Με τη θέση του ΔΝΤ ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι κλειδί για την ανάπτυξη συντάχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο ΚΠΙΣΝ και τόνισε ότι θα παροτρύνει τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι χρειάζεται για ξαναγίνει η οικονομία βιώσιμη.
Παράλληλα, εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στην προσπάθεια της Ελλάδας να επαναφέρει την οικονομία της σε τροχιά, τονίζοντας, πάντως, εκ νέου την ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, είπε πως για να παραμείνει κανείς ανταγωνιστικός πρέπει να δημιουργήσει δουλειές και να προσελκύσει επενδύσεις και για αυτό η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, για την επιτυχία των οποίων όμως «πρέπει να υπάρξει ελπίδα».
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι αναγνωρίζει τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες και δήλωσε περήφανος για τα όσα έκανε η κυβέρνησή του για να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση και για το ότι ήθελε να δείξει στον κόσμο τα βήματα που έχει κάνει η χώρα.
Υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας, παραδέχθηκε, αλλά συνεχάρη τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τις προσπάθειές τους να κάνουν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.
«Ευγνωμονώ την Ελλάδα»
Στην αρχή της ομιλίας του ο Ομπάμα επέλεξε να μιλήσει ελληνικά. «Γεια σας» και «καλησπέρα», είπε και εκφράστηκε με θερμά λόγια εκφράστηκε για τη χώρα μας και για την προσφορά της, ενώ κλείνοντας τον λόγο του ανέφερε «ζήτω η Ελλάς».
«Έπρεπε να δω την Ακρόπολη, αλλά έπρεπε να εκφράσω και την ευγνωμοσύνη μου για όσα η Ελλάδα προσέφερε στην ανθρωπότητα ανά τους αιώνες […] Ο νους μας καλλιεργήθηκε χάρη στις ιστορίες του Ηροδότου και του Θουκιδίδη», είπε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε χρέος απέναντι στην Ελλάδα», συνέχισε ο Ομπάμα και τόνισε: «Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νεα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος. Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα… Σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε».
Εξάλλου, άδραξε την ευκαιρία να αποδώσει για μια ακόμη φορά τα εύσημά του στη χώρα μας για τη διαχείριση του προσφυγικού. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες και πως «τέτοια συμπόνια δεν έχουμε διαπιστώσει αλλού, παρά στην Ελλάδα».
Στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της και πως χρειάζεται συλλογική απάντηση στην προσφυγική κρίση.
«Δημοκρατία σημαίνει ειρηνική μετάβαση στην εξουσία»
Αναφορικά με την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι δημοκρατία σημαίνει ειρηνική μετάβαση εξουσίας και συμπλήρωσε ότι έχει πολλές και σημαντικές διαφορές, διαφορετικές απόψεις με τον Ντόναλντ Τραμπα, ωστόσο η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε μεμονωμένο άτομο.
«Θα κάνουμε το παν για να διασφαλίσουμε την ομαλότερη μετάβαση στην επόμενη κυβέρνηση. Η πρόοδος ακολουθεί ένα μονοπάτι, κάποιες φορές γίνονται βήματα πίσω, συνήθως γίνονται βήματα μπροστά», είπε.