Skip to main content

Σε περιδίνηση η Νέα Δημοκρατία μετά την αποτυχία διεξαγωγής εκλογών

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Αντιμέτωπη με το φάσμα της διάσπασης βρίσκεται πλέον η Ν.Δ., αφού η χθεσινή αποτυχία διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας προκάλεσε σοβαρότατο ρήγμα μεταξύ του προέδρου Ευάγγελου Μεϊμαράκη και των Απ. Τζιτζικώστα και Κυρ. Μητσοτάκη, με όλες τις πλευρές να αφήνουν υπονοούμενα ότι η χθεσινή εξέλιξη ήταν προσχεδιασμένη.

Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης κάλεσαν μάλιστα τον πρόεδρο της Ν.Δ., να παραιτηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της νέας διαδικασίας, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του κ. Μεϊμαράκη, το περιβάλλον του οποίου διαβεβαιώνει πάντως ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες.

Η χθεσινή αποτυχημένη προσπάθεια διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών έχει φέρει τη Ν.Δ. στα πρόθυρα του εμφυλίου, καθώς η γενικευμένη καχυποψία που επικρατούσε στη γαλάζια παράταξη έδωσε τη θέση της σε ευθείες καταγγελίες περί παρασκηνιακής δράσης και απόπειρας πολιτικής επικράτησης ερήμην των ψηφοφόρων.

Ταυτόχρονα, άρχισαν να διακινούνται σενάρια περί εισηγήσεων που δέχονται υποψήφιοι να αποχωρήσουν από τη διαδικασία ή ακόμη και από το κόμμα σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημά τους για άμεση διεξαγωγή των εκλογών και τήρηση του καταστατικού που προβλέπει άμεση εκλογή.

Το αρνητικό κλίμα επιβάρυναν, όμως, και οι βαριές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Μεϊμαράκης κατά των εσωκομματικών αντιπάλων του, αλλά και οι νέες φήμες που κυκλοφόρησαν περί εμπλοκής των πρώην προέδρων Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στην υπόθεση της εκλογής.

Η Ν.Δ. κινείται, πάντως, από χθες σε αχαρτογράφητα νερά, αφού ο κ. Μεϊμαράκης δεν απάντησε στο αίτημα των άλλων υποψηφίων για άμεση συνάντηση των «τεσσάρων», ενώ το περιβάλλον του παρέπεμψε για την Τετάρτη τη σύγκληση της Κ.Ο. της Ν.Δ., όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα.

Πάντως, κύκλοι του κ. Μεϊμαράκη ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η πρόταση του Ευάγγελου Αντώναρου για ματαίωση των εκλογών και διεξαγωγή συνεδρίου και διαβεβαίωσαν ότι οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν σε δύο ή τρεις εβδομάδες, κάτι που αμφισβητείται όμως από πολλούς.

Αίσθηση, προκάλεσε, όμως και η διαρροή που υπήρξε περί πρόθεσης του κ. Μεϊμαράκη να επικοινωνήσει με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή πριν υλοποιήσει τις αποφάσεις του. Κατά πληροφορίες ο κ. Καραμανλής τάσσεται υπέρ της άμεσης διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας για ανάδειξη προέδρου.

Ο κ. Μεϊμαράκης απορρίπτει, πάντως, τις προτάσεις των αντιπάλων του να παραιτηθεί και να οριστεί μεταβατικός πρόεδρος. «Ο καθένας μπορεί τώρα να θέλει να κάνει σπέκουλα πάνω στο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κ. Μεϊμαράκη στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) Θ. Αμπατζόγλου και ξεκαθάρισε ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.

Ο κ. Αμπατζόγλου αντέκρουσε, επίσης, τις αιτιάσεις περί υπαιτιότητας του κ. Μεϊμαράκη και επέρριψε όλες τις ευθύνες στον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και πρόεδρο της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκο. «Ευθύνες υπάρχουν σε όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ και αυτές θα τις δούμε. Να ξεκαθαρίσω άλλη μια φορά ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει καμία σχέση με όσα συνέβησαν στην ΚΕΦΕ» δήλωσε.

«Γαλλικά» Μεϊμαράκη

Ο κ. Μεϊμαράκης εξαπέλυσε παράλληλα βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά των δύο αντιπάλων του που του ζήτησαν να παραιτηθεί.

Η αρχή έγινε χθες το μεσημέρι όταν ο κ. Μεϊμαράκης δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος του ζήτησε να παραιτηθεί λόγω του φιάσκου της αποτυχημένης εκλογικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε με πρωτοφανείς υβριστικούς χαρακτηρισμούς προς τον κ. Μητσοτάκη.

Το περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ. ισχυρίστηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Μεϊμαράκη να αποσυρθεί και από υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ.

Ωστόσο, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη διέψευσαν αυτόν τον ισχυρισμό και ξεκαθάρισαν ότι ο «πολιτικός πολιτισμός» του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν θα του επέτρεπε ποτέ να προτείνει κάτι τέτοιο. Από τα βέλη του κ. Μεϊμαράκη δεν ξέφυγε, όμως, ούτε ο κ. Τζιτζικώστας.

Συγκεκριμένα συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη χαρακτήρισαν «άσχετο» τον κ. Τζιτζικώστα, καταλογίζοντάς του ότι από τη μία πλευρά ζητεί συνάντηση με τον κ. Μεϊμαράκη και από την άλλη ζητεί να συναντηθεί μαζί του στο πλαίσιο συνάντησης των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων.

