Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, η άρνηση της Ιεραρχίας να εγκρίνει τη συμφωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου και η πρόθεση του Μαξίμου να προχωρήσει μονομερώς στην αλλαγή του τρόπου καταβολής της μισθοδοσίας των ιερέων και των κληρικών, είναι η δεύτερη ενδοκυβερνητική εκκρεμότητα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Πέραν της διαχείρισης ενός επικείμενου ναυαγίου στη συμφωνία Πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου, ο κ. Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει την αμφίσημη στάση των ΑΝΕΛ, καθώς το κόμμα του Πάνου Καμμένου διευκρίνισε ότι η πρόθεση του Μαξίμου να νομοθετήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας, δεν έχει την έγκρισή τους και πως στηρίζουν την ανακοίνωση της Ιεραρχίας.
Η κυβέρνηση δείχνει να βιάζεται να προχωρήσει στη νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις, ενώ συζητείται ότι προκειμένου να αποφύγει νέους κραδασμούς, σχεδιάζει να επαναλάβει την «συνταγή» της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δηλαδή από τη μία πλευρά οι ΑΝΕΛ να λένε ότι δεν θα ψηφίσουν την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι υπάρχουν ψήφοι από τα άλλα κόμματα που θα στηρίξουν την μονομερή ενέργεια κόντρα στη γραμμή της συμφωνίας με την Εκκλησία που πλέον έχει εγκαταλειφθεί.
Παράλληλα, το Μαξίμου ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει το θέμα των 10.000 προσλήψεων, τις οποίες έσπευσε ήδη να τάξει με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, λόγω των ισάριθμων θέσεων που (θεωρητικά) θα άδειαζαν στο Δημόσιο εάν πάψουν ιερείς και κληρικοί να θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι μεγάλο θέμα για τον κυβερνητικό μηχανισμό εν όψει εκλογών, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επενδύσει πολύ.
Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν το προσύμφωνο που συνέταξαν και ως δίδυμο να αναμετρηθούν με τις αντίθετες φωνές από κόμματα και Μητροπολίτες, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι θα προχωρήσει σε μετωπική σύγκρουση με την Εκκλησία έχοντας υπολογίσει, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, το κόστος που μπορεί να σηκώσει σε προεκλογική περίοδο. Την ίδια στιγμή, πολλά στελέχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν η κυβέρνηση να επιρρίψει την ευθύνη του ναυαγίου στον Αρχιεπίσκοπο, επειδή δεν κατάφερε να δημιουργήσει κλίμα στήριξης της συμφωνίας που έκανε με τον κ. Τσίπρα. «Για μια ακόμη φορά ο Αρχιεπίσκοπος άλλα είπε μπροστά στο τζάκι του Μαξίμου και άλλα έκανε. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη. Τα ίδια έκανε και με το Μακεδονικό. Στην αρχή ήταν εναντίον των συλλαλητηρίων, μετά κατέβηκαν σύσσωμοι στις συγκεντρώσεις» είπε ενδεικτικά ο κ. Φίλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Νews 247 για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Μετά την ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής ωστόσο, το Μαξίμου θα κάνει και κάποιες …ασκήσεις συναίνεσης, θέτοντας το σχετικό σχέδιο νόμου σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.
Προϋπολογισμός, συντάξεις, παροχές
Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση ρίχνει τα φώτα στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην έκθεση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό που για την Ελλάδα θα συνοδευτεί και από την έκθεση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων – την πρώτη μετά το τυπικό τέλος του μνημονίου – και την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Επενδύει στη μη περικοπή των συντάξεων, την αποδοχή από την πλευρά των Θεσμών κάποιων από τα αντίμετρα (μείωση ΕΝΦΙΑ, προσλήψεις στα ειδικά σχολεία, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών κλπ), τα νομοθετήματα που έρχονται στη Βουλή, με τις εξαγγελίες Τσίπρα από τη ΔΕΘ, που επίσης έγιναν δεκτές από τους Θεσμούς, το έκτακτο επίδομα των Χριστουγέννων, που έχει ονομαστεί από την κυβέρνηση κοινωνικό μέρισμα αλλά και 13η σύνταξη και στην επιστροφή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστές, πανεπιστημιακοί, γιατροί κ.α.) που πρόσφατα ψηφίστηκαν στη Βουλή.