νέες μορφές εμπορίου με το βλέμμα όμως στην εγχώρια παραγωγή και σε ισότιμους όρους μεταχείρισης από τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, με βελτίωση των χρόνων αποπληρωμής των προμηθευτών.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ψηφιακή αγορά και στην ανάγκη να αλλάξει το ελληνικό εμπόριο και να ακολουθήσει ο εθνικός σχεδιασμός την ευρωπαϊκή στρατηγική. Μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έμποροι στη μάχη που δίνουν στην πραγματική οικονομία, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι, μόλις την περασμένη εβδομάδα, τοποθετήθηκε η γεφυροπλάστιγγα που έχει κάνει δωρεά από το 2013 η Συνομοσπονδία στο τελωνείο του Προμαχώνα. 

Στα επιμέρους συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος ΟΚΕ και γενικός γραμματέας ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος, και ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. ​

Newsroom naftemporiki.gr