Skip to main content

Τσίπρας-Μπρνάμπιτς: Ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας

Στην ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας στους τομείς της οικονομίας, υποδομών και διασυνδεσιμότητας, πολιτισμού, ενέργειας και αθλητισμού συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Άνα Μπρνάμπιτς.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια διμερούς συνάντησης που είχαν στο περιθώριο του «Thessaloniki Summit 2018» που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ, με διοργανωτή τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι συζητήσεις των δύο πλευρών θα εντατικοποιηθούν ενόψει της σύγκλησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας στο Βελιγράδι στις 21 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών για την οικονομική συνανάπτυξη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή και συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Μπίρναμπιτς: Να μεταφέρουμε τη συνεργασία και φιλία μας σε πραγματικά έργα

Από το βήμα του «Thessaloniki Summit 2018» η κ. Μπρνάμπιτς σημείωσε πως «ανυπομονώ να δω τη συνέχεια της συνεργασίας μας και τη φιλία μας να τη μεταφέρουμε σε πρακτικά σχέδια και έργα», αναφερόμενη στις καλές σχέσεις, που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας, στο πλαίσιο της τετραμερούς συνεργασίας.

«Η Σερβία έχει δύο στόχους, την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διασυνοριακή και περιφερειακή συνεργασία. Σε αυτό το επίπεδο οι τετραμερείς συναντήσεις, που ξεκίνησαν πρόσφατα, εκτιμούμε βαθύτατα πως αποτελούν εξαιρετικό δείγμα διαπεριφερειακής συνεργασίας, το να μοιραζόμαστε, δηλαδή, τις εμπειρίες μας με κάποιον που είναι ήδη μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και πρόθυμος να μας βοηθήσει στη δική μας ενταξιακή πορεία», επεσήμανε η πρωθυπουργός της Σερβίας.

«Έργα υποδομής και ενέργειας» εξήγησε «είναι πολύ σημαντικά για τη διασυνδεσιμότητά μας και περιμένουμε και άλλες πτυχές της συνεργασίας να αναπτυχθούν και κατά τη διαδικασία του Βερολίνου για τα δυτικά Βαλκάνια».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία επεσήμανε ότι η συνεργασία εστιάζεται στη δημιουργία μιας ενοποιημένης οικονομικής περιφερειακής ενότητας, με κοινά επιμελητήρια και τη δημιουργία του «Φόρουμ των επιμελητηρίων», ενώ ως τρίτο πυλώνα της συνεργασίας ανέφερε τα θέματα της νεολαίας.

«Συνεργαζόμαστε και συζητάμε για τη συνεργασία των νέων σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, έτσι ώστε να έχουμε πιο στενούς δεσμούς στην περιοχή» εξήγησε.

«Η Σερβία εργάζεται πάρα πολύ στο θέμα της διαπεριφερειακής συνεργασίας, καθώς οι πολίτες της είναι πιο πλούσιοι όταν υπάρχει αυτή η συνεργασία» κατέληξε η πρωθυπουργός της Σερβίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