Skip to main content

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Υψηλοί τόνοι, χαμηλές προσδοκίες

Εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών Αθήνας – Άγκυρας και υπό το βαρύ κλίμα που διαμορφώνουν τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης, οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και οι απειλές της γειτονικής χώρας σχετικά με το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται σήμερα στο Λονδίνο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα περιθώρια εξεύρευσης σημείων συνεννόησης με την τουρκική πλευρά είναι μάλλον μικρά, λαμβανομένων υπ’όψιν και των χθεσινών δηλώσεων του προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος έσπευσε να διαμηνύσει ότι η χώρα του «δεν θα συζητήσει γύρω από ένα τραπέζι, με άλλες χώρες, για τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Εάν το θέμα τεθεί στην ατζέντα, θα τους πούμε ότι αυτό που έκαναν η Λιβύη και η Τουρκία απορρέει από κυριαρχικά τους δικαιώματα και δεν θα τα συζητήσουμε μαζί τους», προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ζητήσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ για το θέμα της συμφωνίας που υπέγραψε με τη Λιβύη.

«Η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέτρα, εμείς επίσης έχουμε το δικαίωμα να λάβουμε. Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελλάδα, αλλά επίσης από την Αίγυπτο και την κυπριακή κυβέρνηση, για την αποτυχία της τουρκο-λιβυκής θαλάσσιας συμφωνίας «δεν θα έχουν καμία συνέπεια, διότι έχουμε συνομολογήσει γραπτή συμφωνία με την Λιβύη».

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα προσέλθει στη σημερινή συνάντηση με «ανοιχτά χαρτιά» και ότι θα θέσει «όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας». «Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες» ανέφερε την Τρίτη μιλώντας σε συνεργάτες του.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και στην παρέμβασή του στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα προηγηθεί, καλώντας τη Συμμαχία να πάρει θέση.

Υπενθυμίζεται πως σε χθεσινή συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, παραδέχθηκε πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν θέμα που προκαλεί αμηχανία, ωστόσο ξεκαθάρισε πως το ΝΑΤΟ παραμένει ουδέτερος παρατηρητής της κατάστασης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε από την πλευρά του χθες ότι «η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζήτησε χθες την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μνημόνια κατανόησης μεταξυ Τουρκίας – Λιβύης, προκειμένου να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, που προέρχονται – όπως τόνισε – «όχι μόνο από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς χώρες – μέλη της Ε.Ε., αλλά κυρίως από την ανάγκη να υπερασπίζουμε το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο των Θαλασσών.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής κυβερνητική ανευθυνότητα

Στο μεταξύ πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησαν χθες πληροφορίες περί «παγώματος» του διαλόγου σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν ότι ο σχεδιασμός συνεχίζεται και ότι οι τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο χώρες, θα πραγματοποιηθούν κανονικά εντός Δεκεμβρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «πρωτοφανή κυβερνητική ανευθυνότητα». «Παραμονή της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνει πάγωμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία και λίγες ώρες αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται σε ΜΜΕ ότι το ΥΠΕΘΑ έχει μαύρα μεσάνυχτα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αυτή δυστυχώς δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης. Τα εθνικά θέματα και ιδίως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη χειρίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τέτοια πρωτοφανή ανευθυνότητα», πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

naftemporiki.gr