«Ο κ. Τζιτζικώστας είναι άσχετος, οφείλει να ξέρει τα στοιχειώδη» ανέφερε στενός συνεργάτης του κ. Μεϊμαράκη. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι η ΚΕΦΕ έβαλε ένα «σαπάκι» να κάνει εκλογές, με αποτέλεσμα να «σκάσει το σύστημα».

Οι κ. Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης επέμειναν, ωστόσο, στην ανάγκη να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος ο κ. Μεϊμαράκης, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για την αποτυχία διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας, αναγνωρίζοντας όμως και τις ευθύνες του κ. Παπαμιμίκου.

«Κάποιοι πρέπει αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μεϊμαράκης που είχε αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου πρέπει να παραιτηθεί και να οριστεί νέος μεταβατικός πρόεδρος για να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία εκλογής αρχηγού που βρίσκεται σε εξέλιξη όπως ορίζει το καταστατικό. Επίσης ζητώ την παραίτηση του προέδρου της ΚΕΦΕ, καθώς και όλων των μελών της» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε, χωρίς να τον κατονομάσει, ότι ο κ. Μεϊμαράκης από την αρχή δήλωνε ότι δεν πιστεύει σε αυτή τη διαδικασία και ήθελε να την απαξιώσει, αφήνοντας αιχμές για το αν υπήρχε πρόθεση αναβολής των εκλογών.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε, όμως, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε σε παραίτηση τον κ. Μεϊμαράκη και πρότεινε να αναλάβει μεταβατική πρόεδρος η Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία δήλωσε ότι βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο αν συμφωνήσουν και οι τέσσερις υποψήφιοι.

Επίσης πρότεινε, όπως και ο Αδωνις Γεωργιάδης (καθώς και άλλοι 15 βουλευτές του κόμματος), να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατό η Κ.Ο. της Ν.Δ. με τη συμμετοχή όλων των υποψήφιων προέδρων προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του κόμματος.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη άφησαν πάντως αιχμές και κατά του κ. Τζιτζικώστα για την αναβολή της διαδικασίας, συνδέοντάς τον με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε γίνει πάντως γνωστό αν ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Ανδρέας Παπαμιμίκος θα υπέβαλε την παραίτησή του όπως του έχει ζητηθεί.

Αδ. Γεωργιάδης

Σε πολύ ηπιότερους τόνους από τους συνυποψηφίους του κινήθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν ζητάει παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη και υποστήριξε ότι δεν υπήρξε δόλος πίσω από την αναβολή των εκλογών.

«Το 2009 ο Κώστας Καραμανλής, ως πρόεδρος της Ν.Δ. και εγγυητής της διαδικασίας, διενήργησε άψογες και αδιάβλητες εκλογές. Αυτό δεν συνέβη τώρα» ανέφερε. Ζήτησε, μάλιστα, να υπάρξει άμεση συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων για να λυθεί το πρόβλημα.

«Δεν θα διαλύσει κανείς τη Ν.Δ.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Aδωνις Γεωργιάδης και έστρεψε τα βέλη του κατά του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου.

Ανυπέρβλητα τεχνικά προβλήματα

Οι εκλογές στη Ν.Δ. αναβλήθηκαν λόγω σοβαρότατων τεχνικών δυσκολιών, που παρουσιάστηκαν από τη στιγμή που άνοιξαν οι κάλπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ν.Δ., το αρχικό πρόβλημα ήταν ότι δεν μπόρεσε να λειτουργήσει το λογισμικό που διέθεσε η εταιρεία Infosolutions για τη σύνδεση των φορητών υπολογιστών με τους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.

Συνέπεια του προβλήματος ήταν να μην καταστεί δυνατή η ηλεκτρονική διασταύρωση των συμμετεχόντων στις εκλογές με τους εκλογικούς καταλόγους.

Υπήρξαν, όμως, και πολυάριθμα προβλήματα με τον αριθμό των τερματικών, με την περιορισμένη αυτονομία, αλλά και με τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Τελικά έπειτα από τέσσερις ώρες ταλαιπωρίας κατά την οποία ψήφισαν περίπου 1.500 με 2.000 άτομα με χειρόγραφο σύστημα η εκλογική διαδικασία αναβλήθηκε.

Ερωτήματα, πάντως, εγείρει το γεγονός ότι όλα αυτά τα προβλήματα δεν προέκυψαν αίφνης και θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί σε περίπτωση που είχε προηγηθεί μια γενική δοκιμή της εφαρμογής του συστήματος.

Την αδυναμία του συστήματος να λειτουργήσει είχε παραδεχτεί, πάντως, το βράδυ της παραμονής των εκλογών το μέλος της ΚΕΦΕ Αλ. Κόκκαλης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία διαπιστώνω με αγωνία ότι υπάρχουν ουσιώδη προβλήματα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το σύστημα, ο εξοπλισμός και το έμψυχο δυναμικό ίσως να μην είναι επαρκή για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν» ανέφερε ο κ. Κόκκαλης, επιρρίπτοντας την πλήρη ευθύνη στον πρόεδρο της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκο.

Στελέχη της Ν.Δ. συνέδεσαν, πάντως, την εταιρεία Infosolutions με το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας ότι είχε ανάβει την ηλεκτρονική ασφάλεια του Μεγάρου Μαξίμου επί της κυβερνητικής του θητείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της εταιρείας Infosolutions ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία λειτουργίας του συστήματος και επέστρεψε στη Ν.Δ. την προκαταβολή που είχε λάβει.