Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Το σχέδιο με το οποίο θα πορευτούν στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές- όποτε και αν αυτές γίνουν- παρουσίασαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η οικονομία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τους δύο μονομάχους να στοχεύουν ξεκάθαρα στη μεσαία τάξη. Παράλληλα ο Κ. Μητσοτάκης και ο Αλ. Τσίπρας έδωσαν μία πρόγευση από το αφήγημα με το οποίο θα πάνε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η οποία υπενθυμίζεται πως θα γίνει με την απλή αναλογική.
Πού εστιάζουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση
Στο μέτωπο της οικονομίας ο πρωθυπουργός εστίασε στα θετικά μηνύματα από το πεδίο της ανάπτυξης, θέλοντας να στείλει μήνυμα αλλαγής σελίδας μετά από μία δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας. Το βασικό πακέτο μέτρων , που ανακοινώθηκε ήταν εστιασμένο στις φοροελαφρύνσεις θέμα που είχε άλλωστε κυριαρχήσει και στη «γαλάζια» προεκλογική ατζέντα το 2019.
Παράλληλα ανοίγει παράθυρο για την ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων – πιθανότατα στη συζήτηση του προϋπολογισμού – καθώς τα μηνύματα δείχνουν πως η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 5.9% (που είναι ο αναθεωρημένος στόχος). Αυτό που επισημαίνεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως θα δοθεί στους πολίτες «μέρισμα ανάπτυξης»
Στάση αναμονής τηρείται στο μέτωπο της ακρίβειας, καθώς το επόμενο διάστημα θα φανεί αν αρκούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή θα χρειαστούν πρόσθετες ανακοινώσεις. Πάντως στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως το εισαγόμενο ράλι αυξήσεων έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα και βλέπουν ομαλοποίηση της κατάστασης πιθανότατα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στον κόσμο της μισθωτής εργασίας και στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Τα εργασιακά θέματα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ανακοινώσεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για κατώτερο μισθό 800 ευρώ και για «ξήλωμα» του νόμου Χατζηδάκη (που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το ελαστικό οκτάωρο και τις υπερωρίες).
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στην αντιμετώπιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους. Η πρόταση της Κουμουνδούρου προβλέπει διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες και θεσμοθέτηση ενός μόνιμου ολιστικού πλαισίου για τη διαχείριση του.
Ο «λογαριασμός» και η μεσαία τάξη
Στον απόηχο των παρεμβάσεων στη ΔΕΘ κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τη μάχη των αριθμών, καθώς κοστολογούν με διαφορετικό τρόπο τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο σημειώνουν πως τα κυβερνητικά μέτρα είναι περίπου 3.5 δισεκατομμυρίων και εξαπολύουν βέλη προς την αξιωματική αντιπολίτευση για «εξαγγελίες πλειοδοσίας». Την ίδια στιγμή η Κουμούνδουρου κοστολογεί τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στα 404 εκατομμύρια (σημειώνοντας πως τα υπόλοιπα ισχύουν ήδη) και αναφέρει πως το πακέτο που ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας είναι πλήρως κοστολογημένο και ανέρχεται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η μητέρα των μαχών πάντως δίνεται για τη μεσαία τάξη, με τα δύο κόμματα να συγκρούονται μετωπικά για το θέμα αυτό. Από την κυβερνητική πλευρά κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ πως κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του εξόντωσε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση. Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σημείωσε «θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας»
Την ίδια στιγμή από την αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούν την κυβέρνηση πως εστιάζει στους λίγους και ισχυρούς, αγνοώντας τους πολλούς. «Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε τη μεσαία τάξη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα αυτό.
Στο δρόμο προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση- που θα γίνει με απλή αναλογική – οι δύο μονομάχοι παρουσίασαν και τα … διλήμματα, που θα τεθούν στους ψηφοφόρους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη χωρίς αυτοδυναμία θα προκηρύξει εκ νέου εκλογές, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό τη συζήτηση περί συνεργασιών. Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για προοδευτική κυβέρνηση «με συγκεκριμένη στόχευση και πολιτικές, που θα έχουν ως στόχο την κοινωνική συνοχή».