Skip to main content

Μαξίμου: Ψηφίστε ή έχουμε πρόβλημα

«Η διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης θα υπερψηφιστεί» διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στη «Ν», μετά το «μασάζ» των υπουργών στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας ότι ξεσπούν αντιδράσεις κατά της τροπολογίας που κατέθεσε ο κ. Κοντονής και προβλέπει ποινές εναντίον όσων παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς.

Ακόμα και έτσι, με σύσσωμη την αντιπολίτευση απέναντι, οι πλειστηριασμοί εξελίσσονται σε πολύ δύσκολη άσκηση για την κυβέρνηση.

Οι υπουργοί που βρέθηκαν στην έκτακτη σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (Σταύρος Κοντονής, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Τόσκας και Κατερίνα Παπανάτσιου) κατάλαβαν ότι δεν έπεισαν τους βουλευτές με τα επιχειρήματά τους, αλλά με την υποβολή του διλήμματος «ψηφίζετε ή έχουμε πρόβλημα». Άκουσαν τους βουλευτές να υποστηρίζουν ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην υπόθεση των πλειστηριασμών «βάζει στη γωνία» την κυβέρνηση, ενισχύει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και εμφανίζει την αντιπολίτευση «να είναι στη σωστή πλευρά».  

Πολλοί είπαν ότι στην πραγματικότητα συμφωνούν με τον βουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη, που το μεσημέρι είπε ότι «το καινούργιο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια βγαίνουν στο σφυρί και αυτή είναι η νέα κατάσταση». Δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα των υπουργών που έκαναν το «μασάζ». Συναίνεσαν ωστόσο …«για να μην πέσει η κυβέρνηση».

«Η αυτεπάγγελτη δίωξη θα κάνει ήρωες κάποιους σαν τον Λαφαζάνη, ο οποίος μπορεί να μπει στη Βουλή με αυτό το θέμα…» είπε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ άλλοι βουλευτές όπως ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Ξυδάκης επιχειρηματολόγησαν ξανά ότι είναι ανάγκη «να έρθει νομοθετική ρύθμιση προστασίας της λαϊκής κατοικίας…». Αυτό απορρίφθηκε από τους παρόντες υπουργούς, όπως το έχει απορρίψει δημοσίως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο προστατεύει επαρκώς την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να είπε ότι «δεν αποσύρεται η τροπολογία γιατί θα έχουμε πρόβλημα με τους θεσμούς και την αξιολόγηση», ενώ συνέδεσε τη διάταξη με την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι ότι ερωτηθείς από τους συναδέλφους του για το αν είπε στους βουλευτές ότι «αν δεν περάσει η τροπολογία αυτή, υπάρχει κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση…», ο κ. Τσακαλώτος δεν απάντησε και έδειξε να φεύγει ιδιαίτερα εκνευρισμένος από αυτή τη σύσκεψη.