Από την έντυπη έκδοση
Με συντονισμένες δηλώσεις κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν χθες να πλήξουν την αξιοπιστία του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, αναφορικά με τις καταγγελίες του περί συμφυρμού πολιτικών στελεχών και τρομοκρατών, καθώς και τα στοιχεία που κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Η κοινολόγηση μαγνητοφωνημένων συνομιλιών μεταξύ κρατουμένων για αδικήματα περί την τρομοκρατία και του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ -και συμβούλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης- Πάνου Λάμπρου, με αντικείμενο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του εν λόγω υπουργείου, έχουν προκαλέσει βαθιά εντύπωση τόσο στο πολιτικό σύστημα όσο και στην κοινή γνώμη.
«Γράφει ένα μυθιστόρημα και έχει καταθέσει τα ονόματα στον συμβολαιογράφο», υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κληθείς να σχολιάσει τις ενέργειες Πανούση.
«Αστυνομικές ιστορίες», ήταν το σχόλιο του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου σημείωσε ότι αυτές οι καταγγελίες έχουν ενδιαφέρον όταν κάποιος είναι υπουργός, «όταν έχει φύγει από υπουργός, δεν με ενδιαφέρουν οι καταγγελίες αυτές», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης είπε: «Δεν ασχολούμαι με σαχλαμάρες».
Ο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης αποφάνθηκε ότι «αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά. Θεωρώ τον χειρισμό μη σοβαρό, μου κάνει εντύπωση η συγκυρία στην οποία βγαίνουνε αυτά, είναι μια ούτως ή άλλως αντικειμενικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. Δεν ξέρω, επιπολαιότητα είναι, σκοπιμότητα είναι, ανευθυνότητα είναι, δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό. Δεν μπορεί ένας πρώην υπουργός, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, ο προϊστάμενος της ΕΥΠ να βγαίνει και να μιλάει με τον τρόπο που μιλάει».
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας δήλωσε ότι «ήταν λάθος η επιλογή του κ. Πανούση να δημοσιοποιήσει το ζήτημα στα ΜΜΕ πριν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, γιατί τέτοια πράγματα δεν μπορείς να τα διαχειρίζεσαι με αφέλεια. Οι εκτιμήσεις του κ. Πανούση για την εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας… Εχει νομίζω αποδειχθεί και είναι κατανοητό από τον ελληνικό λαό πως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν είχε ποτέ σχέση, αλλά και είναι αντίθετος με κάθε μορφή τρομοκρατίας».
Από το γενικό κλίμα αποδοκιμασίας του κ. Πανούση διαφοροποιήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος τόνισε πως «οποιαδήποτε συνδιαλλαγή ομηρικού τύπου με τρομοκρατία σημαίνει κατάλυση Δημοκρατίας».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις περί συνδιαλλαγής με κρατουμένους, δήλωσε χθες ότι «η Πολιτεία συζητά με τους κρατούμενους, κάτι που οφείλει να κάνει, ωστόσο δεν μπορεί να εκβιάζεται ή να μπαίνει στη λογική της διαπραγμάτευσης, του παζαριού ή να υποκύπτει σε εκβιασμούς».
Απέρριψε επίσης τα περί συζήτησης μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και κρατουμένων για τα νομοθετήματα, ενώ υποστήριξε ότι ο κ. Λάμπρου δεν είναι πλέον μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου. Ωστόσο, σε έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 30 Οκτωβρίου ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Κοσμάτος εγκρίνει «τη μετάβαση του Παναγιώτη Λάμπρου του Κωνσταντίνου, από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, σιδηροδρομικώς, με ημερομηνία αναχώρησης την 1-11-2015 και επιστροφής την 3-11-2015, για υπηρεσιακούς λόγους… Η προκαλούμενη δαπάνη θα βαρύνει τις πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού».
Το απόγευμα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η εργασιακή του σχέση με τον κ. Λάμπρου, υπό την ιδιότητά του ως μετακλητού υπαλλήλου, έχει λήξει από τις 28/8/2015.
Προστίθεται, δε, ότι «μετέχει όμως αμισθί σε ομάδα εργασίας που έχει ως στόχο την ανάπτυξη δομών υγείας στο σωφρονιστικό σύστημα και το έργο της οποίας ολοκληρώνεται στις 31/12/2015».
Σημειώνεται ότι ο κ. Λάμπρου μετείχε στην αποστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όταν αυτός επισκέφθηκε τη φυλακή Διαβατών. Ο ίδιος ο κ. Λάμπρου δήλωσε: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κ. Πανούσης φτάνει στο σημείο να δίνει ανθρώπους με κυνικό τρόπο στην Εισαγγελία, καταγράφοντας διαλόγους που δεν ξέρω πώς τους βρήκε, των οποίων και αμφισβητώ την ύπαρξη… Απορώ γιατί δεν προχώρησε σε αυτές τις καταγγελίες τους 7 μήνες που ήταν υπουργός… Οσοι με γνωρίζουν και γνωρίζουν και τον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουν ότι δουλεύουμε χρόνια για τα δικαιώματα των κρατουμένων, δεν είναι προσωπικές μου απόψεις αυτές».
Η Ν.Δ. κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στις αποκαλύψεις του κ. Πανούση.
«Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση για την ουσία της υπόθεσης, για τους ισχυρισμούς του Γ. Πανούση ότι τον απομάκρυνε για να τον προστατεύσει, για τις αποκαλύψεις που αφορούν στις σχέσεις με την τρομοκρατία, τη δημιουργία παρακράτους και την ύπαρξη νοσηρών κυκλωμάτων», σημείωσε η Ν.Δ.
Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, τόνισε πως «στη χώρα υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας και λειτουργίας ευαίσθητων υπηρεσιών του κράτους». Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τις αποκαλύψεις Πανούση.
Να δοθούν διευκρινίσεις για την υπόθεση ζήτησαν, όμως, και όλες οι πτέρυγες της Βουλής οι οποίες αποφάσισαν ομόφωνα να καλέσουν σε ακρόαση τον κ. Πανούση καθώς και τον επικεφαλής της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη.