Skip to main content

Γνώμη: Απορρίμματα και «κηδεμονίες»

Από την έντυπη έκδοση

Δυστυχώς η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ακόμα ένας τομέας στον οποίο οι αρμόδιοι φορείς -κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμοι- και για λόγους πολιτικής αντιπαράθεσης δεν μπορούν να συνεννοηθούν για τα αυτονόητα.

Το θέμα βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα καθώς επίκειται η χώρα μας να πληρώσει για άλλη μια φορά μεγάλα πρόστιμα που αναμένεται να καταλογίσει το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το γεγονός ότι δεν έκλεισαν έγκαιρα οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ).

Παράλληλα, φωτιές έχει ανάψει ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) για την ανακύκλωση και η οποία ορίζει πως εφόσον συντρέχουν λόγοι επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, σε περιπτώσεις υποθέσεων καταγγελίας παραβίασης νομοθεσίας της Ε.Ε. για τα απόβλητα, είναι δυνατόν να καταρτίζεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου ειδικό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μιας περιφέρειας, ή μέρους αυτής, όπου θα προβλέπονται και οι σχετικές διαδικασίες για την εφαρμογή του, έως ότου καταστούν λειτουργικές οι προβλέψεις του οικείου ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων).

Στο προαναφερόμενο νομοσχέδιο και στο επίμαχο άρθρο 17, που αφορά τα ΠΕΣΔΑ, επιχειρείται να θεσμοθετηθεί και το αυτονόητο.

Οτι δηλαδή το κάθε ΠΕΣΔΑ θα πρέπει να είναι συμβατό με τις κατευθύνσεις και τα μέτρα που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο λαμβάνει υπ’ όψιν του και τις κοινοτικές οδηγίες. Οπότε, αν κάποιο ΠΕΣΔΑ παρεκκλίνει η γνωμοδότηση του ΥΠΕΚΑ θα είναι δεσμευτική.   

Πουθενά δεν λέει ότι η κεντρική κυβέρνηση θα αποφασίζει για ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων, π.χ. για το πού θα χωροθετούνται τα εργοστάσια και οι χώροι απόθεσης των υπολειμμάτων. Ωστόσο, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κατήγγειλε το ΥΠΕΚΑ ότι επιχειρεί ωμή πολιτική παρέμβαση σε βάρος των περιφερειών, για να ελέγξει και να κηδεμονεύσει τη διαδικασία αναθεώρησης των ΠΕΣΔΑ.

Αναρωτιόμαστε πότε η περιφερειάρχης θα ασχοληθεί με την ουσία του θέματος για να προλάβει να δρομολογήσει τις αναγκαίες λύσεις προτού τα σκουπίδια πνίξουν την Αττική.

Μέχρι τώρα το μόνο που έχουμε ακούσει είναι ότι θα αλλάξει το ΠΕΣΔΑ Αττικής και πιθανότατα αυτό να είναι και αναγκαίο.

Το ερώτημα, όμως, είναι θα προλάβει πριν «μπουκώσει» η Φυλή και δεν μπορεί να δεχθεί άλλα σκουπίδια; Εδώ, για να προχωρήσει κάπως -όπως εν τέλει φαίνεται ανεπιτυχώς- το ισχύον ΠΕΣΔΑ χρειάσθηκε να παρέλθουν 10 ολόκληρα χρόνια.

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ [email protected]