Skip to main content

ΑΚΥΡΟ

Το ζήτημα της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών φαρμάκων στην Ελλάδα, επισημαίνει το Ποτάμι σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς, Υγείας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή την παγκόσμια εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τη χρήση τους.

«H Ελλάδα, είναι δεύτερη στη λίστα των αρνητικών επιδόσεων, με 18.472 περιστατικά και 1.626 θανάτους ετησίως σχετιζόμενους με τη μικροβιακή αντοχή», επισημαίνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού επικαλούμενη πρόσφατες εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του ΟΟΣΑ, του Ευρωβαρόμετρου και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, «ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε πρόσφατα πως εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού του προβλήματος, ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας θα υπερβεί τους 69.000 έως το 2050».

«Στην Ελλάδα καταναλώνονται 33,85 Καθορισμένες Ημερήσιες Δόσεις (DDD) αντιβιοτικών ανά 1.000 κατοίκους, όταν στην Ολλανδία χρησιμοποιούνται 9,78, στη Γερμανία 11,49 και στη Σουηδία 13,73 DDD αντίστοιχα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι βουλευτές του Ποταμιού, θέτουν ακόμα το ζήτημα της οικονομικής επιβάρυνσης για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, λόγω του προβλήματος αυτού και ρωτούν να μάθουν «αν υπάρχει σχέδιο δράσης για τον περιορισμό των αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα, καθώς και για τη διενέργεια εκστρατείας ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τις δυσμενείς συνέπειες της αλόγιστης χρήσης τους».

Υπενθυμίζεται πως και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, είχε τονίσει την ανάγκη ανάληψης δράσης για την πλήρη και ολοκληρωτική απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή.