Από την έντυπη έκδοση
Εξηγήσεις επί μιάμιση ώρα έδινε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τα σχέδια της κυβέρνησης και τις θέσεις της επί της προαναγγελθείσας συμφωνίας με την Εκκλησία της Ελλάδος.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο διαφωνεί απολύτως με την αλλαγή του άρθρου 3 του Ελληνικού Συντάγματος (σ.σ.: μεταξύ άλλων, αποτυπώνει και το καθεστώς που διέπει τις σχέσεις του με την Ελλαδική Εκκλησία), ενώ έχει ζωηρές επιφυλάξεις για τις ρυθμίσεις που αφορούν τον εφημεριακό κλήρο. Ο κ. Γαβρόγλου επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο το πρωί της Τρίτης και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κατά την οποία έδωσε στον κ. Βαρθολομαίο όλες τις απαιτούμενες εξηγήσεις για την προωθούμενη συμφωνία.
Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Παιδείας – Θρησκευμάτων ενημέρωσε τον Παναγιώτατο και τους αρχιερείς αναλυτικά για τη δέσμη προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προωθούμενης συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και του διαλόγου που ξεκίνησε πρόσφατα για τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας στην Ελλάδα. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην πρόταση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, στη μεταρρύθμιση του μισθολογικού καθεστώτος του εφημεριακού κλήρου, αλλά και στη διευθέτηση του ζητήματος των αποσπασμένων κληρικών που διακονούν στις ανά τον κόσμο επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Οι συνοδικοί ιεράρχες, αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επέμεναν ιδιαίτερα και διατύπωσαν το έντονο και ζωηρό ενδιαφέρον τους, για τα προβλήματα του εφημεριακού κλήρου.
«Φεύγω πολύ αισιόδοξος, υπήρξε πολύ γόνιμη συζήτηση» δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου, αποχωρώντας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και συμπλήρωσε: «Αρχίζουμε να συζητάμε πια επί της ουσίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπως πάντα, έθεσε τα ζητήματα που πρέπει να δούμε και εμείς, όπως είναι το θέμα των ιερέων στις μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι κάτι που ξέρουμε ότι θα το λύσουμε και δεσμευόμαστε ότι θα το λύσουμε. Όπως και άλλα. Είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουμε τη συζήτηση, γιατί το κλίμα που υπήρξε ήταν πραγματικά, όχι μόνο δημιουργικό, αλλά ένα κλίμα πολύ αισιόδοξο».
Τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το Φανάρι, ύστερα και από τη νεότερη ενημέρωση από τον υπουργό Παιδείας, θα τις μελετήσει προσεκτικά η Αγία και Ιερά Σύνοδος και θα εκφράσει τη θέση της καταλλήλως.