Την ακρόαση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου για τα συμπεράσματα και τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα για τη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικώς ελεγκτέων πράξεων του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ζητεί το Κίνημα Αλλαγής με επιστολή προς τον πρόεδρο της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Μάξιμο Χαρακόπουλο.
Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές Γιώργος Καμίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χάρης Καστανίδης και Ευαγγελία Λιακούλη οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι το πόρισμα που κατατέθηκε στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή έξι μήνες αφότου αυτό είχε περιέλθει στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, περιέχει σημαντικά συμπεράσματα και πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας και την εν γένει νοοτροπία που επικρατεί στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ., με συνέπεια να δυσχεραίνεται ουσιωδώς η λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αστυνομικής Βίας που έχει εκ του νόμου ανατεθεί στον Συνήγορο του Πολίτη.
Στην ερώτηση των βουλευτών ζητείται:
«Ενόψει των ανωτέρω και επειδή η διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων (περιορισμένος χρόνος, περιορισμένοι ομιλητές) δεν προσφέρεται για μια διεξοδική κοινοβουλευτική συζήτηση επί ενός τόσο σημαντικού πορίσματος, ζητάμε από την Επιτροπή να κληθεί σε ακρόαση, κατά το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής, ο καθηγητής κύριος Νίκος Αλιβιζάτος, προκειμένου να ενημερώσει την Επιτροπή μας σχετικά με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του Πορίσματος καθώς και για τις σχετικές πρωτοβουλίες που ενδεχομένως έχει αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Παρακαλούμε επίσης να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες για την αυτοπρόσωπη εμφάνιση ενώπιον της Επιτροπής και του αρμόδιου υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Η εκ συστήματος απουσία από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου του κυρίου υπουργού και η επίσης συστηματική υποκατάστασή του από τον υφυπουργό κύριο Οικονόμου, παρά την εγνωσμένη επάρκεια του τελευταίου, αποτελεί έμπρακτη υποβάθμιση της υποχρέωσης που υπέχουν τα μέλη της κυβέρνησης να λογοδοτούν ενώπιον της Βουλής. Η παρουσία του κυρίου υπουργού επιβάλλεται κατά μείζονα λόγο και από το ίδιο το αντικείμενο τη συζήτησης, καθώς η δημιουργία της “Επιτροπής Αλιβιζάτου” φέρει και την προσωπική του σφραγίδα», αναφέρουν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής που κοινοποιούν την επιστολή τους σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, προκειμένου, εφόσον παραστεί ανάγκη, να ασκηθεί το δικαίωμα του άρθρου 41Α παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει ότι οι ακροάσεις είναι υποχρεωτικές αν το ζητήσουν τα 2/5 των μελών της επιτροπής.
Πηγή: ΑΜΠΕ