Skip to main content

Οι στόχοι της Αθήνας και το παρασκήνιο πίσω από το «ραντεβού» Μητσοτάκη – Ερντογάν

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Υπερβολικός και αναντίστοιχος με την πραγματικότητα είναι ο χαρακτηρισμός περί «κρισιμότερης συνάντησης των τελευταίων ετών», σημειώνει κορυφαία κυβερνητική πηγή στη «Ν» για τη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο. Αποδέχεται ότι θα διεξαχθεί σε τεταμένο κλίμα, αναφέρει ως βασικό στόχο της ελληνικής διπλωματίας και του πρωθυπουργού την αποκλιμάκωση της έντασης, δεν διακινδυνεύει όμως καμία πρόβλεψη.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 16:30 (ώρα Ελλάδος), στη σκιά του μνημονίου ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη που στόχο έχει τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά και αυθαίρετης πλην όμως de facto κατάστασης στη χάραξη θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί θετική τη στάση των ΗΠΑ και της Ρωσίας που επισήμως αποδοκίμασαν τη συμφωνία της Τουρκίας με ένα μέρος της πολιτικής τάξης στη Λιβύη (καθώς το μνημόνιο δεν εγκρίθηκε από το λιβυκό κοινοβούλιο), εκτιμά ότι έχει και τη Γαλλία σε θέση υπεράσπισης των ελληνικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή και αντιμετωπίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «στριμωγμένο, απομονωμένο και απρόβλεπτο». 

Άλλες κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνουν ότι η σημερινή συνάντηση ζητήθηκε από την Άγκυρα και διαψεύδουν ότι υπήρξαν εισηγήσεις προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην την αποδεχθεί, λόγω του κλίματος που επικρατεί και τις τελευταίες κινήσεις εντυπωσιασμού (αποχώρηση υφυπουργού Οικονόμου από την εκδήλωση με ομιλητή τον Ερντογάν) από την πλευρά της Άγκυρας.

Επιπλέον, επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Ερντογάν ζήτησε η συνάντηση να γίνει τετ α τετ, αλλά ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε και έτσι η συνάντηση θα γίνει με την παρουσία των δύο αντιπροσωπειών. Από ελληνικής πλευράς θα πλαισιώσουν τον κ. Μητσοτάκη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.